Ένα μεγάλο σφάλμα βρίσκεται κρυμμένο σε τουρκικό χαρτονόμισμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Η απεικόνιση της διπλής έλικας του DNA στο τουρκικό χαρτονόμισμα των 5 λιρών έχει ένα βασικό σφάλμα, επισήμανε ο τούρκος νομπελίστας Αζίζ Ανζάρ.

Η απεικόνιση της διπλής έλικας του DNA στο τουρκικό χαρτονόμισμα των 5 λιρών πάσχει από ένα βασικό σφάλμα, επισήμανε ο τούρκος νομπελίστας Αζίζ Ανζάρ στη διάρκεια επίσκεψής του σε σχολείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ανζάρ γέμισε με περηφάνια την Τουρκία το 2015 όταν πήρε το νόμπελ Χημείας μαζί με δύο άλλους ερευνητές για την ανακάλυψη των μηχανισμών επιδιόρθωσης του DNA.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο έγκριτος επιστήμονας αντελήφθη ότι το χαρτονόμισμα εμφανίζει την έλικα του DNA να τυλίγεται αριστερόστροφα, αντί δεξιόστροφα όπως είναι το σωστό.

Το χαρτονόμισμα των πέντε λιρών εκδόθηκε το 2009 και, εκτός από το μόριο του DNA, δείχνει επίσης το σύμβολο του ατόμου και το πορτρέτο του μεγάλου ιστορικού της επιστήμης Αντνάν Σαγιλί.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος haber 24 ο Ανζάρ έχει ενημερώσει εδώ και πέντε χρόνια την τουρκική Κεντρική Τράπεζα για το λάθος, όμως η έλικα του DNA συνεχίζει να τυλίγεται ανάποδα.


Επιστροφή
στην αρχή