Ένας Αύγουστος κόκκινος σαν το αίμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανζουρλισμός. Εξατμίσεις να βρυχώνται, ελληνικές σημαίες δεμένες σε κοντάρια και χιλιάδες αγόρια και κορίτσια να αναμένουν το σύνθημα

To 1996, είχαν περάσει 22 χρόνια από την εισβολή και έως σήμερα παρήλθαν ακόμα 22. Στο σύνολο 44 και μια ανάσα πριν από τον μισό αιώνα. Η «απόσταση» που κάλυψε ο μακροχρόνιος αγώνας συνεχώς μεγαλώνει. Και όσο μεγαλώνει αυτή η απόσταση, τόσο λιγοστεύουν οι άνθρωποι που πότισαν με τον ιδρώτα τους το χώμα που βρίσκεται υπό κατοχή. Οι άνθρωποι φεύγουν, η κατοχή παραμένει, οι Τουρκοκύπριοι λιγοστεύουν και οι Τούρκοι πολλαπλασιάζονται. Ένας μακροχρόνιος αγώνας με βήμα σημειωτόν. Στο ίδιο σημείο, χωρίς βάσιμη ελπίδα πως κάτι μπορεί να αλλάξει. Και όμως, όλα αυτά τα χρόνια δοκιμάσαμε τα πάντα ή, τέλος πάντων, όσα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε. Αυτό όμως που δεν εγκαταλείψαμε ποτέ είναι τα μεγάλα λόγια και τις κορώνες. Όπως τότε, την εποχή του «ενεργού ηφαιστείου» στο οποίο έγιναν θυσία ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού. Πέρασαν 22 χρόνια από τον Αύγουστο του 1996, και όμως κάποιοι παλεύουν να κρατήσουν κλειστό το οδόφραγμα για το οποίο έδωσαν τη ζωή τους ώστε να ανοίξει. Να ανοίξει έστω μια χαραμάδα. Να μπει λίγο φως, μια ελπίδα. Σήμερα θυμόμαστε εκείνες τις μέρες.

Από το «τείχος του αίσχους»

Στις 2 Αυγούστου του 1996 ξεκίνησε από την Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο πανευρωπαϊκή πορεία μοτοσυκλετιστών με στόχο να καταλήξει στην Κερύνεια. Έλληνες, Κύπριοι, Γάλλοι, Φινλανδοί, Γερμανοί, Βρετανοί και Αυστριακοί μοτοσυκλετιστές περνούν από την Πράγα, τη Βουδαπέστη, το Βελιγράδι, τον Βόλο και καταλήγουν στο λιμάνι του Πειραιά, όπου επιβιβάστηκαν σε πλοία με προορισμό την Κύπρο.
Το μήνυμα της έναρξης της πορείας από το Βερολίνο ήταν ότι μετά την πτώση του «Τείχους του Αίσχους» ήταν καιρός να πέσει και το τελευταίο διαχωριστικό τείχος στην Ευρώπη. Αυτό της Λευκωσίας. Σύνθημα της πορείας,«Απελευθέρωση, η μόνη λύση».

Οι μοτοσυκλετιστές έφτασαν στο λιμάνι της Λεμεσού στις 10 Αυγούστου 1996, με στόχο την επομένη να επιχειρήσουν να πάνε στην Κερύνεια ρίχνοντας, συμβολικά, το δικό μας τείχος σε μια εποχή που τα οδοφράγματα ήταν ερμητικά κλειστά. Τους υποδέχτηκαν ο αδικοχαμένος, τότε ευρωβουλευτής, Γιάννος Κρανιδιώτης και οι μητέρες των αγνοουμένων. Σήμερα πολλές εξ αυτών δεν βρίσκονται στη ζωή.

Ο Ντενκτάς, ο Ερμπακάν, η Τσιλέρ προειδοποιούσαν ότι θα κόψουν τα πόδια όποιου επιχειρήσει να αμφισβητήσει την «κυριαρχία» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Είχαν μεριμνήσει μάλιστα να μεταφέρουν από την Τουρκία χιλιάδες μέλη της οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι για να προασπίσουν τα «σύνορα» του Αττίλα. Το ξημέρωμα της 11ης Αυγούστου 1996 βρήκε 7.000 μοτοσυκλετιστές έξω από το Μακάρειο Αθλητικό Κέντρο στη Λευκωσία, από όπου αναμενόταν να ξεκινήσει η πορεία.

Πανζουρλισμός. Εξατμίσεις να βρυχώνται, ελληνικές σημαίες δεμένες σε κοντάρια και χιλιάδες αγόρια και κορίτσια να αναμένουν το σύνθημα.

