«Εμφύλιος» μεταξύ κατοίκων Αγίου Ανδρέα Λευκωσίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο Δήμος Λευκωσίας απορρίπτει επικρίσεις ομάδας κατοίκων του Αγίου Ανδρέα, που μιλά για παρεκκλίσεις που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της περιοχής τους

 

Απάντηση σε κατοίκους της συνοικίας του Αγίου Ανδρέα στην Λευκωσία που διαμαρτύρονται για παρεκκλίσεις που αλλάζουν την περιοχή τους, δίνει ο Δήμος της πρωτεύουσας. Σημειώνεται ότι η ομάδα αυτή των κατοίκων του Αγίου Ανδρέα απέστειλαν σχετική επιστολή προς το δήμαρχο Λευκωσίας, στην οποία αφήνουν αιχμές για παρεκκλίσεις, οι οποίες πολύ απέχουν από το «ευρύτερο κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον». 

Ο Δήμος Λευκωσίας, ως απάντηση στους ισχυρισμούς των κατοίκων που διαμαρτύρονται, μετά τη δημοσίευση του θέματος στον Πολίτη News την περασμένη εβδομάδα, μας απέστειλε απαντητική επιστολή προς τη συγκεκριμένη ομάδα κατοίκων του Αγίου Ανδρέα, καθώς και ενημερωτική επιστολή με τα διάφορα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλους τους δημότες που παρευρέθηκαν στη δημοτική συνέλευση της 4ης Μαΐου 2016. 

Όπως σημειώνει ο Δήμος της πρωτεύουσας, κατ’ επανάληψη, τόσο προφορικά όσο και γραπτά, έχει κοινοποιηθεί η στρατηγική του σε σχέση με το χαρακτήρα της περιοχής. «Ο Δήμος Λευκωσίας αναγνωρίζει το σημαντικό αρχιτεκτονικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής και την αξιολογεί ως μία από τις σημαντικότερες οικιστικές γειτονίες της πόλης. Κατά συνέπεια σας διαβεβαιώνουμε ότι επιθυμία μας είναι να διατηρήσουμε το χαρακτήρα της περιοχής αλλά και τις ανέσεις των κατοίκων. Σε καμιά περίπτωση ο Δήμος δεν έχει συναινέσει ούτε και θα συναινέσει ποτέ στην αλλαγή του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής» σημειώνεται σε απαντητική επιστολή του Δήμου. Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο Δήμος έχει προβεί σε μεγάλο αριθμό έργων στην περιοχή, τα οποία έχουν αυξήσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ, παράλληλα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους κατοίκους. «Μόνο το 2015 προχωρήσαμε σε δύο δημοτικές συνελεύσεις για τα διάφορα κυκλοφοριακά θέματα και επιστρώσεις οδών και πεζοδρομίων, και με προσωπικές συναντήσεις με τους επηρεαζόμενους κατοίκους [..] Ο Δήμος έχει δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα της Επιτροπής Κατοίκων, αλλά και σε άλλες ομάδες δημοτών της περιοχής και έχει αποδείξει με τις ενέργειες του για τις σαφείς του θέσεις» προστίθεται. 

Σημειώνεται, ακόμη, ότι ο Πολίτης News έλαβε νέα επιστολή, ημερομηνίας 8 Ιουλίου 2016 -από άλλη ομάδα κατοίκων του Αγίου Ανδρέα, η οποία υπογράφεται από τον Ανδρέα Ευθυμίου και τον Πατέρα Ανδρέα Ιορδάνου –στην οποία αναφέρονται τα εξής: 

«Έχουμε διαβάσει επιστολή, η οποία υπογράφεται από δήθεν επιτροπή κατοίκων Αγίου Ανδρέα. Αυτή η κατ’ ισχυρισμό επιτροπή Αγίου Ανδρέα εκπροσωπεί μια συγκεκριμένη ομάδα με προσωπικά προβλήματα εναντίων άλλων κατοίκων της περιοχής, και γι αυτό το λόγο γράφουμε αυτή την επιστολή προκειμένου να αποκαταστήσουμε την αλήθεια ως εκπρόσωποι μεγάλου αριθμού κατοίκων του Αγίου Ανδρέα. 

»Η αναφορά σε συγκεκριμένες αναπτύξεις που γίνονται με άδειες των αρμοδίων αρχών, ουδόλως ενοχλούν είτε τους κατοίκους είτε τη γενική χωροταξική διάταξη Αγίου Ανδρέα. Αντιθέτως, κοσμούν την περιοχή του Αγίου Ανδρέα. Όσον αφορά ότι δήθεν υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων, αυτό παραπέμπεται στη σφαίρα του αστείου, καθότι ουδέποτε συνέβηκε οποιοδήποτε ατύχημα, οι δε χώροι στάθμευσης είναι και καλά οργανωμένοι αλλά και με έντονη παρουσία πρασίνου. Αναφορικά με τον κ. Τσιμίλη, ο οποίος αναφέρεται στην επιστολή προς τον Πολίτη, αυτός δεν είναι κάτοικος Αγίου Ανδρέα, η κατοικία του είναι αλλού».

 

Με αφορμή την πιο πάνω επιστολή και την αναφορά επί προσωπικού, ο Κυριάκος Τσιμίλλης απέστειλε στον Πολίτη News την εξής σχολιοαπάντηση: 

«Αναφορικά με επιστολή δυο συμπολιτών μας, που προβάλλεται στην ηλεκτρονική έκδοση του «Πολίτη», προκαλεί έκπληξη η αναφορά σε «δήθεν επιτροπή κατοίκων Αγίου Ανδρέα» ή και σε «κατ’ ισχυρισμό επιτροπή...» πολύ περισσότερο που, στη συνέχεια, της αποδίδεται πως  «εκπροσωπεί μια συγκεκριμένη ομάδα με προσωπικά προβλήματα εναντίων άλλων κατοίκων της περιοχής». Το αν οι επιστολογράφοι εκπροσωπούν μεγάλο αριθμό κατοίκων του Αγίου Ανδρέα, όπως οι ίδιοι ασαφώς επικαλούνται ή λίγους ή, ακόμα, μόνο τους εαυτούς τους, δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί η άποψη του κάθε πολίτη είναι σεβαστή και κρίνεται σαν τέτοια στην κάθε περίπτωση. Με την ευκαιρία της προηγηθείσας δήλωσής μου (προβλήθηκε στις 6.7.2016) για τα θέματα της περιοχής, παρέθεσα και μια εισαγωγική αναφορά στη διαχρονική δράση και παρουσία της Επιτροπής που υπάρχει από 25ετίας και είναι σεβαστή από τους αρμόδιους. Οι επιστολογράφοι ούτε και με αυτή την υπόμνηση δεν βοηθήθηκαν να «θυμηθούν» την ύπαρξη της Επιτροπής ενώ φαίνεται πως δεν διάβασαν μέχρι τέλους τη δήλωσή μου πως το πρόβλημα των κατοίκων, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι με τον οποιονδήποτε επενδυτή αλλά με τον Δήμο Λευκωσίας για τους λόγους που με σαφήνεια αναλύθηκαν. Τέλος, θεωρώ πως η προσωπική αναφορά στον υποφαινόμενο, παραπλανητική και αδέξια υποβολιμαία, ουδόλως μπορεί να αμφισβητήσει την τεκμηριωμένη άποψη της Επιτροπής Κατοίκων Αγίου Ανδρέα.

»Σημ.: Δεν σχολιάζω την τελευταία επιστολή του Δήμου Λευκωσίας αφού το περιεχόμενό της θα μελετηθεί και αξιολογηθεί από την Επιτροπή.

Κυριάκος Τσιμίλλης

11/7/2016»

 

Για την καλύτερη ενημέρωση όλων, επισυνάπτουμε τις δύο απαντητικές επιστολές του Δήμου Λευκωσίας προς την Επιτροπή Κατοίκων του Αγίου Ανδρέα που διαμαρτύρονται για παρεκκλίσεις που αλλάζουν την περιοχή τους, και οι οποίες πολύ απέχουν από το «ευρύτερο κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον», όπως υποστηρίζουν.

 

Επιστολή ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2016 

«Αγαπητοί Δημότες, 

»Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας στην πρόσφατη Δημοτική Συνέλευση Αγίου Ανδρέα και για να σας ενημερώσουμε εκτενέστερα για μια σειρά θεμάτων και έργων που προωθούνται στην περιοχή και συζητήθηκαν ακροθιγώς στη διάρκεια της Συνέλευσης. Η ενημέρωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για συνεχή ενημέρωση και αμφίδρομη επικοινωνία με τους δημότες μας. 

