Ένεση ρευστότητας στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ένεση ρευστότητας που πλησιάζει τα ?70 εκατομμύρια ευρώ θα δεχθούν φέτος οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της συμφωνίας που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

 Ένεση ρευστότητας που πλησιάζει τα ?70 εκατομμύρια ευρώ θα δεχθούν φέτος οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της συμφωνίας που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης ύψους ?25 εκατ. υπεγράφη σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Οικονομικών από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Μίχαϊ Τανασέσκου, τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της ΣΚΤ, Νικόλα Χατζηγιάννη και Μάριο Κληρίδη αντίστοιχα, στην παρουσία του Προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ.

Στα ?25 εκατ. που θα διαθέσει η ΕΤΕπ, η ΣΚΤ θα διαθέσει τουλάχιστον άλλα ?9 εκατ. ενώ σε κατοπινό στάδιο θα υπογραφεί νέα σύμβαση για τα υπόλοιπα ?25 εκατ. για τα οποία η ΣΚΤ θα διαθέσει άλλα τουλάχιστον ?9 εκατ. ανεβάζοντας το συνολικό ποσό το οποίο θα διατεθεί προς τις ΜΜΕ στα ?68 εκατ. Σημειώνεται ότι το κράτος ενέκρινε τον περασμένο Φεβρουάριο εγγυήσεις ύψους ?50 εκατ. τις οποίες η ΣΚΤ υπέβαλε ως εξασφάλιση στην ΕΤΕπ.

Στις δηλώσεις τους, τόσο ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, όσο και ο ΥΠΟΙΚ τόνισαν τη σημασία της συμφωνίας, της πρώτης που γίνεται απευθείας με τραπεζικό οργανισμό από το 2010, για τη στήριξη της προσπάθειες ενίσχυσης της οικονομίας. Μάλιστα, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ και αρμόδιος για την Κύπρο, Μίχαϊ Τανασέσκου τόνισε πως η Τράπεζα θα παρακολουθεί την πρόοδο της διάθεσης των χρημάτων της.

Η σύμβαση χρηματοδότησης προστίθεται στα ?250 εκατ. που ενέκρινε για την Κύπρο η ΕΤΕπ μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (?100 εκατ.) και του Σχεδίου Χρηματοδότησης Εξωτερικού Εμπορίου (?150 εκατ.). Για το 2014 η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ προς την Κύπρο αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τη συνεργασία με την ΕΤΕπ ως ?στρατηγικής σημασίας? στην προσπάθεια για την επιδιωκόμενη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

?Η υπογραφή των συμφωνιών εντάσσεται στα πλαίσια των κοινών μας προσπαθειών για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και κυρίως στην προσπάθεια κάλυψης των κενών χρηματοδότησης που ο τομέας παρουσιάζει?, τόνισε, για να προσθέσει: ?Είμαι βέβαιος πως συνεργαζόμενοι θα μπορέσουμε και στην επόμενη χρονιά να διευρύνουμε αυτούς τους τομείς συνεργασίας για την χρηματοδότηση ουσιαστικά της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας?.

Από την πλευρά του ο κ. Χόγιερ αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός και συνεχάρη τον Υπουργό Οικονομικών για την ?ορθολογιστική και νηφάλια? προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων.

?Έτσι τώρα είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Κύπρο απ` ότι ήμασταν ένα χρόνο πριν?, είπε.

Ο Πρόεδρος της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης χαρακτήρισε τη συμφωνία πολύ σημαντική όχι τόσο για το ύψος της χρηματοδότησης, αλλά για το πλαίσιο το οποίο δημιουργείται και τα πρωτοπόρα στοιχεία που περιλαμβάνουν οι δανειοδοτήσεις αυτές, όπως την εργοδότηση νέων.

?Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά για μας σε αυτή ακριβώς την περίοδο γιατί δείχνουν την εμπιστοσύνη την οποία εκφράζει η ΕΤΕπ προς τη χώρα, αλλά και προς το Συνεργατικό Κίνημα?, πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε πως μετά την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίησή του, ο Συνεργατικός τομέας θα προχωρήσει με στιβαρότητα σε μια καθαρή στρατηγική ?έτσι ώστε να διαδραματίσει με τέτοιες ενέργειες και, ευελπιστούμε, με άλλες το ενισχυμένο και πολύ σημαντικό του ρόλο προς την κυπριακή οικονομία και κοινωνία?.

Εξάλλου, στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Τανασέσκου υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης των ΜΜΕ. ?Είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε σε αυτό τον τομέα εδώ στην Κύπρο, ο οποίος θα πρέπει να στηριχθεί και να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις ιδιαίτερα για τους νέους?, είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τανασέσκου είπε πως τα τελευταία πέντε χρόνια πέραν των 700 αντισυμβαλλόμενων στην Κύπρο έχουν επωφεληθεί από τις δανειοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ δημιουργώντας πέραν των 15.000 θέσεων εργασίας.

?Θα παρακολουθούμε στενά πώς διατίθενται τα χρήματά μας στον τελικό δικαιούχο?, είπε, προσθέτοντας πως η σημερινή σύμβαση περιλαμβάνει ένα ξεκάθαρο στοιχείο ότι η ΣΚΤ θα παρακολουθεί στενά το πόσοι θα επωφεληθούν από αυτό το χρηματοδοτικό προϊόν.

Παράλληλα, ο κ. Τανασέσκου ανέφερε πως και για το 2014 η ΕΤΕπ προγραμματίζει να διαθέσει στην Κύπρο άλλα ?200 ? 250 εκατ. με έμφαση στις ΜΕΕ και τα έργα υποδομής, ενώ μελλοντικά σημαντικό ρόλο θα παίξει ο τομέας της ενέργειας.

Τόνισε όμως ότι δεν υπάρχουν όρια. ?Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Φέρτε μας χρηματοδοτήσιμα έργα και θα είμαστε έτοιμοι να τα χρηματοδοτήσουμε?, είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, όπως είπε, στις σκέψεις περιλαμβάνεται η σύσταση ενός Κυπριακού Ταμείου Υποδομών.

Ενδιαφέρον και για τερματικό Φυσικού Αερίου

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χόγιερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπλοκής της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση του τερματικού υγροποίησης ΦΑ στο Βασιλικό, κατόπιν προσεκτικής μελέτης της οικονομικο-τεχνικής μελέτης του όλου έργου.

?Έχω την αίσθηση ότι μόλις καταστεί πιο συγκεκριμένη, πιθανόν να συμμετάσχουμε?, είπε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν η ΕΤΕπ θα ενδιαφερόταν για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου, ο κ. Χόγιερ είπε πως βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον τις συνομιλίες που επανήρχισαν για επανένωση της Κύπρου. Σημείωσε πως όλοι ελπίζουν πως πρέπει να δοθεί μια πραγματική ευκαιρία στην επανένωση της Κύπρου, και τότε η ΕΤΕπ θα έχει την ευκαιρία να ενεργοποιηθεί σε όλη την επικράτεια της νήσου.

?Βέβαια, η Αμμόχωστος θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση για να αρχίσουμε?, είπε.

Σημειώνοντας πως η Αμμόχωστος θα χρειαστεί αρκετά μεγάλη ανάπτυξη σε θέματα υποδομής, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ τόνισε ότι ?αν αυτό συμβεί δεν θα αποφύγουμε τις ευθύνες μας?.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης

Πολίτης News, 22.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωεκλογές 2019: Τα έξι ονόματα για το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ

Πολίτης News, 22.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τριήμερη κράτηση στα κατεχόμενα του Σλοβάκου συνεργού του «Σήφη»

Πολίτης News, 22.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή