Ελιάδα, το παραδοσιακό πιάτο της ημέρας

BUZZLIFE /ΓΕΥΣΕΙΣ

Σε κάποια χωριά της Πιτσιλιάς είθισται ανήμερα των Φώτων να φτιάχνουν αυτό το νόστιμο παραδοσιακό έδεσμα, με βάση το αποξηραμένο λουβί

Η ελιάδα, ένα παμπάλαιο έδεσμα λοιπόν, που συναντάμε σε κάποια χωριά της Πιτσιλιάς, φτιάχνεται δύο φορές τον χρόνο, την ημέρα των Φώτων και την Κυριακή των Βαΐων. Το βασικό υλικό αυτού του νόστιμου πιάτου είναι το λουβί, το οποίο οι οικοκυρές περνούν σε κλωστή και το αποξηραίνουν το καλοκαίρι.

Η συνταγή που ακολουθεί μάς έρχεται από τον Άγιο Κωνσταντίνο, ένα από τα 14 κουμανταροχώρια της Πιτσιλιάς, και από την Αιμιλία Περικεττάλλα. Να σημειώσουμε ότι η συνταγή αυτή έχει δεχθεί ορισμένες παραλλαγές στο πέρασμα του χρόνου. Το πιάτο αυτό είναι ένας ωραίος μεζές - ορεκτικό στο μενού της ημέρας. 

Προσπαθήσαμε λοιπόν να αναζητήσουμε την πρωταρχική συνταγή, έτσι όπως έφτασε στο σήμερα, από γενιά σε γενιά, και σας την παρουσιάζουμε.  

Υλικά
200 γρ. λουβί αποξηραμένο

6 κουταλιές ελαιόλαδο  

4 σκελίδες σκόρδο

3 κουταλιές καρύδια αλεσμένα

5 κουταλιές ψίχα ψωμιού ή φρυγανιά αλεσμένη

1 καυτή κόκκινη πιπεριά

1 κοφτό κουταλάκι αλάτι

1 σφηνάκι ξίδι, ανάλογα και με το πόσο ξινή θέλετε να είναι η ελιάδα

1 ποτήρι νερό 

Εκτέλεση

  1. Αφαιρούμε το λουβί από την κλωστή, το πλένουμε και το βράζουμε να μαλακώσει.

  2. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, τηγανίζουμε το σκόρδο με το λάδι και προσθέτουμε το λουβί.

  3. Ανακατεύουμε τα καρύδια με το ξίδι και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

  4. Έπειτα, προσθέτουμε τη φρυγανιά ή την ψίχα ψωμιού, το αλάτι, τα κομμάτια της καυτής πιπεριάς, το νερό και το αφήνουμε να ψηθεί, να απορροφήσει το νερό.

  5. Μπορούμε να απολαύσουμε την ελιάδα σαν ορεκτικό αλλά και κυρίως πιάτο, αφού είναι πολύ χορταστική με πλούσια γεύση και άρωμα.  

Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά.

Η συνταγή ανήκει στην κ. Αιμιλία Περικεττάλλα από τον Άγιο Κωνσταντίνο Λεμεσού. 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή