Ελ.Υπηρεσία για εξετάσεις:Υποψίες ότι πρόσωπα παραβίασαν κανόνες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ελεγκτική Υπηρεσία με ανακοίνωση της αναφέρει ότι η έκθεση, η οποία διαβιβάστηκε σήμερα στον Γενικό Εισαγγελέα, συντάχθηκε κατόπιν καταγγελίας

Για περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ενδεχομένως πρόσωπα να έχουν παραβιάσει τους πειθαρχικούς κώδικες που διέπουν την εργοδότησή τους, κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεση της αναφορικά με τις γραπτές εξετάσεις για Εγγραφή και κατάταξη στους πίνακες διορισίμων που διεξήχθηκαν τον Νοέμβρη του 2017.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία με ανακοίνωση της αναφέρει ότι η έκθεση, η οποία διαβιβάστηκε σήμερα στον Γενικό Εισαγγελέα, συντάχθηκε κατόπιν καταγγελίας που διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία ως προς τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στις εξετάσεις αυτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελεγκτική Υπηρεσία θεώρησε αναγκαίο να θέσει τα σχετικά γεγονότα κατόπιν του ελέγχου που διενεργήθηκε, τα οποία περιλαμβάνονται στην εν λόγω Έκθεση, ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για ενημέρωση του στα πλαίσια της μελέτης του θέματος και παροχής σχετικής γνωμάτευσης στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ως προς τυχόν ενέργειες που θα πρέπει να αναληφθούν.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου θα ενημερωθούν ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων από μέλη του προσωπικού.
Σημειώνεται ότι για τον έλεγχο συμμόρφωσης χρησιμοποιήθηκαν ως αρχές και κανόνες: (α)
Ο περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμος, (β) οι «Περί Γραπτών Εξετάσεων για Εγγραφή και Κατάταξη στους Πίνακες Διορισίμων Κανονισμοί του 2017», (Κ.Δ.Π 195/2017) και (γ) οι διαδικασίες που καθορίστηκαν από την Υπηρεσία Εξετάσεων που καταγράφονται σε έντυπο το οποίο φαίνεται να συντάχθηκε από την Υπηρεσία Εξετάσεων στις 17 Οκτωβρίου 2017 και να δόθηκε στο Τριμελές Σώμα Εποπτείας.
Στην Έκθεση της Υπηρεσίας καταγράφονται οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην πράξη ως προς τον καθορισμό της εξεταστέας ύλης,  τη σύσταση και λειτουργία των διαφόρων επιτροπών που προνοούνται στους σχετικούς Κανονισμούς, αναφορικά με την Επιστημονική Επιτροπή, το Τριμελές Σώμα Εποπτείας, την Επιτροπή Επιλογής Θεματοθετών/Βαθμολογητών και τους Θεματοθέτες, και τις διαδικασίες θεματοθέτησης και τα μέτρα που λαμβάνονται για διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων.

Επίσης, στην Έκθεση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξετάζονται θέματα ιδιωτικής απασχόλησης λειτουργών της δημόσιας εκπαίδευσης και μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου «και υποδεικνύονται περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ενδεχομένως πρόσωπα να έχουν παραβιάσει τους πειθαρχικούς κώδικες που διέπουν την εργοδότησή τους. Παρεμπιπτόντως με το θέμα αυτό, καταγράφονται ευρήματα ως προς τη συμμόρφωση διαφόρων προσώπων με τις φορολογικές και άλλες συναφείς υποχρεώσεις τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι «αντικείμενο καταγγελιών και άρα εξέτασης αποτέλεσε επίσης το ενδεχόμενο ύπαρξης καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων, ιδίως σε σχέση με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό κέντρο. Για τα θέματα αυτά επίσης καταγράφονται τα γεγονότα, όπως και τα μέτρα που λήφθηκαν για χειρισμό των καταστάσεων αυτών από τους εμπλεκόμενους. Η επάρκεια των μέτρων αυτών αναμένεται να αξιολογηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως αναφέρεται, « έχει διαπιστώσει ότι ορισμένοι λειτουργοί της δημόσιας εκπαίδευσης είχαν έγκριση από την αρμόδια αρχή για διδασκαλία στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση του προαναφερόμενου εκπαιδευτικού κέντρου».
«Θεωρούμε ότι στον πολίτη δίνεται αρνητική εικόνα όταν, από τους 12 επισκέπτες καθηγητές ενός τέτοιου ιδιωτικού μεταπτυχιακού προγράμματος, οι 10 είναι λειτουργοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αναμένουμε το θέμα αυτό να απασχολήσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και να ληφθούν μέτρα», σημειώνεται.
Κατόπιν και σχετικής διαβούλευσης με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι «η Έκθεση δεν θα δημοσιοποιηθεί ως ειδική έκθεση αλλά τα κυριότερα ευρήματα της θα περιληφθούν σε σχετικές εκθέσεις της Υπηρεσίας μας για τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την αποκέντρωση εξουσιών τώρα «πήγαμε» στο Νάτο

Πολίτης News, 03:15 (τελευταία ενημέρωση 03:15)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκρίζαρε η νεκρή ζώνη στη Δένεια

Πολίτης News, 02:10 (τελευταία ενημέρωση 02:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λύπη εκφράζει ο Υπουργός για απόφαση ΠΑΣΥΚΙ να προβεί σε μέτρα

Πολίτης News, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή