Ενώ εμείς συζητάμε, εκείνοι παίρνουν τις περιουσίες

ΑΠΟΨΗ /ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Δεν θα τους νοιάζουν καν οι συζητήσεις μας για το αν θα λέμε ή δεν θα λέμε κατοχή. Μάλιστα θα κοιτάνε αυτό μας το χάλι και θα γελάνε κρυφά.

Θα συζητάμε για πολύ ακόμα μεταξύ μας με αυτό τον τρόπο. Θα φαγωθούμε μεταξύ μας. Θα αποδεικνύουμε την ανωτερότητά μας πότε με γλυκό τρόπο και πότε βρίζοντας. Ενώ εμείς συζητάμε εκείνοι θα παίρνουν τις περιουσίες. Δεν θα τους νοιάζουν καν οι συζητήσεις μας για το αν θα λέμε ή δεν θα λέμε κατοχή. Μάλιστα θα κοιτάνε αυτό μας το χάλι και θα γελάνε κρυφά. Θα γελάνε και για τα παραμιλητά μας για τον πληθυσμό. Ενώ μετράμε ότι μείναμε μόνο μερικά άτομα, εκείνοι θα μετράνε χρήματα. Εμείς θα συζητάμε σαν τρελοί εξαιτίας ποιου περιήλθαν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις, ενώ εκείνοι θα υπολογίζουν πόσο ρουσφέτι θα δώσουν σε κάποιον αξιωματούχο για να αποκτήσουν τη νέα γη λάφυρο που έβαλαν στο μάτι. Αυτές οι συζητήσεις δεν θα τελειώσουν καθόλου. Ποιος προκάλεσε το 1963, έφυγαν από τη Βουλή οι Τουρκοκύπριοι ή εκδιώχθηκαν, αν ο βορράς βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας, είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία στον νότο υπό την κατοχή των Ελληνοκυπρίων; Θα σπαζοκεφαλιάζουμε πιο πολύ, θα τρωγόμαστε μεταξύ μας πιο πολύ πάνω σε αυτά τα θέματα. Το φασιστικό πραξικόπημα και η τουρκική απόβαση που ακολούθησε αμέσως μετά μήπως σχεδιάστηκαν ταυτόχρονα, το ουσιαστικό ζήτημα ήταν να εισέλθει η Τουρκία στο νησί και να μοιραστεί το νησί με ένα τελευταίο κτύπημα; Δόθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον Χένρυ Κίσινγκερ επειδή το πέτυχε αυτό; Ενώ εμείς τα συζητάμε αυτά, εκείνοι θα παίρνουν τις περιουσίες. Το καράβι θα πιάσει στο λιμάνι και το κοντέινερ με ναρκωτικά θα βγει από το λιμάνι άθικτο. Τα μαύρα χρήματα θα ξεπλένονται. Θα φτιάχνονται νέα τζαμιά. Θα ανοίξουν νέα σχολεία για ιμάμηδες. Θα έρθουν νέοι πολίτες από τον δρόμο που συνδέσαμε από την Κερύνεια στην Ανατολία. Τα άρθρα που θα γράψουμε γι’ αυτούς θα είναι γραμμένα στο νερό. Θα κάνουν εμπόριο ανθρώπων, αλλά δεν θα διαβάσουν κανένα άρθρο που αφορά την ομοσπονδία. Θα πωλούν τις γυναίκες, αλλά δεν θα δίδουν σημασία στο γεγονός ότι αποκαλούνται μαστροποί. Θα χαίρονται για την πληθώρα ακαδημαϊκών που δεν θα νοιάζονται καθόλου γι’ αυτούς. Αν μιλήσουμε για Σχέδιο Άτσενσον δεν θα καταλάβουν απολύτως τίποτα. Αν μιλήσουμε για Κάφκα θα μας κοιτάξουν σαν να πρόκειται για κάποιο νέο είδος φυτού. Ενώ εμείς συζητάμε μεταξύ μας και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε ποιος είναι προδότης ανάμεσά μας, εκείνοι θα παίρνουν τις περιουσίες.


Διαβάστηκε προσευχή μέχρι το πρωί. Σε όλα τα τζαμιά μας. Με μεγάφωνα. Για ποιον; Για τους «πεσόντες» στην δολοπλοκία της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. Όχι για εκείνο τον νεαρό στρατιώτη που αποκεφαλίστηκε στη Γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη! Ούτε για όσους δολοφονήθηκαν όπως εκείνος. Μεταμεσονύκτια προσευχή. Εκπλαγήκατε, έτσι δεν είναι; «Τι είναι αυτό μωρέ», ρωτήσατε. Είστε μουσουλμάνοι και ξέρετε. Η προσευχή αυτή διαβάζεται μετά τον θάνατο του νεκρού. Μήπως εμείς πεθάναμε; Ο χότζας από την Τουρκία μήπως τη διαβάζει για την ψυχή των Τουρκοκυπρίων; Εμείς δεν κάναμε πραξικόπημα. Δεν βάδισαν τανκ στους δρόμους. Δεν μαστιγώθηκαν στρατιώτες με κραυγές ο Αλλάχ είναι μεγάλος. Τότε; Μήπως είμαστε στην Τουρκία ή στην Κύπρο; Ή μήπως μετατράπηκε σε Τουρκία αυτό το μέρος και εμείς ακόμα το αποκαλούμε Κύπρο;


Είδατε πώς παίρνουν τις περιουσίες ενώ εμείς συζητάμε; Έχουμε 212 τζαμιά. Και φτιάχνονται νέα τώρα. Ένας φίλος έβγαλε μιαν φωτογραφία και μου την έστειλε. Φτιάχνεται ένα τζαμί και στην πανεπιστημιούπολη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής στο Καπούτι. Ολοκληρώθηκε η μισή οικοδομή. Δεν θα μείνει πανεπιστήμιο που δεν θα έχει τζαμί. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ εμείς συζητάμε. Και διαβάζεται προσευχή ενώ εμείς κοιμόμαστε. Δεν βάζουμε μυαλό, χθες πάλι συζήτησα με έναν φίλο. Για εκείνο το γνωστό Γλωσσάρι. Διήρκεσε επί μακρόν η συζήτηση. Ο φίλος είπε ότι εκείνοι που ετοίμασαν το Γλωσσάρι είναι άτομα που υποστηρίζουν την ειρήνη, θαρραλέα και καλοπροαίρετα. Ούτως ή άλλως εγώ δεν έχω ένσταση σε αυτό. Η ένστασή μου είναι για το έργο τους. Γίνεται τέτοιο έργο; Τι χρειαζόταν τώρα αυτό; Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρές δουλειές που πρέπει να κάνουμε πριν από αυτό για την ειρήνη και τη λύση. Ο φίλος είπε το εξής:


«Κάθε άνθρωπος που θέλει ειρήνη προσπαθεί να κάνει κάτι στη δική πορεία. Φυσικά, οι φίλοι που συμμετείχαν σε αυτή την εργασία είναι άνθρωποι δραστήριοι και σε πολλά άλλα θέματα. Κάνουν πολλά πράγματα για την ένωση του νησιού, για να καταστεί δυνατός ο διάλογος παίρνοντας ρίσκα. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αγκαλιάζουμε και να προστατεύουμε όσους γρατσουνίζουν τους κρατούντες».


Και εγώ απάντησα ως εξής:

«Αφού όλοι όσοι θέλουν ειρήνη κάνουν κάτι, γιατί όλα πήγαν τόσο κακά και τώρα είμαστε σε αυτό το χάλι; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει ουσιαστικά να απαντηθεί. Η χειρότερη κατάσταση όλων των εποχών. Δεν θα ήταν πιο σωστό να ψάχναμε και λίγο στον εαυτό μας το φταίξιμο αντί να κατηγορούμε πάντα όσους βρίσκονται απέναντί μας; Κατά τη γνώμη μου, όσοι βρίσκονται απέναντί μας κερδίζουν πάντα λόγω της δικής μας αδυναμίας και όχι επειδή είναι ισχυροί».

Κάποιος είπε το εξής σε έναν ακαδημαϊκό μας σε μια συνάντηση: «Μην ξεχνάς ότι στη χώρα μας υπάρχει κατοχή». Και ο ακαδημαϊκός του απάντησε ως εξής: «Αν σε ικανοποιεί να λες συνεχώς ότι βρίσκεσαι υπό κατοχή, να το λες χωρίς σταματημό. Αλλά πες μας και ποια συμβολή θα έχει αυτό στη λύση». Τότε να ρωτήσω και εγώ το εξής: Ποια συμβολή θα έχει στη λύση το να μην το λέμε αυτό; Η άρνηση μάς κάνει σωστούς ανθρώπους;

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Η αξιοπιστία κερδίζεται (Του Χρύσανθου Μανώλη)

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 19.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Διορισμοί και ξάφνιασμα πάνε μαζί. Γιατί, όμως, μάνα μου;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 19.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Χειροπέδες στα χέρια που αρνούνται να πιάσουν όπλο

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 18.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή