Ένας ηγέτης να πολλαπλασιάζει...

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Αυτοί οι ηγέτες θεωρούν ότι ο λαός είναι που έχει τις δυνατότητες να φέρει ένα καλύτερο αύριο και ως ηγέτες θεωρούν ότι έχουν την ευθύνη αυτό να γίνει

Σας έτυχε ποτέ στη ζωή σας να έχετε κάποιον διευθυντή/ρια που να μην σας επιτρέπει με τις συμπεριφορές  του να ξεδιπλώσετε τις ικανότητές σας, τις γνώσεις σας, τις ιδέες σας στη δουλειά σας; Αν ναι, πάρτε μια κόλλα χαρτί και κάντε μια λίστα με τις συμπεριφορές ενός τέτοιου διευθυντή/ριας. Τώρα σκεφτείτε το αντίθετο. Σας έτυχε να έχετε έναν διευθυντή/ρια που να σας βγάζει ό,τι καλύτερο έχετε σε μυαλό, ικανότητες και γνώσεις; Να δουλεύετε δηλαδή με το 110% του μυαλού σας, των ικανοτήτων σας. Αν ναι, σκεφτείτε ποιες ακριβώς ήταν οι ενέργειες  αυτού του διευθυντή/ριας.

Είμαι σίγουρη ότι στην πρώτη περίπτωση στη λίστα σας έχετε καταγράψει συμπεριφορές όπως: μας έδειχνε ότι μόνο αυτός/η τα ήξερε όλα, μας έλεγε πώς να κάνουμε τη δουλειά μας, έλεγχε την κάθε μας κίνηση και δεν αναγνώριζε τις ικανότητές μας. Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή με διευθυντή/τρια που σας έβγαζε ό,τι καλύτερο έχετε σε μυαλό, ικανότητες και γνώσεις, η λίστα σας πρέπει να περιλαμβάνει συμπεριφορές όπως: έδειχνε ότι σας εμπιστεύετε, σας ενθάρρυνε να ξεπεράσετε αυτά που ήδη κάνετε, να πάτε ένα βήμα παρακάτω, ήξερε τα ταλέντα σας και αναγνώριζε την αξία σας.

Σκεφτείτε τώρα πώς αισθανόσασταν εσείς με αυτό τον διευθυντή/ρια που σας «αφαιρούσε» ικανότητες. Νομίζω το κυριότερο που σας έρχεται στο μυαλό είναι το αίσθημα ότι δεν αξίζετε, ότι δεν είστε αρκετά καλοί, αισθανόσασταν ανασφαλείς να κάνετε κάτι χωρίς τη δική του, συνεχόμενη καθοδήγηση. Σκεφτείτε τώρα πώς αισθανόσασταν όταν ο διευθυντής/τρια σα «πολλαπλασίαζε» τις ικανότητές σας, το μυαλό σας. Ίσως το πρώτο που σας ήρθε στο μυαλό είναι ότι αισθανόσασταν ικανοί, ξεχωριστοί, ελεύθεροι να εργαστείτε όπως νομίζετε εσείς, αλλά και την ίδια ώρα υπόλογοι των πράξεών σας.

Σκεφτείτε τώρα ποιος από τους ηγέτες που είχαμε μέχρι σήμερα πολλαπλασίασε την απόδοσή μας σε οτιδήποτε, ποιος Πρόεδρος μέχρι σήμερα δημιούργησε συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης των δυνατοτήτων μας, ποιος Πρόεδρος δημιούργησε με τις αποφάσεις του ευκαιρίες στον τόπο και όχι φούσκες. Ποιος Πρόεδρος έλαβε τις ανάγκες του λαού υπόψη του σε περιόδους που δεν διεκδικούσε τις ψήφους μας. Κατά τη γνώμη μου, κανένας!

Σκεφτείτε τώρα ποιος υποψήφιος Πρόεδρος ως υποψήφιος ηγέτης αυτού του νησιού, στις ομιλίες  ή στις αφίσες ή στο πρόγραμμά του μάς δημιούργησε την αίσθηση ότι μπορεί να μας κάνει καλύτερους σε ό,τι κάνουμε. Προσωπικά πιστεύω ότι όλοι όσοι είναι ζυμωμένοι εδώ και χρόνια σε αυτό το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που οι ίδιοι δημιούργησαν και εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, δεν ξέρουν να «πολλαπλασιάζουν» τα μυαλά μας. Όλοι τους είναι μετρ της αφαίρεσης! Η αφαίρεση συμφέρει γιατί τους επιτρέπει να μας έχουν υπό έλεγχο, καθιστώντας τους εαυτούς τους ως τους μοναδικούς γνώστες ως προς το τι είναι καλύτερο για εμάς τους πολίτες και τη χώρα. Έχουν τον έλεγχο και τα λάθη τους τα πληρώνει η κοινωνία και όχι αυτοί! Για αυτό τον λόγο φαίνεται ότι έχουμε τόση ατιμωρησία σε αυτό το κράτος.

Για να είμαι όμως δίκαιη, ο μόνος υποψήφιος που ξέρει τι θα πει «πολλαπλασιασμός» μυαλών και όχι πολλαπλασιασμός της δικής του πολιτικής δύναμης σε αυτή την προεκλογική, θεωρώ ότι είναι ο Σταύρος Μαλάς.  Ο ίδιος ως επιστήμονας που επιβλέπει φοιτητές γνωρίζει πολύ καλά πώς να σπρώξει τους γύρω του να ξεδιπλώσουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν. Την ίδια αίσθηση έχει κανείς όταν διαβάσει το πρόγραμμά του ή ακούσει τις ομιλίες του. Κανένας άλλος από τους υποψηφίους δεν κατέχει τον πολλαπλασιασμό του βέλτιστου και πώς αυτό θα ευνοήσει την κοινωνία. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι τάζουν ταμεία, φανταστικά κτήρια και ανώφελες υπηρεσίες. Οι ηγέτες που «αφαιρούν» στην ουσία δεν εμπιστεύονται τις ικανότητες του λαού αλλά μόνο τον εαυτό τους. Οι προεκλογικές τους εκστρατείες ξεκινούν με το «εγώ θα» και καταλήγουν στο «εγώ και εσείς».

Οι ηγέτες που «πολλαπλασιάζουν» θεωρούν ότι ο λαός είναι που έχει τις δυνατότητες να φέρει ένα καλύτερο αύριο και ως ηγέτες θεωρούν ότι έχουν την ευθύνη αυτό να συμβεί. Οι ηγέτες που «πολλαπλασιάζουν» πιστεύουν στον λαό, πιστεύουν στα μυαλά, στις δυνάμεις και στις ικανότητες τού καθενός ξεχωριστά! Τέτοιους ηγέτες έχει ανάγκη η χώρα μας και εμείς, όχι ηγέτες που μας «αφαιρούν» πολλαπλασιάζοντας μόνο την τσέπη και τη φιλοδοξία τους!


Επιστροφή
στην αρχή