Ενίσχυση διαφάνειας των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα εγκύκλιος υποχρεώνει τις ΚΕΠΕΥ να αποκαλύψουν πλήρως τις χώρες, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες λειτουργούν.

Ολες οι Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) θα πρέπει να αποκαλύψουν πλήρως τις χώρες στις οποίες λειτουργούν, προκειμένου να συμμορφωθούν με τα όσα ορίζει εγκύκλιος που εξέδωσε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ).

Η πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου μιλώντας στον «Π» έκανε λόγο για μια κίνηση που έρχεται να ενισχύσει τη διαφάνεια στον κυπριακό τομέα επενδυτικών υπηρεσιών.

Η Κύπρος φιλοξενεί ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενισχύει συστηματικά τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς με στόχο να διασκεδάσει, μεταξύ άλλων, ανησυχίες που είχαν εκφράσει παλαιότερα ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για το επίπεδο της εποπτείας στην Κύπρο. Μια ΚΕΠΕΥ έχοντας αδειοδότηση από τις κυπριακές αρχές μπορεί να δραστηριοποιείται σε όλη την επικράτεια της Ένωσης (ευρωπαϊκό διαβατήριο).

Αποτέλεσμα της ενίσχυσης των κανόνων ήταν η εξαφάνιση της άλλοτε δημοφιλούς αγοράς των «δυαδικών δικαιωμάτων» (binarry option), αλλά και η αύξηση του αριθμού των εταιρειών που επιλέγουν για έδρα τους την Κύπρο.

Η εγκύκλιος

Με βάση την εγκύκλιο οι ΚΕΠΕΥ που επιθυμούν να παρέχουν ή/και να ασκούν υπηρεσίες και δραστηριότητες σε τρίτες χώρες, πρέπει να ενημερώνουν γραπτώς την ΕΚΚ. Πριν την παροχή/άσκηση των υπηρεσιών/δραστηριοτήτων σε τρίτες χώρες, οι ΚΕΠΕΥ θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει οποιαδήποτε άδεια απαιτείται από τις αντίστοιχες αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο της εκάστοτε τρίτης χώρας.

Η εξασφάλιση της αδειοδότησης αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ΚΕΠΕΥ. Οι εταιρείες θα πρέπει να δηλώνουν την εν λόγω πληροφόρηση στη Διαδικτυακή Πύλη και να ενημερώνουν γραπτώς την ΕΚΚ για οποιεσδήποτε αλλαγές στις τρίτες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Οι υφιστάμενες και οι νέες ΚΕΠΕΥ οφείλουν να δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους πληροφόρηση αναφορικά με τις τρίτες χώρες στις οποίες παρέχουν/ασκούν επενδυτικές υπηρεσίες/δραστηριότητες. Σε περίπτωση μη απαίτησης για αδειοδότηση από εποπτική αρχή της τρίτης χώρας, η ΚΕΠΕΥ θα πρέπει να προσκομίζει σχετική νομική γνωμάτευση από δικηγόρο ή δικηγορικό γραφείο της εν λόγω χώρας, ότι η νομοθεσία δεν απαιτεί τέτοια αδειοδότηση ή πιστοποιημένο αντίγραφο της νομικής γνωμάτευσης.

Ο αντίκτυπος

Ο εξειδικευμένος οικονομικός τύπος (η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου λόγω ακριβώς της σημασίας της Κύπρου στη διεθνή αγορά επενδυτικών υπηρεσιών) σχολιάζει ότι η έκδοση της εγκυκλίου «έρχεται εν μέσω των όλο και πιο αυστηρών κανονιστικών περιορισμών στην Ευρώπη που συζητούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών (ESMA). Αυτή η νέα απαίτηση θα έχει σημαντικές συνέπειες για τους μεσίτες χρηματοοικονομικών προϊόντων που λειτουργούν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι μόνο πρέπει να συμμορφώνονται με τους τοπικούς κανονισμούς, αλλά πρέπει να αποδείξουν ότι τους επιτρέπεται να λειτουργούν σε κάθε χώρα στην οποία έχουν πελάτες».

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές του ξένου τύπου οι ΚΕΠΕΥ έχουν δαπανήσει σημαντικούς πόρους το τελευταίο τρίμηνο προσπαθώντας να διαφοροποιήσουν την έκθεσή τους στην επικείμενη αυστηρότητα των ευρωπαϊκών κανονισμών.

«Από τη Λατινική Αμερική μέχρι την 'Απω Ανατολή, οι τοπικές ρυθμιστικές απαιτήσεις μπορεί να είναι ασαφείς ή σε αντίθεση με πολύ αυστηρές. Οι ΚΕΠΕΥ θα πρέπει να αφιερώσουν πρόσθετους πόρους για να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις ή να ξεκινήσουν να εξέρχονται από ορισμένες αγορές στις οποίες διαφοροποιούνται. Και στις δύο περιπτώσεις, οι νέες απαιτήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο κόστος για τις εταιρείες που είναι πρόθυμες να λειτουργήσουν εκτός της ΕΕ», σχολιάζει ο ιστότοπος financemagnates.com.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινό σχέδιο Λεμέρ-Σολτς για την ευρωζώνη

Πολίτης News, 11:27 (τελευταία ενημέρωση 11:27)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ροχανί: Το Ιράν θα συνεχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου

Πολίτης News, 11:18 (τελευταία ενημέρωση 11:18)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το δράμα της διπλανής πόρτας - Άμεσα παρέμβαση της υπ. Εργασίας

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 11:12 (τελευταία ενημέρωση 11:12)

Επιστροφή
στην αρχή