Ενοικίαση αεροσκαφών πυρόσβεσης αποφάσισε η Κυβέρνηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
H απόφαση λήφθηκε σε προχθεσινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν πέντε υπουργοί και εξέτασαν σχετική μελέτη υπηρεσιακών εμπειρογνωμόνων.

Με την ενοικίαση δύο πρόσθετων αεροσκαφών για σκοπούς πυρόσβεσης ή με την εξασφάλιση αυτών διά της αγοράς υπηρεσιών, αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση, εξέλιξη που σημειώθηκε στη διάρκεια προχθεσινής σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν πέντε υπουργοί και εξέτασαν σχετική μελέτη υπηρεσιακών εμπειρογνωμόνων.


Αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας χθες το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα όπως τα πρόσθετα αυτά πτητικά μέσα βρίσκονται στη διάθεση των αρχών τον ερχόμενο Μάιο. Σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου, στην προχθεσινή σύσκεψη, η οποία είχε προγραμματιστεί προ μερικών βδομάδων και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ιδίου και των υπουργών Γεωργίας, Συγκοινωνιών, Εσωτερικών και Οικονομικών, εξετάστηκε αναθεωρημένη μελέτη υπηρεσιακών για τις ανάγκες της Δημοκρατίας σε πτητικά μέσα, η οποία είχε ολοκληρωθεί και κατατεθεί τον περασμένο Ιούνιο.


Στην εν λόγω μελέτη, η οποία αποτελεί συνέχεια μίας άλλης που είχε καταρτιστεί μετά τις πυρκαγιές σε Αργάκα και Σολέα το 2016, επαναλαμβάνεται η ανάγκη για ενίσχυση της πυρόσβεσης με δύο πρόσθετα αεροσκάφη, τα οποία προτείνεται όπως αποκτηθούν είτε με ενοικίαση είτε με την αγορά υπηρεσιών επειδή οι δύο αυτές επιλογές είναι πιο συμφέρουσες συγκρινόμενες με τυχόν αγορά τους. Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με τον Ιωνά Νικολάου, η σύσκεψη κατέληξε στη σύσταση τεχνικής επιτροπής υπό την προεδρία του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία θα ανατεθεί η εξέταση της οικονομικής πτυχής της μελέτης, καθώς και η ετοιμασία των όρων του διαγωνισμού.


Ο κ. Νικολάου έσπευσε να σημειώσει ότι την ίδια στιγμή τέθηκε ως στόχος όπως τα πρόσθετα αεροσκάφη βρίσκονται στη διάθεση της Δημοκρατίας μέχρι τον Μάιο του 2018. Ο ίδιος ανακοίνωσε παράλληλα ότι εντός των επόμενων ημερών προκηρύσσεται η πλήρωση 56 θέσεων πυροσβεστών από τις 100 συνολικά που είναι κενές.

Τι υλοποιήθηκε


Στις δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε αναφορά και σε άλλα πρόσθετα μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης και αποτελούσαν συστάσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη του 2016. Τα κυριότερα από αυτά, τα οποία καταγράφονται και σε σημείωμα του υπουργείου που είχε σταλεί στη Βουλή κατόπιν σχετικής ερώτησης του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, έχουν ως εξής:

  • Ενισχύθηκε το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων που λειτουργεί στη Λάρνακα, παρέχοντας τη δυνατότητα σύνδεσης όχι μόνο με εικόνα από το πεδίο της πυρκαγιάς, αλλά και μέσω επικοινωνίας με τα άλλα κέντρα κρίσεως που στήνονται στον χώρο πυρκαγιάς. Για τον σκοπό αυτό έχει προωθηθεί η διαδικασία για εξασφάλιση και εγκατάσταση δύο καμερών οι οποίες θα μπορούν να τοποθετηθούν στο συντονιστικό ελικόπτερο, με σκοπό την άμεση μετάδοση εικόνας από το πεδίο της πυρκαγιάς τόσο στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στη Λάρνακα όσο και στο Κινητό Κέντρο Χειρισμού Κρίσεων.
  • Τοποθετήθηκε GPS σε όλα τα οχήματα του Τμήματος Δασών και σε 100 πυροσβεστικά οχήματα.
  • Τοποθετήθηκε σύστημα AVL για την παρακολούθηση των οχημάτων, τόσο από το τηλεφωνικό κέντρο του κύριου πυροσβεστικού σταθμού κάθε επαρχίας, όσο και από το Συντονιστικό Κέντρο Αρχηγείου.
  • Υπήρξε εφοδιασμός των αγροπυροσβεστών με τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας.
  • Εγκαταστάθηκε ειδική συχνότητα στα ραδιοτηλέφωνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών, ώστε να υπάρχει κοινό κανάλι ασύρματης επικοινωνίας. Το σύστημα τοποθετήθηκε τόσο σε φορητούς ασυρμάτους, όσο και σε πυροσβεστικά οχήματα.

Τα νέα οχήματα του στόλου της Πυροσβεστικής

Επίσης, αποκτήθηκαν δέκα πρόσθετα οχήματα παντός εδάφους και δύο αντλιοφόρα για σκοπούς χρήσης σε αστικές και βιομηχανικές μονάδες, ενώ τον άλλο μήνα αναμένεται να παραληφθούν και δύο βυτιοφόρα χωρητικότητας 5 τόνων νερού, καθώς και μία υδραυλική πλατφόρμα ύψους 32 μέτρων.
Κατά την παρουσίαση των νέων οχημάτων στις 10 Ιουλίου, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Μάρκος Τράγκολας είχε εξηγήσει ότι με τα νέα οχήματα «φεύγουμε από τις μικρές πυροσβεστικές μονάδες των 400 λίτρων και πάμε στα 1.200 λίτρα και έτσι επιτυγχάνεται η παρουσία τριπλάσιας ποσότητας νερού στις πυρκαγιές. Ταυτόχρονα, μειώνεται κατά τρεις φορές ο αριθμός του προσωπικού που θα μεταφέρει αυτές τις ποσότητες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τράγκολας είχε επίσης πει ότι σε διαδικασία ανανέωσης των πυροσβεστικών του οχημάτων για την περίοδο μέχρι το 2019 βρίσκεται και το Υπουργείο Γεωργίας.
Περαιτέρω:


  • Αναβαθμίστηκαν τα δύο ελικόπτερα Bell, στα οποία εγκαταστάθηκε σύστημα που επιτρέπει τη ρίψη ειδικού αφρού για πυρόσβεση.
  • Βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής, στο οποίο καθορίζονται νέα και αυστηρά κριτήρια πρόσληψης πυροσβεστών.
  • Αναβαθμίστηκε η εκπαίδευση των μελών της Πυροσβεστικής με τη διοργάνωση περισσότερων εκπαιδεύσεων, περιλαμβανομένης της συμμετοχής τους και σε σεμινάρια και εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, κυρίως σε εξειδικευμένα θέματα.
  • Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Πυροσβεστική Ακαδημία, με βάση το οποίο πυροσβέστες συμμετέχουν σε εκπαιδεύσεις και επιμορφώσεις μεγαλύτερης διάρκειας.
  • Εξετάζεται η δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Κύπρο, στο οποίο δύναται να συμμετέχουν το Ισραήλ, η Παλαιστινιακή Αρχή, η Ιορδανία και η Αίγυπτος.
Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Στέφεν Μπάρκλεϊ νέος υπουργός Brexit

Πολίτης News, 21:26 (τελευταία ενημέρωση 21:26)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν βλέπει ποινικές ή αστικές ευθύνες του ΥΠΟΙΚ για Freshfields ο ΓΕ

Πολίτης News, 21:00 (τελευταία ενημέρωση 21:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμβουλές στους καταναλωτές ενόψει «BlackFriday»

Πολίτης News, 20:27 (τελευταία ενημέρωση 20:27)

Επιστροφή
στην αρχή