»Θα θέλαμε κατ’ αρχάς να σας πληροφορούμε ότι έχουν αρχίσει τα έργα κατάλληλης κατασκευής πεζοδρομίων και δρόμων στην περιοχή σας. Έργα θα γίνουν στις οδούς Αργυροκάστρου, Κ. Κόντου, Καταλάνου, Ν. Σαριπόλου, Βασιλίσσης Αμαλίας, Ευάνθους, Ηλιουπόλεως, Μετοχίου, Αθανασίου Φυλακτού, Μεσολογγίου, Αγίου Ανδρέα, Βυζαντίου και Ιώνων στην ενορία Αγίου Ανδρέα. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από τους δρόμους γύρω από το Δημοτικό Σχολείο ώστε αυτές να ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. 

»Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ομοιόμορφων πεζοδρομίων για να περπατούμε με ασφάλεια, ιδιαίτερα τα παιδιά μας γύρω από το σχολείο τους, στην κατασκευή οχετών κατάλληλων να διοχετεύουν τα νερά της βροχής και να αποτρέπουν τις πλημμύρες και τις ζημιές σε υποστατικά, στην ύπαρξη καλού οδοστρώματος χωρίς λακκούβες στους δρόμους, δίνοντας λύσεις στα διάφορα προβλήματα και παρέχοντας ασφάλεια και προστασία στους κατοίκους και τις περιουσίες τους. 

»Ο Δήμος Λευκωσίας αναγνωρίζει το σημαντικό αρχιτεκτονικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής και την αξιολογεί ως μία από τις σημαντικότερες οικιστικές γειτονιές της πόλης. Κατά συνέπεια σας διαβεβαιώνουμε ότι επιθυμία μας είναι να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα της περιοχής αλλά και τις ανέσεις των κατοίκων. 

»Γι’ αυτό, από την ημέρα που ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή μέχρι σήμερα, δεν εκδόθηκε καμία νέα εμπορική χρήση εντός της οικιστικής περιοχής. Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι με βάση τα αρχεία του Δήμου, στην οικιστική περιοχή του Αγίου Ανδρέα, υπάρχουν γύρω στις 50 εμπορικές αναπτύξεις, όπως γραφεία, καταστήματα, σχολές, ξενοδοχεία και άλλα. 

»Η ανάπτυξη για την οποία έγινε λόγος από ορισμένους κατοίκους του Αγίου Ανδρέα κατά τη δημοτική συνέλευση της περιοχής, δεν αφορά χωροθέτηση νέας ανάπτυξης αλλά επέκταση υφιστάμενου δικηγορικού γραφείου επί της Αγίου Παύλου (όπου η χρήση επιτρέπεται), το οποίο ζήτησε να επεκταθεί προς τα βόρεια (δηλαδή να χρησιμοποιήσει ένα οικόπεδο στο πίσω μέρος της υφιστάμενης ανάπτυξης που βρίσκεται εντός οικιστικής ζώνης), για να αποσυμφορήσει το χώρο εργασίας τού υφιστάμενου γραφείου και να δημιουργήσει αίθουσα αρχείου. Επειδή ο ιδιοκτήτης είχε αιτηθεί 3ο όροφο και υπέρβαση συντελεστή, η αίτηση προωθήθηκε στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων το οποίο και ενέκρινε τη συγκεκριμένη αίτηση. 

»Υπάρχει και μια δεύτερη εντελώς διαφορετική περίπτωση στην περιοχή της οδού Ελευθέριου Βενιζέλου, η οποία είναι πεποίθηση του Δήμου ότι αποτελεί θετική εξέλιξη για την περιοχή, αφού αφορά τετραώροφο κτίσμα του αείμνηστου Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη. Το κτήριο, λόγω εγκατάλειψης, αποτελούσε εστία μόλυνσης προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα υγιεινής στους περίοικους και σοβαρό επηρεασμό των ανέσεών τους. Ο Δήμος με παρέμβαση του απέτρεψε την κατεδάφιση του κτηρίου και μετά από διαβούλευση με τον ιδιοκτήτη αποδέχτηκε να κηρυχτεί διατηρητέο, ώστε να το ανακαινίσει για να το χρησιμοποιεί για ήπια χρήση, ως έδρα διευθύνσεων ξένων εταιρειών. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από το αν η πολυκατοικία αυτή λειτουργούσε βάσει της υφιστάμενης άδειας χρήσης της, δηλαδή εμπορική χρήση στο ισόγειο και 10 διαμερίσματα. Στο πίσω μέρος αυτής της διατηρητέας πλέον οικοδομής, κτίζεται ένα διώροφο οικιστικό κτήριο. Η αρχική αίτηση αυτού του κτηρίου ήταν η ανέγερση τριών ορόφων κάτι που ο Δήμος δεν ενέκρινε. 

»Επιπρόσθετες πληροφορίες: 

»Θεωρούμε επίσης χρήσιμο να παραθέσουμε για ενημέρωσή σας τις παρεμβάσεις του Δήμου Λευκωσίας που στοχεύουν στη βελτίωση ζωής των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Ανδρέα. 

* Διαβούλευση με ιδιώτη για τη δημιουργία πάρκου σε ανάπτυξη στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

* Ακύρωση πράσινου σημείου εντός της οικιστικής περιοχής του Αγίου Ανδρέα, το οποίο είχε προταθεί από την κυβέρνηση.

* Διαβούλευση με ιδιωτικό τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα για εξεύρεση χώρων στάθμευσης στην οδό Ζανέττου.

* Άρση Πολεοδομικής Χρήσης και κλείσιμο ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, το οποίο προκαλούσε τεράστια προβλήματα στους κατοίκους.

* Προσπάθεια αποχαρακτηρισμού της Λεωφόρου Ναυαρίνου από πρωταρχικής σημασίας σε δευτερευούσης σημασίας οδό.

* Διενέργεια κυκλοφοριακής μελέτης και υιοθέτηση αριθμού κυκλοφοριακών βελτιώσεων στη βάση εισηγήσεων κατοίκων. Τα έργα άρχισαν να υλοποιούνται από την οδό Αργυρόκαστρου.

* Αναβάθμιση λειτουργίας δημοτικού πάρκου.

* Διεκδίκηση, εξεύρεση πόρων και προώθηση της διαδικασίας για την ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου. Έχουν ήδη προκηρυχθεί προσφορές.

* Υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στην οδό Ηρώων.

* Αναβάθμιση και συντήρηση πάρκου αθλοπαιδιών δίπλα από το δημοτικό σχολείο Αγίου Ανδρέα με την αλλαγή δαπέδου του γηπέδου και σύντομα κατασκευή πάρκου τροχοσανίδας στον ίδιο χώρο.

* Επέκταση του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου του Πεδιαίου μέχρι τη Βουλή. 

Από τον Δήμο Λευκωσίας

 

Επιστολή ημερομηνίας 6 Ιουλίου 2016 

«Κυρίους

Επιτροπή Κατοίκων

Αγίου Ανδρέα

 

»Αγαπητοί Κύριοι, 

»Έχουμε λάβει την επιστολή σας ημερομηνίας 17 Ιουνίου 2016, επικοινωνούμε και πάλι μαζί σας για να αναφέρουμε μια σειρά θεμάτων που θέτετε αλλά και στις ενέργειες τις οποίες έχει προβεί ο Δήμος Λευκωσίας. 

»Η συνεχής επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της δημοτικής αρχής και των δημοτών είναι μέσα στις βασικές μας προτεραιότητες. Απόδειξη είναι ο σημαντικός αριθμός δημοτικών συνελεύσεων που πραγματοποιήσαμε στον Άγιο Ανδρέα και σε όλες τις περιοχές της Λευκωσίας, αλλά και των συναντήσεων που είχαμε μαζί σας όποτε αυτό μας είχε ζητηθεί. 

»Τόσο η Υπηρεσία όσο και ο Δήμαρχος Λευκωσίας είμαστε πάντοτε στη διάθεση σας για συζήτηση όλων των θεμάτων που σας απασχολούν. 

»Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς τη διαφύλαξη του χαρακτήρα της περιοχής. Πιστεύουμε ότι συμφωνούμε απόλυτα! Άλλωστε οι ενέργειες μας αυτό αποδεικνύουν. 

»Όπως σας είχα αναφέρει στην πρόσφατη επιστολή μου ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2016, ‘‘Ο Δήμος Λευκωσίας αναγνωρίζει τον σημαντικό αρχιτεκτονικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής και την αξιολογεί ως μία από τις σημαντικότερες οικιστικές γειτονίες της πόλης. Κατά συνέπεια σας διαβεβαιώνουμε ότι επιθυμία μας είναι να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα της περιοχής αλλά και τις ανέσεις των κατοίκων’’. Σε καμιά περίπτωση ο Δήμος δεν έχει συναινέσει ούτε και θα συναινέσει ποτέ στην αλλαγή του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής. 

»Λυπούμαι, όμως, να παρατηρήσω ότι υπάρχει μεταξύ μας διάσταση απόψεων σε σχέση με την παρατήρηση σας ότι ‘‘…έχει συμβεί μια απαράδεκτη οπισθοδρόμηση…’’. Και αυτό διότι τα γεγονότα και οι αριθμοί δεν συνηγορούν υπέρ της άποψης αυτής. Γνωρίζετε ότι εδώ και πολλά χρόνια προϋπήρχαν άνω των 50 εμπορικών χρήσεων εντός αυτής της οικιστικής περιοχής! 

»Τα τελευταία πέντε χρόνια αδειοδοτήθηκαν από το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων μόνον μία επέκταση υφιστάμενης χρήσης και μία άδεια ήπιας γραφειακής χρήσης (έδρα εταιρειών), η οποία συνδυάστηκε με επιδιόρθωση μιας σοβαρότατης εστίας μόλυνσης στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. Ταυτόχρονα με την ενέργεια αυτή σώθηκε ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του Νεοπτολέμου Μιχαηλίδη, το οποίο κηρύχθηκε διατηρητέο. 

»Συγκεκριμένα θέλουμε να αναφέρουμε ότι: 

  1. Ο Δήμος δεν προτίθεται να χορηγήσει εμπορικές χρήσεις εντός της οικιστικής περιοχής πέραν από τις πρόνοιες που περιέχει για το θέμα αυτό το Τοπικό Σχέδιο, το οποίο αποτελεί Νόμο και δεν έχει δικαίωμα ο Δήμος να τροποποιήσει στο στάδιο αυτό. 
  1. Ο Δήμος θα συνεχίσει να λειτουργεί με διαφάνεια και προτίθεται να βελτιώσει τις διαδικασίες του. Υπάρχει η εισήγηση της δημιουργίας συγκεκριμένου κανονισμού, ο οποίος να αυξήσει αισθητά τον αριθμό των κατοίκων που ενημερώνονται βάσει των προνοιών των αιτήσεων κατά παρέκκλιση, καθώς και την γνωστοποίηση της διαδικασίας μέσω μιας πληρωμένης ανακοίνωσης στον τύπο. 
  1. Σε σχέση με τη δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης: θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο δημιουργεί καλύτερες συνθήκες από την άναρχη στάθμευση επί των οδών και πιστεύουμε ότι είναι το μόνο μέτρο σήμερα που έχουμε στη διάθεση μας, για να ελέγξουμε το πρόβλημα που δημιουργείται από την ελλιπή Πολεοδομική Πολιτική. 

»Όπως γνωρίζετε το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας εκπονείται/τροποποιείται από το Πολεοδομικό Συμβούλιο και γνωστοποιείται/δημοσιεύεται από τον υπουργό Εσωτερικών. Ο Δήμος Λευκωσίας έχει απλά την αρμοδιότητα για την μελέτη και έκδοση των πολεοδομικών αδειών, βάσει του εγκεκριμένου τοπικού σχεδίου Λευκωσίας. 

  1. Το πρόβλημα με την ύπαρξη πλεονάσματος αυτοκίνητων σε σχέση με τις ανάγκες που προνοεί το Τοπικό Σχέδιο για γραφειακές και οικιστικές χρήσεις επί αξόνων που γειτνιάζουν με οικιστικές ζώνες, είναι προϊόν της παρούσας πολεοδομικής πολιτικής και παρουσιάζει προβλήματα. Δυστυχώς, όμως, η τροποποίησή της δεν είναι ευθύνη του Δήμου. Για να αλλάξει, επιβάλλεται αλλαγή των συγκεκριμένων προνοιών του Τοπικού Σχεδίου και μάλιστα σε παγκύπρια βάση. Ο Δήμος θα θέσει τις απόψεις αυτές μόλις ανακοινωθεί η περίοδος τροποποίησης του Τοπικού Σχεδίου και μπορείτε να το κάνετε και εσείς ως ενδιαφερόμενοι. Θεωρούμε ότι πιθανό να είμαστε ο μόνος Δήμος και Πολεοδομική Αρχή που έγκαιρα έχει εντοπίσει αυτό το πρόβλημα και καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την επίλυση του, προσωρινά μέσω της δημιουργίας οργανωμένων χώρων στάθμευσης και μακροπρόθεσμα μέσω νέων εισηγήσεων που θα καταθέσουμε κατά την αναθεώρηση του Τοπικού Σχεδίου. 

Με εκτίμηση 

Αγνή Πετρίδου

Δημοτική Μηχανικός 

Κοινοποίηση: Διευθύντρια Πολεοδομίας, αντιδήμαρχο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Λευκωσίας, πρόεδρο και μέλη Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων, επίτροπο Διοικήσεως, πρόεδρο ΕΤΕΚ

***Φώτο αρχείου

 


Επιστροφή
στην αρχή