Ενόψει λύσης του Κυπριακού

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Γιατί η Βρετανία προχώρησε σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για τις Βάσεις εκχωρώντας, κατά πολλούς, μέρος της λεγόμενης κυριαρχίας τους; Ένας προφανής λόγος είναι ότι δεν τις χρειάζονταν. Από την άλλη όμως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει και πιο ουσιαστικός λόγος. Αφορά την επερχόμενη λύση του Κυπριακού...

Γιατί η Βρετανία προχώρησε σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για τις Βάσεις εκχωρώντας, κατά πολλούς, μέρος της λεγόμενης κυριαρχίας τους; Ένας προφανής λόγος είναι ότι δεν τις χρειάζονταν. Από τα 254 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα οποία εκτείνονται χρησιμοποιούν για στρατιωτικούς λόγους μόλις τα 56. Τα υπόλοιπα 198, τα οποία 

Αυτό που επιχειρούν οι Βρετανοί, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «είναι να ενισχύσουν πολιτικά τον Νίκο Αναστασιάδη ενόψει σοβαρών εξελίξεων στο Κυπριακό

κατοικούνται  κυρίως από Ελληνοκύπριους και πριν από το 1974 και από αρκετούς Τουρκοκύπριους, αποτελούν για τους Βρετανούς σε μια εποχή οικονομικής κρίσης πηγή πρόσθετων οικονομικών βαρών, αφού επιβαρύνονται με την κατασκευή υποδομών. Ταυτόχρονα αποτελούν μόνιμη πηγή απαξίωσης των Βρετανών αφού οι σχέσεις των Ε/Κ κατοίκων των περιοχών αυτών με τη διοίκηση των Βάσεων δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως ομαλές.

 

Από την άλλη όμως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει και πιο ουσιαστικός λόγος. Αφορά την επερχόμενη λύση του Κυπριακού, με τους Βρετανούς να θέλουν να βοηθήσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξορκίζοντας ταυτόχρονα παλιούς δαίμονες στις σχέσεις Βρετανίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

 


Βεβαίως η πρόσφατη συμφωνία του Λονδίνου ποσώς απέχει από του να χαρακτηρισθεί ως συμφωνία επιστροφής εδαφών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, μάλλον για μια sui generis συγκυριαρχία πρόκειται. Στην πράξη, στα 198 από τα 254 τετραγωνικά χιλιόμετρα θα επεκταθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο (καταργώντας ντε φάκτο την απόφαση εξαίρεσης των Βρετανικών Βάσεων από το έδαφος της ΕΕ που πήρε το βρετανικό Κοινοβούλιο λίγο πριν το 2004) το οποίο θα ρυθμίζει η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς κανένα βέτο από τους Βρετανούς, όπως λανθασμένα άφηναν προχθές να νοηθεί στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών. Δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία θα καθορίσει τις οικιστικές ζώνες στις περιοχές αυτές και η ίδια θα παραχωρεί τις άδειες για έναρξη των όποιων εργασιών ανάπτυξης, χωρίς να απαιτείται επικύρωση από τους Βρετανούς. Θα έχουν πρόσθετα δικαιώματα οι Βρετανοί; Η απάντηση είναι όχι. Τα όποια δικαιώματα θα έχουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, είτε είναι Βρετανοί, είτε Έλληνες, είτε Τούρκοι, θα απορρέουν από την ιδιότητά τους ως Ευρωπαίων πολιτών και αυτός που θα ελέγχει την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.   

 


Το 2004
Στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν 5, υπενθυμίζουμε, οι Βρετανοί προσέφεραν στην ε/κ πλευρά 117 τετραγωνικά χιλιόμετρα τα οποία θα ενσωματώνονταν στο έδαφος του ε/κ συνιστώντος κρατιδίου. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τότε ότι η παραχώρηση αυτής της έκτασης δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο. Μετά το διπλό δημοψήφισμα από τις δύο κοινότητες, το σχέδιο απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους. Σε περίπτωση μελλοντικής λύσης, πάντως, μάλλον θα είναι αναμενόμενο ότι τα 198 τετραγωνικά χλμ. θα αποδοθούν στο ε/κ συνιστών κρατίδιο, κατ? αναλογία της κίνησης των Βρετανών το 2004. 


Μετά το 2004, πάντως, συνεχίστηκαν οι συζητήσεις των δύο πλευρών, κυρίως για να ικανοποιηθούν δίκαια αιτήματα των Ε/Κ κατοίκων των περιοχών αυτών οι οποίοι αισθάνονταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Με την εκλογή  Αναστασιάδη στην ηγεσία της Δημοκρατίας, σχετικές πρωτοβουλίες ανέπτυξε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο τότε γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ Ανδρέας Μαυρογιάννης σε αλλεπάλληλες επαφές με τον Βρετανό ύπατο αρμοστή Μάθιου Κιντ. Το κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης εδώ και 3 μήνες έχει αναλάβει ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής ο οποίος και ολοκλήρωσε τη συμφωνία που έχει υπογραφεί στο Λονδίνο.

 

 

Παρασκήνιο
Βεβαίως πίσω από την παραχώρηση των Βρετανών, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, κρύβονται και άλλες πολιτικές των Βρετανών που αφορούν τη στρατηγική τους έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να καλλιεργούν συνέργειες με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Για παράδειγμα, όπως σημείωσε και ο κ. Κάμερον στη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη, η Βρετανία διαφωνεί με την  επιδοματική πολιτική της ΕΕ. Κατά το παράδειγμα που έφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός, δεν μπορεί η Βρετανία να προσφέρει επιδόματα σε άνεργους Πολωνούς εργάτες στη χώρα και να καλύπτει π.χ. και τα τρία άλλα μέλη της οικογένειάς τους που ζουν στη Βαρσοβία. Επίσης οι Βρετανοί (λόγω City) δεν αποδέχονται την πρόταση που προωθούν οι Γερμανοί για επιβολή φορολογίας επί των χρηματοπιστωτικών πράξεων (Financial Transaction pact), κάτι με το οποίο συμφωνεί πλήρως και η Κύπρος.


Στην πράξη, ωστόσο, αυτό που επιχείρησαν οι Βρετανοί δεν ήταν η ενσωμάτωση της Κύπρου στη σφαίρα επιρροής τους εντός της ΕΕ στη μάχη που δίνουν κατά της γερμανικής επιρροής. Πέραν της μίας ψήφου που διαθέτει η Κύπρος δεν διαθέτει καμιά επιρροή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ουσιαστικά δε ανήκει στην ευρωζώνη, με την επιβίωσή της να εξαρτάται από την τήρηση του μνημονίου. Αυτό που επιχειρούν οι Βρετανοί, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «είναι να ενισχύσουν πολιτικά τον Νίκο Αναστασιάδη ενόψει σοβαρών εξελίξεων στο Κυπριακό, να στείλουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο από την κρίση κυπριακό λαό και κυρίως να εξορκίσουν τη μόνιμη φιλολογία για τον δαιμονικό ρόλο των Βρετανών στο Κυπριακό». 

 


Η επίσκεψη στη Γερμανία

 

Μετά τη σημαντική επίσκεψη του Προέδρου στη Βρετανία θα ακολουθήσει, στις 6 Μαΐου, η επίσκεψή του στο Βερολίνο μετά από πρόσκληση της ’νγκελα Μέρκελ. Αν η επίσκεψη στο Λονδίνο ήταν κυρίως πολιτικού ενδιαφέροντος, στο Βερολίνο η συνάντηση με τη Μέρκελ θα είναι κυρίως οικονομικής σημασίας. Δεν το κρύβουν κάποιοι κυβερνητικοί κύκλοι ότι εφόσον η Κύπρος τηρεί κατά γράμμα το μνημόνιο, η Γερμανία θα προβεί σε κίνηση ενίσχυσης της χώρας η οποία θα εδράζεται σε ενίσχυση του τραπεζικού συστήματός της. Η επιβίωση της Κύπρου, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, αποτελεί για τη Γερμανία ένα στοίχημα αξιοπιστίας για την ίδια και τις πολιτικές που εφαρμόζει στην ευρωζώνη.  

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κανένα παζάρι για την κάρτα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 10:15 (τελευταία ενημέρωση 10:15)

ΑΠΟΨΗ

Το μυστηριώδες πορτρέτο του Μεσσία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Φραγμό στις καταστροφικές ιδέες του Προέδρου

Πολίτης News, 09:50 (τελευταία ενημέρωση 09:50)

Επιστροφή
στην αρχή