Έκθεση του αμερικάνικου ΥΠΕΞ για την εμπορία προσώπων στην Κύπρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμα μία βαθμίδα σε ό,τι αφορά την εμπορία προσώπων ανέβηκε η Κύπρος στην ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ακόμα μία βαθμίδα σε ό,τι αφορά την εμπορία προσώπων ανέβηκε η Κύπρος στην ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, πράγμα που σημαίνει ότι έκανε περισσότερα βήματα στον τομέα της προσπάθειας καταπολέμησης του φαινομένου. Συγκεκριμένα, από τη βαθμίδα 2 που βρισκόταν πέρσι ανέβηκε στην 1 και αυτό για τους συντάκτες της έκθεσης σημαίνει ότι η Κύπρος πληροί τα ελάχιστα πρότυπα προς τον σκοπό της εξάλειψης.
«Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανταποκρίνεται πλήρως στις ελάχιστες προδιαγραφές για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων. Πραγματοποίησε σημαντικά επιτεύγματα κατά την περίοδο αναφοράς και ως εκ τούτου αναβαθμίζεται στην κατηγορία 1. Τα επιτεύγματα αυτά περιλάμβαναν την καταδίκη περισσότερων διακινητών και την αύξηση των προσπαθειών προστασίας των θυμάτων, τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, την αύξηση των πόρων προς τις ΜΚΟ και την πραγματοποίηση μηνιαίων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για το προσωπικό των καταφυγίων», αναφέρεται στην έκθεση.

Αργή δικαιοσύνη


Την ίδια όμως στιγμή οι συντάκτες της σπεύδουν να επισημάνουν ότι η Κύπρος μπορεί να έφτασε να πληροί τα ελάχιστα πρότυπα προς τον στόχο της καταπολέμησης του trafficking, όμως σε ό,τι αφορά άλλες δράσεις υστερεί ακόμα σοβαρά. Κωδικοποιημένα, τις τοποθετούν ως εξής:

-Δεν μείωσε τη διάρκεια των δοκιμασιών των θυμάτων, τα οποία παράλληλα αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και στέγαση.

-Πρέπει ακόμα να κάνει πολλά στον τομέα της πρόληψης.

-Παρατηρητές ανέφεραν ότι θύματα εγκατέλειψαν τη χώρα πριν από τη δίκη λόγω μεγάλων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα οι διώξεις να παρεμποδιστούν.

-Οι επιθεωρητές εργασίας δεν διέθεταν πόρους και οι παρατηρητές ανέφεραν την ανάγκη για ανεξάρτητη αξιολόγηση των πολιτικών και των προγραμμάτων κατά της εμπορίας προσώπων. Η πολυεπιστημονική ομάδα συντονισμού (MCG) συνέχισε να λειτουργεί με περιορισμένη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Τα άλλα κενά


Αφού στην έκθεση σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι χώρα προορισμού για άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχουν υποστεί καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική διακίνηση και ότι τα θύματα που εντοπίστηκαν στην Κύπρο ήταν κυρίως από την Ινδία, τη Λετονία, το Μπαγκλαντές, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κίνα, το Βιετνάμ, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τις Φιλιππίνες, τη Μολδαβία, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Σλοβακία και το Τόγκο, παρατηρούνται και τα εξής:

-Η διακίνηση για σκοπούς παροχής σεξουαλικών υπηρεσιών γίνεται σε ιδιωτικά διαμερίσματα και ξενοδοχεία, στον δρόμο, καθώς και σε μπαρ, παμπ και καφενεία.
Ανθούν οι εικονικοί γάμοι, ενώ είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτη η προστασία των οικιακών εργαζομένων.

-Οι ξένοι μετανάστες -κυρίως από τη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία- υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά και στην οικιακή εργασία.

-Μετά την εκπνοή των αδειών για εργοδότηση, οι εργαζόμενοι συχνά υποβάλλονται σε δουλεία, απειλές και παρακράτηση αμοιβών και εγγράφων.

-Τα ασυνόδευτα παιδιά, τα παιδιά μεταναστών, οι Ρομά και οι αιτούντες άσυλο είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε σωματεμπορία και καταναγκαστική εργασία. Ως εκ τούτου, όπως σημειώνεται στην έκθεση, πρέπει να τυγχάνουν προσοχής και προστασίας.

-Τα παιδιά Ρομά είναι ευάλωτα σε επαιτεία και ως εκ τούτου χρειάζονται και ως προς αυτή την πτυχή προσοχής.

Καμία δίωξη πελάτη μετά τον νόμο του 2014

Στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αξιολογείται πολύ θετικά και το ότι η Κύπρος το 2014 ποινικοποίησε τη ζήτηση σεξουαλικών υπηρεσιών καθορίζοντας ποινές φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνια (ο λόγος για τους πελάτες που αγοράζουν τέτοιες υπηρεσίες από πρόσωπα τα οποία εύλογα θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι ενδεχομένως να είναι θύματα εμπορίας), αν και σπεύδει να επισημάνει ότι δεν υπήρξε ακόμα δίωξη με βάση την προσθήκη αυτή στον βασικό νόμο. 

Παράλληλα παρατίθενται και στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τις διώξεις, ως εξής:

-Η Αστυνομία διερεύνησε 38 υποθέσεις το 2017 έναντι 26 το 2016, οι 29 εκ των οποίων αφορούσαν εμπορία για σεξ και οι υπόλοιπες για εργασία.

-Διερευνήθηκαν 4 υποθέσεις για εικονικούς γάμους έναντι 113 το 2016.

-Διώχθηκαν τρεις κατηγορούμενοι (έναντι 10 το 2016), οι δύο εκ των οποίων για σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση και ο τρίτος για εμπορία σεξ.

-Τα δικαστήρια καταδίκασαν οκτώ διακινητές, έναντι ενός το 2016. Η μία από τις υποθέσεις αφορούσε εμπορία για σεξ και εμπορία εργατικού δυναμικού, ενώ οι υπόλοιπες επτά αφορούσαν καταναγκαστική εργασία.

-Έξι κατηγορούμενοι για εργασιακή εκμετάλλευση καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης μεταξύ 12 και 18 μηνών, ένας κατηγορούμενος για εμπορία εργατικού δυναμικού και εμπορία για σεξ καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση, ενώ σε μία περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Για τις θετικές δράσεις της κυβέρνησης αναφέρεται ότι η Αστυνομική Ακαδημία συνέχισε να εκπαιδεύει αστυνομικούς σε θέματα εμπορίας ανθρώπων (πραγματοποιήθηκαν 18 εκπαιδευτικά προγράμματα), ενώ έχει εκδώσει ενημερωτικά φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες για χρήση από πιθανά θύματα.

Οι συστάσεις για κάλυψη των κενών 

Σε μία από τις ενότητες της έκθεσης υπάρχουν και συστάσεις αναφορικά με την κάλυψη διαφόρων κενών, αλλά και για την εισαγωγή πρόσθετων μέτρων προς τον σκοπό της πρόληψης. Αυτές έχουν ως εξής:

-Αστυνομία, Νομική Υπηρεσία και δικαστήρια έχουν υποχρέωση να διερευνούν, διώκουν και καταδικάζουν τους διακινητές βάσει του Νόμου 60 (Ι) και να επιβάλλουν ισχυρές ποινές.

-Τα πιθανά θύματα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού πρέπει να εντοπίζονται προληπτικά, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των εργαζομένων στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την οικιακή εργασία.

-Το κράτος πρέπει να βελτιώσει τη συνεργασία του με διάφορους φορείς, περιλαμβανομένων των ΜΚΟ.

-Να μειωθεί η καθυστέρηση στις δικαστικές διαδικασίες.

-Να ενισχυθεί η ικανότητα του τμήματος επιθεώρησης εργασίας στο να εντοπίζει έγκαιρα και να προστατεύει τα θύματα καταναγκαστικής εργασίας.

-Να μειωθεί η καθυστέρηση στην πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη .

-Να αυξηθούν οι ώρες λειτουργίας των παρόχων υπηρεσιών υποστήριξης στα θύματα, ώστε αυτά να έχουν ευρύτερη πρόσβαση σε στήριξη.

-Να αναπτυχθεί ένα ισχυρό πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών και των προσπαθειών καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.
Οι παρατηρητές ανέφεραν επίσης έλλειψη προσπαθειών προληπτικής ταυτοποίησης στο κέντρο υποδοχής στην Κοφίνου.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πυρά» κατά πάντων από τον Γενικό Ελεγκτή - Νέες βολές κατά ΥΠΟΙΚ

Πολίτης News, 13:21 (τελευταία ενημέρωση 13:21)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρόνο στη διπλωματία δίνουν οι αγρότες-Δεν πάνε αύριο στα χωράφια

Πολίτης News, 12:55 (τελευταία ενημέρωση 12:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι αλλάζει με τις εξετάσεις των Αγγλικών για μαθητές του δημοσίου

Πολίτης News, 12:37 (τελευταία ενημέρωση 12:37)

Επιστροφή
στην αρχή