Η ώρα περνούσε και η ανησυχία και ο εκνευρισμός μεγάλωνε, καθώς ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας Γ. Χατζηκώστας παρέμενε στο Προεδρικό Μέγαρο, στο οποίο κλήθηκε εκτάκτως από τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Ο πρόεδρος των μοτοσυκλετιστών ανακοίνωσε τελικώς ότι η πορεία ματαιώνεται για «ύψιστους λόγους εθνικής ασφάλειας». Τα γιουχαΐσματα δεν άφησαν τις τελευταίες του λέξεις να ακουστούν, ενώ ο ίδιος αναγκάστηκε να κρυφτεί καθώς έπεφταν βροχή τα τενεκεδάκια από τα αναψυκτικά και τα κέρματα.

Μπροστά τις κάννες

Αυτοί που συσκέπτονταν στο Προεδρικό Μέγαρο για να αποφασίσουν τη ματαίωση της πορείας τα σκέφτηκαν όλα, εκτός από τους μοτοσυκλετιστές που ανέμεναν στη Λευκωσία. Νόμισαν ότι το διάγγελμα που θα απηύθυνε ο Γλαύκος Κληρίδης θα έπειθε για την αναγκαιότητα να σβήσουν οι μηχανές. Εκείνο το διάγγελμα το άκουσαν μόνο όσοι ούτως ή άλλως βρισκόντουσαν στα σπίτια τους. Οι μοτοσυκλετιστές, χωρίς πλέον σχέδιο και καθοδήγηση, χωρίστηκαν σε ομάδες και πήραν τους δρόμους. Άλλοι στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, άλλοι στην περιοχή ΣΟΠΑΖ, άλλοι στην Άχνα και άλλοι στη Δερύνεια. Η Αστυνομία δεν ήταν σε θέση να ελέγξει την κατάσταση.

Στο οδόφραγμα της Δερύνειας, μια ανάσα από την Αμμόχωστο, οι διαδηλωτές πέρασαν με τα πόδια κρατώντας σημαίες στη νεκρή ζώνη, με τους άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ να τους κυνηγούν μέσα σε μπάζα και θάμνους. Κανείς δεν γνώριζε αν η περιοχή ήταν ναρκοθετημένη. Άλλωστε για 22 χρόνια κανένας δεν είχε πατήσει.

Μέσα από τους θάμνους από την πλευρά των κατεχομένων εμφανίστηκαν κάννες όπλων. Ξαφνικά η νεκρή ζώνη γέμισε με «εξαγριωμένους» Τούρκους και Τουρκοκύπριους οι οποίοι είχαν μεταφερθεί με λεωφορεία του καθεστώτος. Εκεί κοντά ήταν και ο Ραούφ Ντενκτάς με τη φωτογραφική του μηχανή, βγάζοντας φωτογραφίες σε ανάμνηση ενός οργανωμένου εγκλήματος. Οι Γκρίζοι Λύκοι με ρόπαλα και πέτρες άρχισαν να χτυπούν τους Ελληνοκύπριους διαδηλωτές αφού τους άφησαν να πλησιάσουν στα συρματοπλέγματα που είχαν απλωθεί στο έδαφος. Ένας νεαρός μπλέκεται στα σύρματα και πέφτει κάτω. Ένα σμήνος Γκρίζων Λύκων αρχίζει να τον χτυπάει και να τον ποδοπατάει. Ενώ όλοι αρχίζουν να υποχωρούν αντιλαμβανόμενοι την παγίδα που είχε στηθεί, ένας 24χρονος καταφέρνει να γλυτώσει τον νεαρό που χτυπιέται ανελέητα από τους Τούρκους. Στην προσπάθειά του όμως να φύγει, πέφτει στο συρματόπλεγμα και εγκλωβίζεται. Ξύλα, πέτρες, ρόπαλα, γκλοπ «αστυνομικών» του ψευδοκράτους στοχεύουν το κεφάλι του, το οποίο συνθλίβουν. Έχοντας ολοκληρώσει το έγκλημα, αφήνουν στον καυτό ήλιο άψυχο το σώμα του Τάσου Ισαάκ. Έναν μήνα μετά, η γυναίκα του φέρνει στον κόσμο την κόρη τους, την Αναστασία. Ο κύκλος της ζωής και του θανάτου ολοκληρώθηκε πρόωρα και τραγικά.

Με ένα τσιγάρο

Στις 14 Αυγούστου, το μικρό Παραλίμνι κήδεψε τον Τάσο Ισαάκ και όλοι ήταν εκεί. Σύσσωμη η κυβέρνηση, ο Αρχιεπίσκοπος, η στρατιωτική ηγεσία και οι συνήθεις τεθλιμμένοι. Χιλιάδες άτομα σήκωσαν το φέρετρο και είπαν το τελευταίο αντίο. Έμελλε όμως να ξαναβρεθούν στον ίδιο χώρο δύο μέρες αργότερα. Θα έλειπε ένας... Ο Σολωμός Σολωμού. Μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, λίγες εκατοντάδες νεαροί κατευθύνθηκαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας για να αφήσουν λουλούδια στο σημείο που δολοφονήθηκε. Η άρνηση της κυπριακής Αστυνομίας και της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ όξυνε τα πνεύματα και άρχισαν συγκρούσεις που τελικώς οδήγησαν χιλιάδες νεαρούς και πάλι στο οδόφραγμα. Η νεκρή ζώνη πλημμύρισε από διαδηλωτές, αλλά αυτή τη φορά δεν θα εμφανίζονταν Γκρίζοι Λύκοι. Ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί και 2-3 έπεσαν κάτω. Θα περίμενε κάποιος ότι το πλήθος θα διαλυόταν. Μάζεψαν τους τραυματίες και συνέχισαν να προχωρούν προς το τουρκικό φυλάκιο. Και άλλοι πυροβολισμοί. Δύο ειρηνευτές σφαδάζουν από τους πόνους στο χώμα.

Και μέσα στην αναμπουμπούλα ένας νεαρός με μαύρα ρούχα ζητάει ένα τσιγάρο.

Εγώ πηγαίνω να κατεβάσω το πανί», λέει στον άνθρωπο που άνοιξε το πακέτο δίνοντάς του το τελευταίο τσιγάρο.

«Που πας ρε μαλάκα; Γύρνα πίσω. Θα σου ρίξουν...». Δεν τον έφτασαν οι φωνές. Με δύο δρασκελιές πέρασε το κάγκελο και άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό της τουρκικής σημαίας. Δεν πρόφτασε να ανέβει ούτε στα μισά. Τρεις πυροβολισμοί γράφουν τον επίλογο σε μια σύντομη ζωή. Ο Σολωμός Σολωμού πνιγμένος στο αίμα γλιστράει στον ιστό και αγκαλιάζει το χώμα. Οι σφαίρες συνεχίζουν να σφυρίζουν, τραυματίζοντας 11 ανθρώπους.

Οι δολοφόνοι

Από τις φωτογραφίες και τα βίντεο των επεισοδίων της 14ης Αυγούστου αναγνωρίστηκαν οι δολοφόνοι του Σολωμού Σολωμού. Οι άνθρωποι που τον πυροβόλησαν ήταν 5. Η μοιραία σφαίρα στον λαιμό του προήλθε από τον λεγόμενο «υπουργό Γεωργίας» του ψευδοκράτους Κενάν Ακίν. Χρήση των όπλων τους έκαναν επίσης ο Αττίλα Σαβ, «αρχηγός Αστυνομίας», ο αντιστράτηγος Χασάν Κουντακσί, διοικητής των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, ο διοικητής της 28ης Μεραρχίας, υποστράτηγος Μεχμέτ Καρλί και ο ανώτερος υπαστυνόμος των ειδικών δυνάμεων Ερτάλ Εμανέτ. Και για τους 5 εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης και «καταζητούνται» από την Interpol. Αν και πέρασαν 22 χρόνια, κανένας δεν έχει συλληφθεί παρά την υποχρέωση της Τουρκίας να εκτελεί τα διεθνή εντάλματα. Ο Κενάν Ακίν, ο άνθρωπος που φαίνεται να πυροβολεί τον Σολωμού, συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι παράγοντας της πολιτικής ζωής, εμφανιζόμενος σε δημόσιες εκδηλώσεις δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Σε ανάμνηση του ’96

Και φέτος πραγματοποιείται από την περασμένη Παρασκευή η πορεία μοτοσυκλετιστών που οργανώνει η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού».

Η πορεία ξεκίνησε από τον Άγιο Γεώργιο στη Χλώρακα, πέρασε από τον Άγιο Ραφαήλ στον Παχύαμμο, στον Λωρόβουνο και από εκεί στο οδόφραγμα του Λιμνίτη. Πέρασαν από το οδόφραγμα του Αστρομερίτη το οποίο απέκλεισαν συμβολικά για λίγα λεπτά και χθες αναμενόταν να περάσουν από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τα οδοφράγματα του Αγίου Δομετίου, του Λήδρα Πάλας, της οδού Λήδρας, ώστε σήμερα να φτάσουν στη Δερύνεια, όπου θα κορυφωθεί η εκδήλωση.

Όσο υπάρχει συρματόπλεγμα θα μας θυμίζει πως η ειρήνη είναι απλώς μια ψευδαίσθηση

Ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού δεν ήταν τα μοναδικά θύματα της 44χρονης τουρκικής κατοχής. Των τριών δολοφονιών του 1996 είχαν προηγηθεί επτά δολοφονίες Ελληνοκύπριων στρατιωτών που υπηρετούσαν σε φυλάκια στην πράσινη γραμμή και μία δολοφονία ενός πρώην πυροσβέστη.

  • Στις 9 Απριλίου 1976 δολοφονήθηκε στο φυλάκιο του Αγίου Κασσιανού ο 18χρονος στρατιώτης Μιχάλης Σοφοκλέους, ο οποίος μπήκε στη νεκρή ζώνη για να δώσει τσιγάρο στον Τούρκο σκοπό που ήταν απέναντί του.
  • Στις 21 Σεπτεμβρίου 1982 πυροβολήθηκε εν ψυχρώ χωρίς αιτία ο στρατιώτης Χρίστος Γεωργίου, ενώ βρισκόταν στη σκοπιά του στην περιοχή Καϊμακλίου
  • Αναίτια δολοφονήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1983 και ο στρατιώτης Τρύφωνας Τρύφωνος στη σκοπιά του, στην περιοχή Αγίου Κασσιανού.
  • Στις 28 Μαΐου 1988 ένας Τούρκος λοχίας μπήκε σε σπίτι Ελληνοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές στο χωριό Αθηένου. Ο στρατιώτης Χαράλαμπος Χαραλάμπους πήγε να βοηθήσει την ελληνοκυπριακή οικογένεια και πυροβολήθηκε.
  • Στις 31 Ιουλίου 1988 ο λοχίας Ευαγόρας Ευαγόρου δολοφονήθηκε από Τούρκο στρατιώτη στο φυλάκιο του Αγίου Κασσιανού, όταν μπήκε στη νεκρή ζώνη για να δώσει σε Τούρκο σκοπό ένα μικρό ραδιόφωνο.
  • Στις 8 Απριλίου 1993 δολοφονήθηκε ο στρατιώτης Θανάσης Κλεοβούλου την ώρα που έδινε σε Τούρκο σκοπό στην περιοχή Καϊμακλίου ένα μπουκάλι κονιάκ.
  • Τον Ιούνιο του 1996 στην περιοχή Αγίου Ανδρέα στη Λευκωσία πυροβολήθηκε από Τούρκο σκοπό ο στρατιώτης Στέλιος Παναγής.
  • Στις 13 Οκτωβρίου 1996 δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από Τούρκο στρατιώτη ο Πέτρος Κακκουλής, ο οποίος μάζευε σαλιγκάρια στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Άχνας. Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι προσπάθησε να διεισδύσει στα κατεχόμενα.... κρατώντας μια σακούλα με σαλιγκάρια.

Η κατοχή είναι εδώ

Μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003, έχουν εκμηδενιστεί τα επεισόδια και η ένταση στη γραμμή αντιπαράταξης, καθώς υπήρξε απαγκίστρωση και απομάκρυνση φυλακίων από σημεία που διέρχονται πολίτες. Ωστόσο η εκκρεμότητα του Κυπριακού δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά το περιβάλλον ανασφάλειας, καθώς στις κατεχόμενες περιοχές παραμένουν δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, που έστω και αν δεν βλέπουμε δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και δεν αποτελούν απειλή. Η πραγματικότητα είναι ότι όσο παραμένουν τουρκικά στρατεύματα χωρίς επίλυση του Κυπριακού λίγα πράγματα αλλάζουν ως προς την ασφάλεια. Η ψευδαίσθηση μιας επίπλαστης «ειρήνης» μπορεί να ανατραπεί σε λίγες ώρες. Όσοι φλερτάρουν με περίεργες αντιλήψεις για δυναμικές λύσεις απλώς προτείνουν την πλέον σίγουρη συνταγή, για νέο αιματοκύλισμα, νέες περιπέτειες και πιθανόν νέες απώλειες εδαφών.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραδίδονται από το Walk for Truth 4 τοιχογραφίες

Πολίτης News, 09:45 (τελευταία ενημέρωση 09:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξελίξεις στο θέμα της 69χρονης εκλιπούσας στον Ακάμα

Πολίτης News, 09:30 (τελευταία ενημέρωση 09:30)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Αναστασιάδη - Ιωνά για τα της δικαιοσύνης

Πολίτης News, 09:22 (τελευταία ενημέρωση 09:22)

Επιστροφή
στην αρχή