Ενδιάμεσος χωρίς Λιλλήκα στην αντικατοχική

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Με τοποθετήσεις για αλλαγής τακτικής στις συνομιλίες και τοποθετήσεις για το Γλωσσάρι έγινε η αντικατοχική του ενδιάμεσου, χωρίς τον Γιώργο Λιλλήκα.

Χωρίς τον Γιώργο Λιλλήκα και τη Συμμαχία Πολιτών πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η κοινή αντικατοχική εκδήλωση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Αλληλεγγύη, διατηρούν την ψυχρότητα στις σχέσεις τους με τη Συμμαχία Πολιτών, η οποία προκλήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο, μετά που κατήλθαν ως υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας τόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος, όσο και ο Γιώργος Λιλλήκας.

Η απομονωμένη από τον ενδιάμεσο Συμμαχία Πολιτών θα πραγματοποιήσει δική της αντικατοχική εκδήλωση στις 21 Ιουλίου.

Από το πάνελ των παραβρισκόμενων του ενδιάμεσου, έλειπε και πέρσι στην ίδια εκδήλωση ο Γιώργος Λιλλήκας, αφού είχε ήδη προηγηθεί η ρήξη στις σχέσεις των κομμάτων. Η περσινή εκδήλωση είχε μόνο έναν ομιλητή, τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος τον οποίον υποστήριζαν τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Αλληλεγγύη.

Θέλουν αλλαγή στρατηγικής

Φέτος, ομιλίες διάβασαν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων του ενδιάμεσου, καθώς και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επικεντρώθηκε στην ανάγκη για αλλαγή τακτικής στις συνομιλίες για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών και ανάληψη πρωτοβουλιών που θα φέρουν την Τουρκία σε δύσκολη θέση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος είπε στην ομιλία του «η συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν - Μοντάνα θα αποτελέσει ακόμα ένα σοβαρό λάθος τακτικής γιατί στην ουσία θα συναινέσουμε ο διάλογος να συνεχίσει στο πλαίσιο που επέβαλε η Τουρκία».

Σε «νέα, εναλλακτική και ανατρεπτική πολιτική που να εμπνέει την συνείδηση και το θυμικό των πολιτών, πέρα από τον εγκέφαλο των πολιτικών» αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Στη δική του ομιλία ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος, υποστήριξε ότι «οι υποχωρήσεις Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα ήταν καταστροφικές και δεν οδηγούν σε βιώσιμη λύση».

Και το γλωσσάρι στον αντικατοχικό αγώνα

Νικόλας Παπαδόπουλος, Πόλυς Παλλήκαρος και Γιώργος Περδίκης ενέταξαν και το Γλωσσάριο για τη δημοσιογραφία στην Κύπρο στον αντικατοχικό αγώνα με αναφορές στις ομιλίες τους.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτηρίζοντας το Γλωσσάριο «επαίσχυντο» και τους συντάκτες τους «αναίσχυντους διατρεβλωτές της ιστορίας», είπε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε τον Αττίλα, Αττίλα, την κατοχή, κατοχή, την προδοσία, προδοσία».

Ο Πόλυς Παλλήκαρος, υποστηρίζοντας ότι αυτά που άκουγε η Ευρωπαϊκή Ένωση από τους εκπροσώπους των κυπριακών κυβερνήσεων για πάρα πολλά χρόνια είναι αυτά που περιλαμβάνει τώρα το «διαβόητο γλωσσάρι», είπε ότι «το Κυπριακό δεν είναι θέμα οικοδόμησης καλών σχέσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών αλλά θέμα εισβολής και κατοχής που δεν εξωραΐζονται με οποιοδήποτε γλωσσάρι. Ο Τούρκος εισβολέας είναι Τούρκος εισβολέας, η κατοχή είναι κατοχή, οι ελεύθερες περιοχές είναι ελεύθερες περιοχές και όχι νότιο μέρος της Κύπρου».

Ο Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι «για διευκόλυνση των σχεδίων τους και στο όνομα της συμφιλίωσης, ετοίμασαν πρόσφατα και ‘γλωσσάρι λέξεων με σημασία’ για να ωραιοποιήσουν το διεθνές έγκλημα και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Πρόσθεσε ότι «για την τεράστια σημαία, που μολύνει τον Πενταδάκτυλο, σημάδι του πιο άκρατου σωβινισμού και μισαλλοδοξίας, ούτε μια λέξη με σημασία, βρήκαν να πουν».

 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή