Ένα μωρό γεννιέται… Η ποίηση γεννιέται… Η ελπίδα γεννιέται…

ΑΠΟΨΗ /UNDERGROUND NOTES
Η Neshe Yashin, η διάσημη ποιήτριά μας, την περασμένη βδομάδα απέκτησε εγγονό και του γράφει ένα γράμμα με τίτλο «Καλωσόρισμα στο νεογέννητο μωρό…»

Sevgul Uludag

caramel_cy@yahoo.com

Τηλ: 99 966518

 

Η Neshe Yashin, η διάσημη ποιήτριά μας, την περασμένη βδομάδα απέκτησε εγγονό και του γράφει ένα γράμμα με τίτλο «Καλωσόρισμα στο νεογέννητο μωρό…» και το μοιράζεται μαζί μας…

Το όνομα του μωρού είναι Bora Bulut και η Neshe γράφει:

«Καλώς ήρθες μωρό! Όλοι είμαστε εδώ. Ήρθαμε πολύ πριν από σένα. Κάποιοι από εμάς είμαστε εδώ από πολύ καιρό. Είσαι ακόμα πολύ νέος. Θα μάθεις σύντομα σε τι είδους μέρος έχεις έρθει. Σε περιμένουμε εδώ και καιρό. Ήμασταν αρκετά ενθουσιασμένοι… Όταν ήρθες καταχαρήκαμε… Σου δώσαμε ένα όνομα. Γιορτάζουμε τον ερχομό σου. Σε αγκαλιάσαμε και σε σπαργανώσαμε. Η μητέρα σου και ο πατέρας σου, από τους οποίους εσύ ήρθες εδώ, οι μανάδες και οι πατεράδες τους, οι συγγενείς και οι φίλοι τους, όλοι αυτοί ένιωσαν πιο βαθιά αυτή την περηφάνια. Ο ερχομός σου είναι η ίδια η ευτυχία. Ένα μικρό θαύμα.

Θα αρχίσεις αργά να μαθαίνεις για αυτόν τον Κόσμο. Θα νιώσεις πρώτα τις γεύσεις του, τα αγγίγματά του. Θα μάθεις για τη ζεστασιά και το κρύο. Θα ακούσεις ήχους – τους απαλούς και τους θυμωμένους… Θα αρχίσεις να διακρίνεις την καλοσύνη και την κακία από τις φωνές τους… Θα γνωρίσεις τα χρώματα… Τα σχήματα και τις υφές… Θα έρθουν μπροστά σου αμέτρητες εκπλήξεις … Θα γνωρίσεις τον ήλιο, τον αέρα, τη βροχή… Την ομορφιά των δέντρων, την αγάπη των ζώων, τη μυρωδιά των λουλουδιών… Με κάθε ανακάλυψη τα μάτια σου θα λάμπουν. Θα μάθεις λέξεις και θα χτίσεις έναν Κόσμο με αυτές.

Θα γνωρίσεις τα αισθήματα σιγά-σιγά. Την ευχαρίστηση να σε αγαπούν, το κενό, τον φόβο, τον ενθουσιασμό, τη θλίψη του χωρισμού, τη ζεστασιά της αντάμωσης, τη γαλήνη της αποδοχής, τον σπαραγμό της απόρριψης… Και θα μάθεις όλες τις νοστιμιές και την ωμότητα. Θα μάθεις τη γλώσσα των βλεμμάτων, τις μελωδίες που κάνουν τις χορδές της καρδιάς να πάλλουν. Θα μάθεις επίσης την πίστη και την απογοήτευση, θα μάθεις να σε εξαπατούν και θα μάθεις για την προδοσία. Θα μάθεις να ονειρεύεσαι, να αγαπάς, θα μάθεις τη στοργή και τη θυσία… Θα μάθεις για τη φιλία και την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη.

Για να πούμε την αλήθεια, ο Κόσμος αυτός στον οποίο σε καλωσορίζουμε δεν είναι έπαθλο. Είναι ένα μέρος που δίνει πόνο στα παιδιά, τα κακομεταχειρίζεται, είναι ένα μέρος που απλώς παρακολουθεί όταν τα νεκρά τους σώματα ξεβράζουν στις ακτές. Είναι ένα μέρος όπου τα παιδιά μένουν νηστικά, χωρίς νερό και χωρίς σπίτι. Όπου τα περιφρονούν και τα προσβάλλουν. Είναι ένα μέρος όπου τα παιδιά οδηγούνται σε δρόμους προσφυγιάς και τα πυροβολούν.

Εξακολουθούσαμε όμως να θέλουμε τον ερχομό σου εδώ. Διότι εδώ είναι επίσης ένα μέρος όπου υπάρχουν αμέτρητοι όμορφοι άνθρωποι που θέλουν να σε προστατέψουν από αυτά. Ποτέ να μην φοβάσαι! Θα μεγαλώσεις και θα μάθεις για όλες τις πτυχές του Κόσμου. Ίσως θα είσαι ένας από αυτούς που θα τον αλλάξουν και τον θεραπεύσουν. Ποιος ξέρει;

Καλώς ήρθες μωρό! Από τη στιγμή που ήρθες όλα φαίνονται καλύτερα. Έχεις έρθει στη γη σαν ένα φως που κάνει τις καρδιές μας να λάμπουν. Έχεις κάνει την καρδιά μας να χτυπά στους ρυθμούς ενός θαύματος. Μας έκανες να θυμηθούμε πολλά συναισθήματα που είχαμε ξεχάσει πριν.

Κοιτάζοντας την αθωότητά σου τώρα πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε το σκοτάδι του Κόσμου. Η χαρά της ζωής φτερουγίζει μέσα μας με τα αγγελικά σου φτερά. Είσαι ένα πανέμορφο δώρο που μας ήρθε και θέλουμε να σε αγκαλιάσουμε και να σε μυρίσουμε.

Θα μεγαλώσεις… Αυτό θα είναι ένα ταξίδι άλλοτε γλυκό και άλλοτε πικρό. Παρ’ όλα αυτά σκέψου πόσο ωραίο είναι το γεγονός ότι ήρθες εδώ. Με τον ερχομό σου σαν να ανθίζει το πιο ξεχωριστό λουλούδι στον κήπο μας. Ο ερχομός σου είναι σαν τον ποταμό των ονείρων που ρέει προς την καρδιά. Ο ερχομός σου είναι η χαρά της άνοιξης που αγαλλιάζει την καρδιά. Ο ερχομός σου είναι η προσγείωση της αθωότητας στον Κόσμο.

Πόσο καλό είναι που ήρθες μωρό! Αφού έχουμε επισκέπτη στο σπίτι μας προσπαθούμε να βάλουμε τα καλά μας. Και ξαναβλέπουμε τον κόσμο στον οποίο γίνεσαι επισκέπτης.

Τώρα είναι η δική σου ώρα… Πες μας καινούργια πράγματα. Δώσε μας έναν καθρέφτη για να δούμε τον εαυτό μας. Πάρε μας στο αρχικό σημείο έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξαναξεκινήσουμε προς τον σωστό δρόμο.

Καλώς ήρθες μωρό! Εδώ είναι ο Κόσμος!»

Όμως η Neshe τις τελευταίες βδομάδες έχει ακόμα ένα «μωρό» - το καινούργιο της βιβλίο ποίησης της με τίτλο «Τα πουλιά που κρύωσαν…»

Έχοντας γράψει τους στίχους «Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο / ποιο από τα δυο κομμάτια πρέπει να αγαπώ;» η Neshe συνεχίζει τον αγώνα της για την ειρήνη, το ταξίδι της στην ποίηση, οι λέξεις που γράφει αγγίζουν τις καρδιές μας… Ο Ορέστης Αγησιλάου πάει στη βραδιά ποίησης της όπου παρουσιάζεται το καινούργιο της βιβλίο και όπου η Neshe απαγγέλλει τα ποιήματά της…

Μετά, ο Ορέστης γράφει τις εντυπώσεις του για αυτό το καινούργιο βιβλίο, για τη βραδιά, για το πώς ο πολιτισμός πρέπει να διαδραματίζει ρόλο στη ζωή μας… Και μου στέλνει το πιο κάτω άρθρο:

«Ψες μαζευτήκαμε πολλοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε ένα μπαρ στη Λευκωσία για να παραστούμε στην παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου ποίησης της Neshe Yashin. Ήταν μια όμορφη συνάντηση γεμάτη ειρήνη και πολιτισμό και σε μια υπέροχη ατμόσφαιρα ακούσαμε τα ποιήματα της Neshe. Η Neshe Yashin είναι ένα πολύ ρομαντικό άτομο που πέρασε όλη της τη ζωή στην τέχνη της και στον αγώνα για τα πιστεύω της. Η τέχνη της αποτέλεσε τη γέφυρα που συνδέει τις δύο κοινότητες της Κύπρου για χρόνια. Ποιος δεν δάκρυσε ακούγοντας τους συγκινητικούς στίχους ‘Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο, ποιο από τα δυο πρέπει να αγαπώ;’.

Όταν τελείωσε η παρουσίαση, επιστρέφοντας στο σπίτι στη Λάρνακα, σκεφτόμουν και αναρωτιόμουν πόσα άτομα μπορούν να συνδυάσουν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Μήπως υποφέρουμε από έλλειψη πολιτισμού; Μήπως αυτό που χρειάζονται περισσότερο οι άνθρωποι δεν είναι μια απλή εκπαίδευση, αλλά αξίες και ιδανικά που μπορούν να φέρουν σε όλη τους τη ζωή και μπορούν να τους κάνουν καλύτερους ανθρώπους; Ως κοινότητα τείνουμε να ξεχνούμε τι είναι ο σεβασμός, η αγάπη και η εκτίμηση. Από μέρα σε μέρα γινόμαστε όλο και περισσότερο κρύοι γραφειοκράτες που επικεντρωνόμαστε στις δουλειές μας και ξεχνούμε τις αξίες μας.

Κατά τη γνώμη μου η έλλειψη πολιτισμού της κυπριακής κοινότητας είναι επίσης ένας από τους κύριους λόγους που το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο. Δεν μάθαμε να ακούμε τον άλλο, να τον σεβόμαστε και να τον εμπιστευόμαστε. Έχουμε επίσης ξεχάσει την έννοια της λέξης ‘μοιράζομαι’. Με λίγα λόγια δεν έχουμε τις υποδομές ως κοινωνία. Και η ειρήνη που είναι βασισμένη σε σαθρά θεμέλια είναι μια αποτυχημένη ειρήνη.

Οι άνθρωποι για να είναι άνθρωποι, και όχι μόνο ζώα που μιλούν, πρέπει να γίνουν ένα ποίημα. Τα ποιήματα για πολλούς ανθρώπους είναι κάποιοι ανιαροί στίχοι που με δυσκολία μπορούν να καταλάβουν, αλλά για πολλούς άλλους τα ποιήματα είναι ένας τρόπος για να σκεφτείς και να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, με περισσότερο πολιτισμό να μάθεις τις αξίες.

Έτσι, η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα ποίημα που οι στίχοι του θα γίνουν το χαμόγελο των Κυπρίων, που θα ζουν μακριά από πολέμους, σύνορα και το μίσος. Ιδανικό; Ίσως… Όμως είναι καλό να αγωνίζεσαι για τα ιδανικά σου χωρίς να νοιάζεσαι για τα αποτελέσματα…»

Άραγε η Κύπρος θα έχει ποτέ την ευκαιρία να γίνει ένα ποίημα, όπως λέει ο Ορέστης;

Ή θα ζούμε πάντοτε σε ένα χάος που δημιουργήθηκε με τη διαίρεση της χώρας, χωρίς οι ψυχές μας να αγγίζουν η μια την άλλη, να ακούν, να νιώθουν;

Άραγε τα μωρά όπως ο Bora Bulut, ο εγγονός της Neshe, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τη ζωή τους σε αυτή τη γη με ειρήνη, αγαπώντας και τα δύο μέρη του νησιού αυτού;

Όσο υπάρχουν μωρά, υπάρχει ελπίδα – η ελπίδα ποτέ δεν πεθαίνει…

Όσο υπάρχει ποίηση, υπάρχει ελπίδα – διότι είναι ο πολιτισμός που μας ενώνει, που μας κάνει να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο, που μας δίνει δύναμη, που διαλύει τα σύνορα, που μας κάνει να φτάσουμε πέρα από άλλους ορίζοντες…

Και για να επιβιώσει η ελπίδα πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο, να αισθανόμαστε περισσότερο, να εξερευνούμε περισσότερο, να διαβάζουμε περισσότερο και να ακούμε την ποίηση της Neshe και όλων των άλλων ποιητών που μετατρέπουν το χάος στις ψυχές μας σε μια ελπίδα για ειρήνη…

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Το Brexit και o Αναστασιάδης ως μάντης κακών

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 18.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Ο συντηρητισμός των καθηγητών

ΠΟΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, 18.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Σκότωσαν τις οικογένειες τους αλλά δεν σταμάτησαν τη φιλία των παιδιών

SEVGUL ULUDAG, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή