Ελλάδα: Η έξοδος από τα μνημόνια και οι αμφιβολίες στον διεθνή Τύπο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετά από μακροχρόνια μέτρα λιτότητας, περικοπές δαπανών και περίπου 250 δις. σε δάνεια, το οικονομικό δράμα της Ελλάδας έφτασε στο τέλος του

Μετά από μακροχρόνια μέτρα λιτότητας, περικοπές δαπανών και περίπου 250 δις. σε δάνεια, το οικονομικό δράμα της Ελλάδας έφτασε στο τέλος του.

Η ολοκλήρωση ενός τρίτου και τελικού προγράμματος μαζικών δανείων αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ταυτόχρονα ότι η χώρα «κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια της» μετά την οικονομική κατάρρευση.

Επίσης, στο τέλος ενός πολύ μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού αναφέρεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε δηλώσεις του στο CNBC, με το αμερικανικό δίκτυο να κάνει λόγο για μια ιστορική ημέρα, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται για την Ελλάδα σχεδόν μια δεκαετία εξωτερικής οικονομικής βοήθειας. «Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να χτίσουμε πάνω σε αυτό το επίτευγμα, εμμένοντας στις υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Ο Τσεντένο καλωσορίζει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα

Ωστόσο, ο διεθνής Τύπος εκφράζει και μερικές ανησυχίες για τα επακόλουθα της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται περισσότερο για μια «συμβολική» στιγμή και ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν για να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία. «Και η ΕΕ και οι Έλληνες θα προσπαθήσουν να δώσουν μια θετική ερμηνεία στην ολοκλήρωση της διάσωσης, αλλά δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για εορτασμούς», δήλωσε στο CNBC ο Κονσταντάιν Φρέιζερ, αναλυτής στην εταιρία TS Lombard.

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, η Ελλάδα πρέπει ακόμα να ανοικοδομήσει τη φήμη της. «Τώρα η Ελλάδα χρειάζεται να φέρει εμπιστοσύνη στις αγορές και μέσω πολιτικών ενεργειών και μέσω της σταδιακής εξόδου της χώρας στις αγορές», ανέφερε μέσω e-mail στο CNBC ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας, επικεφαλής ανάλυσης στην Axia.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, και παρά την έξοδο από το πρόγραμμα, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι πιθανότερο να συνεχίσουν να επηρεάζονται από την αναταραχή στις γειτονικές χώρες, καθώς, αν και δεν έχουν άμεση έκθεση, η Ελλάδα θεωρείται αδύναμος κρίκος, πρόσθεσε.

 Όπως σημειώνεται στον Βρετανικό Τύπο και συγκεκριμένα στηv The Independent, η Ελλάδα θα παραμείνει αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της λιτότητας για τις επόμενες δεκαετίες αφού θα πρέπει να αποπληρώσει χρέος ύψους 322 δις., αν και με χαμηλά επιτόκια.

Kάποιοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν επίσης, ότι ο καλύτερος τρόπος να βοηθηθεί η Ελλάδα θα είναι για τις χώρες της ευρωζώνης να αφαιρέσουν εν μέρει ένα μέρος των δανείων, αλλά οι κυβερνήσεις έχουν ήδη απορρίψει την συγκεκριμένη πιθανότητα.

Ωστόσο, το Διεθνής Νομισματικό Ταμείο και διακεκριμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το χρέος της Ελλάδας θα αρχίσει να βγαίνει εκτός ελέγχου και πάλι, εάν μέρος των δανείων της δεν διαγραφεί.

Διαβάστε επίσης: Ρέγκλινγκ: Και επίσημα τέλος τα μνημόνια στην Ελλάδα

Η The Guardian αναφέρει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά συνεχίζουν να αισθάνονται τις επιπτώσεις του οικονομικού χάους. Συγκεκριμένα, ο Πιέρ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ, δήλωσε το Σαββατοκύριακο: "Η κατάσταση στην πράξη παραμένει δύσκολη. Ο καιρός της λιτότητας έχει τελειώσει, αλλά το τέλος του προγράμματος δεν αποτελεί και το τέλος της σταδιοδρομίας για μεταρρύθμιση."

Ο οικονομολόγος, καθηγητής του Yale University Κώστας Μεγήρ προειδοποίησε ότι το τέλος του προγράμματος διάσωσης δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν λυθεί.

 «Είναι φυσικά ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά, αλλά δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα έχουν τελειώσει», δήλωσε στο BBC.

 «Ούτε σημαίνει ότι η λιτότητα τελείωσε. Κατά μία έννοια, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο πειθαρχημένη τώρα, διότι θα πρέπει να στηρίζεται στις διεθνείς αγορές και σε λογικά επιτόκια για να είναι σε θέση να δανεισθεί».

 «Η λιτότητα μπορεί μόνο να τελειώσει όταν θα εφαρμοσθούν αναπτυξιακές πολιτικές που θα επιτρέψουν την άνθηση των επενδύσεων, των απευθείας επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας εν γένει και αυτό δεν έχει συμβεί σε ικανό βαθμό ακόμη», δήλωσε ο καθηγητής.

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι καθώς η Αθήνα βλέπει τώρα την επάνοδο στην ομαλότητα και την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της, τα σημάδια παραμένουν - οι τράπεζες είναι φορτωμένες με πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκια "κόκκινων" δανείων και το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, στο 180% του ΑΕΠ, προσθέτοντας ότι το φως του ήλιου ξεπροβάλλει μέσα από τα σύννεφα.

Παρόλα αυτά, η οικονομία, που συρρικνώθηκε κατά 26% στα χρόνια της κρίσης, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, ο τουρισμός εκτινάσσεται και η ανεργία μειώνεται σταδιακά - στο 19,5% από το ανώτατο επίπεδο του σχεδόν 28%, ενώ η Ελλάδα έχει κερδίσει και κάποια αξιοπιστία ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα.

«Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα για το μέλλον είναι σαφείς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα γίνουν σεβαστά,» δήλωσε στο Βήμα την Κυριακή,  ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, επιμένοντας ότι η αποχώρηση της χώρας από τα μνημόνια ήταν «μεγάλη επιτυχία».

Ο καθηγητής Κέβιν Φέδερστοουν, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics, δήλωσε στο BBC ότι «Η Ελλάδα έσωσε το ευρώ»,  στο πλαίσιο του πρώτου θέματος της ιστοσελίδας του βρετανικού δικτύου που αναφέρεται στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος διάσωσης που επιτρέπει στην Ελλάδα για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια να δανεισθεί χρήματα από τις διεθνείς αγορές».

«Επειτα από την μεγαλύτερη διάσωση στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, 260 δισεκατομμυρίων στο σύνολο, η χώρα θα πληρώνει χρέη για πολλές δεκαετίες. Αλλά για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια , θα μπορεί να δανείζεται με το επιτόκιο των αγορών», αναφέρεται στο δημοσίευμα που επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να εισαγάγει βαθιά αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας.

#ΗΕυρώπηΜαςΤοΜέλλονΜας

#OurEuropeOurFuture

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κυπριακή Αιματολογική Εταιρεία εκτός ΓεΣΥ

Πολίτης News, 16:31 (τελευταία ενημέρωση 16:31)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2η κινητή μονάδα από την Ελληνική Τράπεζα

Πολίτης News, 16:29 (τελευταία ενημέρωση 16:29)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κριμαία: Στους 20 οι νεκροί από πυρκαγιά σε δύο πλοία

Πολίτης News, 16:26 (τελευταία ενημέρωση 16:26)

Επιστροφή
στην αρχή