Ενδιαφέρουσες προτάσεις Οδυσσέα για είσπραξη ανεκτέλεστων ενταλμάτων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
247.914 ανεκτέλεστα εντάλματα αξίας €246 εκατ. – Αυξάνονται και συσσωρεύονται… Πρόταση για διασύνδεση της άδειας κυκλοφορίας με τα οδικά εντάλματα.

Για άλλη μία χρονιά η ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ανεκτέλεστα εντάλματα που εκκρεμούν ενώπιον της Αστυνομίας κάνοντας ένα πολυσέλιδο «αφιέρωμα».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση που παρέδωσε σήμερα το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου Αστυνομίας, κατά το 2015 καταχωρίστηκαν 72.005 νέα εντάλματα. Περισσότερα απ’ ότι το 2014, που έφτασαν τις 70.635 και πολύ περισσότερα από το 2013 που είχαν καταχωριστεί 56.827.

Από τις 72 χιλιάδες εντάλματα του 2015 συνολικής αξίας €58.5 εκατ., μόνο το ένα τρίτο εκτελέστηκαν. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως εξοφλήθηκαν όλα! Συγκεκριμένα εξοφλήθηκε μόνο το 28%, αξίας €7 εκατ., ενώ 5.927 εντάλματα (το 8%) εισπράχθηκαν μερικώς, με το ποσό είσπραξής τους να ανέρχεται σε σχεδόν €2 εκατ.

Συνολικά όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τα ανεκτέλεστα εντάλματα τέλη Μαρτίου του 2016 ανέρχονταν σε 247.914. Η συνολική αξία τους ήταν €246 εκατ. 14 μήνες πριν, τον Ιανουάριο του 2015 τα ανεκτέλεστα εντάλματα ανέρχονταν σε 216.114, αξίας €203 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 31.800 εντάλματα, ποσοστό 15%.

«Όπως προκύπτει ο ρυθμός εκτέλεσης ενταλμάτων δεν συμβαδίζει με την αυξητική τάξη στον ρυθμό καταχώρισης νέων ενταλμάτων ανά έτος, με αποτέλεσμα τα ανεκτέλεστα εντάλματα να αυξάνονται διαχρονικά και να συσσωρεύεται όγκος εργασίας στα επόμενα έτη», σχολιάζει ο Γενικός Ελεγκτής.

24 πρόσωπα χρωστούν €3,5 εκατ. στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις

Την πενταετία 2011-2015, τα ανεκτέλεστα εντάλματα για τα οποία δεν έχει εισπραχθεί οποιοδήποτε ποσό αριθμούσαν σε 166.170 και αντιπροσώπευαν συνολική αξία ύψους €185 εκατ. ποσοστό που ξεπερνά το 53% των ανεκτέλεστων ενταλμάτων.

Τα εντάλματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εκκρεμούσαν ανέρχονταν στο 16,6% του συνόλου, με αξία €126 εκατ. ευρώ ή το 51% του συνολικού ποσού! Κι ενώ όπως αναφέρει ο Ελεγκτής έγινε σύσκεψη των δύο αρμοδίων υπουργών Εργασίας και Δικαιοσύνης για τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη εκτέλεση των ενταλμάτων αυτών, όχι μόνο δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε βελτίωση, αλλά αντίθετα παρατηρείται αύξηση στα οφειλόμενα ποσά.

Από τα πιο πάνω εντάλματα, τα 24, συνολικής αξίας €3.5 εκατ. ,αφορούσαν σε ποσά μεγαλύτερα των €100.000 και έχουν εκδοθεί κατά 16 νομικών και δύο φυσικών προσώπων.

Μισό εκατομμύριο οφείλει ποδοσφαιρικό σωματείο

Εντάλματα που υπερβαίνουν συνολικά τα €2 εκ. εκκρεμούν κατά αθλητικών σωματείων. Ενδεικτικά  αναφέρεται η περίπτωση γνωστού αθλητικού σωματείου της Λευκωσίας, εναντίον του οποίου εκκρεμούν εντάλματα προστίμου πέραν των €500.000.

«Παρά το γεγονός ότι, στις 15.6.2007 συστάθηκε σχέδιο αποπληρωμής οφειλών ποδοσφαιρικών σωματείων προς το Κράτος, εντούτοις οι όροι του αφενός δεν φαίνεται να τηρούνται πλήρως και αφετέρου δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνει τις οφειλές των σωματείων από εντάλματα προστίμου», αναφέρει ο Ελεγκτής θέτοντας προ των ευθυνών τους τους αρμοδίους.

Τροχαία 22 εκατ. ευρώ

Τα εντάλματα για τροχαίες παραβάσεις που εκκρεμούν ανέρχονται σε 85 χιλιάδες, αποτελούν το 34,2% του συνόλου, με αξία22 εκατ. περίπου ή 8,83% του συνολικού ποσού.

Το 73% αφορά ποσά μικρότερα των €300! 

Ελεγκτής: Επικεντρωθείτε στα πάνω από €300

Μεταξύ των συστάσεων που υπέβαλε η Ελεγκτική υπηρεσία είναι όπως λόγω του αυξημένου διοικητικού κόστους που επιφέρει η εκτέλεση ενός εντάλματος, οι προσπάθειες της Αστυνομίας θα ήταν να επικεντρωθούν, στο στάδιο αυτό, στα εντάλματα που αφορούν σε ποσά μεγαλύτερα των €300.

Επίσης ο Ελεγκτής εισηγείται όπως εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης σε σχέση με την είσπραξη των 4.484 ανεκτέλεστων ενταλμάτων που εκδόθηκαν κατά τα έτη 1980-1999, συνολικής αξίας €4.7 εκατ.  αφού με την πάροδο του χρόνου η διευθέτησή τους δυσχεραίνεται. 

Μία τρίτη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση της υπηρεσίας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη είναι όπως για διευκόλυνση της άμεσης εκτέλεσης μεγάλου όγκου εκκρεμών τροχαίων ενταλμάτων μικρής αξίας (κάτω των €300) και την εξοικονόμηση διοικητικού κόστους, να εξεταστεί, με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και τη Νομική Υπηρεσία, κατά πόσο είναι νομικά εφικτό όπως η εξόφληση ενταλμάτων που αφορούν σε τροχαίες παραβάσεις, να αποτελεί προϋπόθεση για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος ή/και της άδειας οδήγησης.

Ανάλογη είναι και η πρόταση που αφορά άτομα που λαμβάνουν μισθό ή σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. «Εισηγηθήκαμε όπως, μετά την παρέλευση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο τα άτομα θα έχουν την ευχέρεια να εξοφλήσουν απευθείας τα εντάλματα που εκκρεμούν εναντίον τους, να ενημερώνεται το Γενικό Λογιστήριο, ώστε να προβαίνει σε απευθείας αποκοπές από τον μισθό/σύνταξή τους».

Συστάσεις υπάρχουν, την πράξη να δούμε τι θα γίνει…

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλίμα όξυνσης στα χωράφια της Δένειας

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινό μέτωπο εξήγγειλαν Νίκος-Προκόπης

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ για απειλές Τουρκίας: Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ συνεχίζεται

Πολίτης News, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή