Φάκελος χαλλούμι: Οι αγελαδοτρόφοι πίσω από τις ακυρώσεις του σήματος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Στις 21/11 σύμβουλος των αγελαδοτρόφων ζήτησε απόσυρση του φακέλου-Όλος ο καυγάς είναι η διαφοροποίηση των ποσοστώσεων υπέρ του αγελαδινού γαλακτος

Η διαφοροποίηση της ποσόστωσης υπέρ του αγελαδινού γάλακτος για την παρασκευή χαλλουμιού, είναι η αιτία των δικαστικών διαδικασιών αρκετές εκ των οποίων εκκρεμούν για ακύρωση των συναφών εμπορικών σημάτων. Και πίσω από αυτές τις διαδικασίες βρίσκεται κατά κύριο λόγο ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ).

Ο «Π» εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε διά χειρός ο σύμβουλος του ΠΟΑ και συγκεκριμένα η εταιρεία Quality link στις 21 Νοεμβρίου 2018 προς τους αρμόδιους υπουργούς, Υπ. Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη και Υπ. Γεωργίας Κώστα Καδή. Χωρίς περιστροφές σε αυτή την πρόσφατη επιστολή διατυπώνεται η «πρόταση» να αποσυρθούν όλες οι εκκρεμούσες αιτήσεις ακύρωσης των εμπορικών σημάτων Χαλλούμι /Halloumi και ταυτόχρονα να τροποποιηθούν οι κανονισμοί όσον αφορά ποσοστά γάλακτος, σχήμα, μέθοδο παραγωγής κ.λπ.

Οι ποσοστώσεις γάλακτος

Η συγκεκριμένη επιστολή στην οποία αναφέρονται ως πελάτες και η βρετανική εταιρεία John & Pascalis LTD (η οποία πέτυχε την ακύρωση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στην Αγγλία) είναι αυτή στην οποία αναφέρθηκε με χθεσινές της δηλώσεις η κ. Νέλη Κουλία, διευθύντρια Υπουργείου Εμπορίου.

Εν ολίγοις γίνεται ξεκάθαρο από το περιεχόμενο αυτής της επιστολής ότι ο σύμβουλος των οργανωμένων αγελαδοτρόφων αλλά και της εταιρείας John & Pascalis που αιτήθηκε την ακύρωση του εμπορικού σήματός του στο Λονδίνο, ζητά εμμέσως την απόσυρση του φακέλου για το χαλλούμι για εγγραφή ως προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη διαφοροποίηση της ποσόστωσης προς όφελος του αγελαδινού γάλακτος. «Επιθυμία μας», γράφει, «είναι οι προδιαγραφές αυτές να συμπεριλαμβάνουν όλα τα είδη χαλλουμιού που παράγονται στην Κύπρο και εμπορεύονται διεθνώς».

Ο σύμβουλος του Παγκύπριου Οργανισμούς Αγελαδοτρόφων προσθέτει ότι «με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η κυπριακότητα του προϊόντος και κατά συνέπεια εξασφαλίζονται οι εξαγωγές χαλλουμιού από την Κύπρο που πλησιάζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή εάν υπήρχε πρόθεση από την κυβέρνηση να αποσύρει τον φάκελο του χαλλουμιού από τις Βρυξέλλες, δεν θα εκδίδετο μία εβδομάδα αργότερα η επίμαχη δικαστική απόφαση στο Λονδίνο.

Δεν αποσύρεται

Κυβερνητική πηγή με την οποία επικοινώνησε ο «Π», ήταν πάντως κατηγορηματική: «Δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε κανέναν εκβιασμό και ο φάκελος για το χαλλούμι, όπως κατατέθηκε στις Βρυξέλλες δεν πρόκειται να αποσυρθεί».

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο υπ. Ενέργειας και Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης μίλησε μεταξύ άλλων και για επιθέσεις που δέχεται εκ των έσω η υπόθεση χαλλούμι και για μεγάλη διαμάχη που γίνεται για το ΠΟΠ, τις ποσοστώσεις, τα διατάγματα και τα εμπορικά σήματα.

«Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτό το ζήτημα», είπε, χαιρετίζοντας την έκκληση του Συνδέσμου Τυροκόμων να καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι για να αποφασίσουν για το κοινό καλό.

Σε σχέση με τον λανθασμένο χειρισμό τον οποίο έτυχε η όλη υπόθεση από λειτουργούς του υπουργείου του (σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανές στήλες) ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η πειθαρχική έρευνα και ο φάκελος στάλθηκε στον γενικό εισαγγελέα.

Η John & Pascalis

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η βρετανική εταιρεία John & Pascalis κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με τον σύμβουλο που την εκπροσωπεί στην Κύπρο. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η John & Paschalis, τονίζει την ετοιμότητά της να αποσύρει τις αιτήσεις ακύρωσης, εφόσον το υπουργείο αποδεχθεί για πρώτη φορά εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τροποποίηση των αντιαναπτυξιακών και λανθασμένων κανονισμών των εμπορικών σημάτων και των προδιαγραφών που περιέχονται στον φάκελο κατοχύρωσης που κατατέθηκε στην ΕΕ αναφορικά με την παραγωγή του χαλλουμιού, ώστε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς και η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής χαλλουμιού με γάλα που δεν θερμαίνεται στους 65° ή δεν είναι παστεριωμένο, ποσοστά γάλακτος, σχήμα, μέθοδος παραγωγής κ.λπ.».

Μνημειώδης ανευθυνότητα από δημόσιους λειτουργούς

Το 1990 η Κυπριακή Δημοκρατία, επί υπουργίας στο Εμπορίου και Βιομηχανίας του Τάκη Νέμιτσα, κινεί τη διαδικασία για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού, ως «HALLOUMI» στη Βρετανία.

Το 2002 επιτυγχάνεται η κατοχύρωση και έκτοτε σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία της Βρετανίας, η Κυπριακή Δημοκρατία ανανεώνει το εν λόγω εμπορικό σήμα.

Κατά το 2011 για άγνωστους λόγους αλλάζει η διεύθυνση επίδοσης του εμπορικού σήματος «HALLOUMI» και αντί του Δικηγορικού Γραφείου Clifford Chance, το οποίο χειρίστηκε για λογαριασμό της ΚΔ την κατοχύρωση του σήματος ορίζεται η ταχυδρομική διεύθυνση (σ.σ. χωρίς την ηλεκτρονική, ήτοι email) του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στη Λευκωσία.

Από εδώ και κάτω παρατίθεται ημερολογιακά ο χειρισμός της ένστασης. Συγκεκριμένα:

 • 22 Δεκεμβρίου 2017: η αγγλική εταιρεία John & Pascalis Limited υποβάλλει αίτημα-ένσταση για ακύρωση ή ανάκληση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού από το μητρώο που τηρεί το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
 • 26 Ιανουαρίου 2018: Ετοιμάζεται και αποστέλλεται (μέσω ταχυδρομείου) από το Βρετανικό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας επιστολή προς το Υπ. Εμπορίου της Κύπρου, στην υπάρχουσα διεύθυνση που είχε δηλωθεί το 2011.
 • 9 Φεβρουαρίου 2018: Παραλαμβάνεται η επιστολή από το Υπ. Εμπορίου. Διαβάζεται τουλάχιστον από δύο δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι την παρέπεμψαν σε τρίτο. Ο τρίτος με τη σειρά του την παρέδωσε σε τέταρτο με οδηγίες να προωθηθεί στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Σε αυτή την επιστολή οριζόταν η 26η Μαρτίου 2018 ως η καταληκτική ημερομηνία της δίμηνης προθεσμίας που είχε ο ιδιοκτήτης του εμπορικού σήματος για να απαντήσει στην ένσταση. Η επιστολή δεν προωθήθηκε και η αντένσταση δεν υποβλήθηκε.
 • 5 Απριλίου 2018: Ετοιμάζεται και αποστέλλεται νέα επιστολή, δίνοντας προθεσμία δύο εβδομάδων, όπως και πάλι ορίζει η βρετανική νομοθεσία, στην περίπτωση που δεν ληφθεί απάντηση στην προηγηθείσα δίμηνη προθεσμία για να εξηγηθούν οι λόγοι που δεν υποβλήθηκε η αντένσταση και ταυτόχρονα να κατατεθεί και σχετικό μαρτυρικό υλικό. Σε αυτή τη δεύτερη επιστολή υπήρχε διατυπωμένη η σαφής προειδοποίηση ότι σε περίπτωση που δεν ληφθεί και πάλι απάντηση όσον αφορά την παράλειψη στη συμμόρφωση, θα εκδιδόταν απόφαση. Οριζόταν ως ημερομηνία εκπνοής της δεύτερης προθεσμίας η 19η Απριλίου 2018.
 • 26 Απριλίου 2018: Παραλαμβάνεται εκπρόθεσμα από το Υπ. Εμπορίου η δεύτερη επιστολή από το Λονδίνο, αφού ήδη παρήλθε το ορόσημο της 19ης Απριλίου.
 • 30 Απριλίου 2018: Αποφασίζεται να παραπεμφθεί ταχυδρομικά(!) η επιστολή στο Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών (σ.σ. βρίσκεται λίγες δεκάδες μέτρα πιο πάνω από το κτήριο του Υπ. Εμπορίου).
 • 2 Μαΐου 2018: Το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου εκδίδει την απόφαση για ακύρωση του εμπορικού σήματος.
 • 7 Μαΐου 2018: Το Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών Κύπρου αποτείνεται στο Υπ. Εμπορίου με την εισήγηση να υποβληθεί αίτημα για να παρασχεθεί η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης αντένστασης. Ενημερώνεται για την όλη εξέλιξη το Δικηγορικό Γραφείο Clifford Chance στο Λονδίνο και ζητείται εκ νέου η συνδρομή του.
 • 9 Μαΐου 2018: Παραλαμβάνεται από το αρμόδιο τμήμα του Υπ. Εμπορίου τόσο η απόφαση από το Λονδίνο για την ακύρωση του εμπορικού σήματος όσο και η επιστολή από το «διπλανό» κτήριο του Εφόρου για να ζητηθεί «νέος» χρόνος υποβολής ένστασης.
 • 14 Μαΐου 2018: Ζητείται πλέον επισήμως από το Βρετανικό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας, μέσω των δικηγόρων του Clifford Chance, να δοθεί αναδρομικά παράταση προθεσμίας για να κατατεθούν λόγοι αντένστασης και μαρτυρικό υλικό.
 • 23 Μαΐου 2018: Ο Άγγλος έφορος απορρίπτει με επιστολή του προς το Δικηγορικό Γραφείο Clifford Chance το αίτημα και παρέχει προθεσμία μερικών ημερών (μέχρι τις 30 Μαΐου) για να εφεσιβληθεί η απόφασή του, της 2ας Μαΐου 2018.
 • 30 Μαΐου 2018: Κατατίθεται η έφεση.
 • 18 Ιουλίου 2018: Το Υπ. Εμπορίου καταθέτει, μέσω πλέον των δικηγόρων του, αίτηση για να μπορέσει να προσθέσει μαρτυρία στην έφεση. Παρατίθεται μαρτυρία τόσο από τη Βρετανίδα δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση όσο και από την κ. Αλίκη Ιορδάνου, συντονίστρια Κλάδου Προώθησης Εμπορίου Προϊόντων του Υπ. Εμπορίου. Η κ. Ιορδάνου επισημαίνει τη σημασία που έχει για την Κύπρο το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα και επικαλείται «άλλα πολύ σοβαρά και επείγοντα θέματα με τα οποία ήταν απασχολημένο το υπουργείο και δεν μπόρεσε να απαντήσει εμπρόθεσμα». Υποστηρίζει ακόμη ότι η Κύπρος με το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα θα υποστηρίξει άλλες συναφείς εκκρεμούσες υποθέσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ. Το Εφετείο απορρίπτει το αίτημα και υποδεικνύει μεταξύ άλλων το ότι κακώς δεν δόθηκε το 2011 ηλεκτρονική διεύθυνση επίδοσης.
 • 28 Νοεμβρίου 2018: Εκδίδεται η επίμαχη απόφαση.
Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναβλήθηκε η ανακοίνωση της ποινής του πρώην συμβούλου του Τραμπ

Πολίτης News, 21:19 (τελευταία ενημέρωση 21:19)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτό είναι το «ενιαίο σύστημα αξιολόγησης μαθητή»

Πολίτης News, 21:02 (τελευταία ενημέρωση 21:02)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kαταρακτώδεις βροχές στην Πάφο- Ολισθηροί δρόμοι

Πολίτης News, 20:24 (τελευταία ενημέρωση 20:24)

Επιστροφή
στην αρχή