Ενημέρωση για τα νέα συμπλέγματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Σήμερα μεγάλη συγκέντρωση στελεχών τοπικής αυτοδιοίκησης στη Λάρνακα/Αμμόχωστο και αύριο στην Πάφο για κατάθεση απόψεων.

 

Πυρετωδώς εργάζονται η Ένωση Κοινοτήτων και ο οίκος PWC για την ολοκλήρωση εντός Δεκεμβρίου της μεγάλης μελέτης για τη βιωσιμότητα των συμπλεγμάτων κοινοτήτων, σε περίπτωση που αυτά θεσμοθετηθούν και καταστούν υποχρεωτικά με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας και διευρύνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου για να συζητηθούν οι πρόνοιες του σχεδιασμού για θεσμοθέτηση και διεύρυνση των κοινοτικών συμπλεγμάτων, ώστε οι θέσεις και οι εισηγήσεις κοινοταρχών και μελών κοινοτικών συμβουλίων να αξιολογηθούν και να ληφθούν υπόψη από τα στελέχη της PWC, που κέρδισε την προσφορά για την εκπόνηση της μελέτης. Αύριο Τρίτη ανάλογη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί για τις κοινότητες της Πάφου. Ήδη έχουν διεξαχθεί συγκεντρώσεις για τις κοινότητες των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού και έχουν συγκεντρωθεί πολύτιμα στοιχεία για τη μελέτη.
Ο εκτελεστικός γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων Παναγιώτης Δαμιανού ανέφερε στον «Πολίτη» ότι επιδείχθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατατέθηκαν πολύ χρήσιμες απόψεις στις συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν. Ευελπιστούν, δε, ότι ανάλογη θα είναι η χρησιμότητα και των συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο.


Εξέφρασε την ελπίδα ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τοπικών συγκεντρώσεων η PWC θα εντατικοποιήσει την εργασία της, ώστε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου η μελέτη για τη βιωσιμότητα των διευρυμένων συμπλεγμάτων να ολοκληρωθεί. Μόλις γίνει αυτό, είπε ο κ. Δαμιανού, η Ένωση Κοινοτήτων θα αξιολογήσει το κείμενο, θα ενημερώσει σχετικά τα μέλη της και το συντομότερο θα ληφθεί απόφαση για το επόμενο βήμα. Δεδομένη θεωρείται η ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ευνοεί τη θεσμοθέτηση και διεύρυνση των συμπλεγμάτων και την τροποποίηση του περί κοινοτήτων νόμου, ως ένα πρώτο βήμα για την πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αρχικός στόχος ήταν η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή, πριν το τέλος του χρόνου, αλλά πλέον αυτό είναι ανέφικτο. Εφόσον η μελέτη της PWC κρίνει βιώσιμα τα νέα συμπλέγματα και η πρότασή της εγκριθεί από την Ένωση Κοινοτήτων, θα πρέπει να αναμένεται ότι εντός του πρώτου διμήνου του 2018 θα εντατικοποιηθεί η προσπάθεια από την Ένωση Κοινοτήτων και το Υπουργείο Εσωτερικών για ετοιμασία του νομοσχεδίου.

Οι επιφυλάξεις

 

Από τη μέχρι στιγμής ανταλλαγή απόψεων διεφάνη ότι στην πλειοψηφία τους τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης ευνοούν την ενίσχυση της συμπλεγματοποίησης, καθώς η μέχρι τώρα άτυπη εφαρμογή του θεσμού ωφέλησε τις κοινότητες και τις βοήθησε να εξυπηρετούν τους κατοίκους με μικρότερο κόστος. Ωστόσο, εκφράζονται από κάποιους επιφυλάξεις για την ανάγκη η συμπλεγματοποίηση να καταστεί διά νόμου υποχρεωτική για όλες τις κοινότητες και για μεγαλύτερο εύρος υπηρεσιών. Από την άλλη, ισχυρή είναι η θέση άλλων ότι με τη θεσμοθέτηση των συμπλεγμάτων θα αποτραπούν φαινόμενα αυθαίρετης εισόδου και εξόδου κοινοτήτων από συμπλέγματα. Μια άλλη πτυχή που απασχολεί έντονα τους εκπροσώπους των κοινοτήτων είναι η διαχείριση του προσωπικού τους σε συνθήκες συμπλεγματοποίησης. Φαίνεται πως σε αρκετές κοινότητες υπάρχει απροθυμία παραχώρησης των υπαλλήλων τους στα συμπλέγματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εκφράζεται απροθυμία ή ανησυχία και από τους ίδιους τους εργαζομένους. Παρατηρείται επίσης ανομοιομορφία στον αριθμό των εργαζομένων και τους όρους εργοδότησης σε κοινότητες, κάτι που επίσης προκαλεί προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο θα απορροφηθούν από τα συμπλέγματα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς λειτουργικά προβλήματα και χωρίς υποβάθμιση των όρων εργοδότησης.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ για απειλές Τουρκίας: Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ συνεχίζεται

Πολίτης News, 18:25 (τελευταία ενημέρωση 18:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ:Η γεώτρηση μπορεί να αλλάξει ισορροπίες επίλυσης

Πολίτης News, 17:06 (τελευταία ενημέρωση 17:06)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βγάλτε το φίμωτρο από τους στρατιωτικούς

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 16:29 (τελευταία ενημέρωση 16:29)

Επιστροφή
στην αρχή