Εκτενές ρεπορτάζ στο ParisMatch για την αποστολή Στυλιανίδη στο Κονγκό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το γαλλικό περιοδικό αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ του ότι, από τα ανατολικά της χώρας όπου βρέθηκε έκρινε την ανθρωπιστική κατάσταση ως σοβαρή

Εκτεταμένο ρεπορτάζ για τον Κύπριο Επίτροπο Χρήστo Στυλιανίδη και την πρόσφατη αποστολή του στο Κόγκο, δημοσίευσε το δημοφιλές και με ιδιαίτερη επιρροή γαλλικό περιοδικό Paris Match στο τελευταίο τεύχος του. Το Paris Match είναι ένα από τα περιοδικά με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και πανευρωπαϊκά.

Σύμφωνα με το Paris Match, o Επίτροπος βρέθηκε στην Κινσάσα για να λογικεύσει την κυβέρνηση της χώρας. Η πρώτη διεθνής διάσκεψη των χορηγών βοήθειας προς τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό πραγματοποιείται αυτή την Παρασκευή, στη Γενεύη, χωρίς όμως τη συμμετοχή της κυβέρνησης της ΛΔΚ και σε αυτό το πλαίσιο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, άφησε τις Βρυξέλλες για μερικές μέρες προκειμένου να πάει στη χώρα και να προσπαθήσει να μεταπείσει τις αρχές.

«Θέλω να είμαι ο εκπρόσωπος των πιο ευάλωτων, η φωνή εκείνων που την έχουν χάσει», δήλωνε ο Χρήστος Στυλιανίδης, ήδη το 2014, όταν είχε μόλις διοριστεί μέλος του ευρωπαϊκού εκτελεστικού σώματος και έπρεπε - όπως επιβάλλει η παράδοση - να παρουσιαστεί ενώπιον των βουλευτών της επιτροπής για την ανάπτυξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το γαλλικό περιοδικό αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ του ότι, από τα ανατολικά της χώρας όπου βρέθηκε, σε μια περιοχή η οποία κατά κύριο λόγο βρίσκεται στα χέρια ένοπλων και παραστρατιωτικών ομάδων, έκρινε την ανθρωπιστική κατάσταση ως σοβαρή. Παίρνοντας μαζί του εικόνες και πληροφορίες πήγε στην Κινσάσα, την πρωτεύουσα των 11 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων και κέντρο του καθεστώτος του Joseph Kabila, του παντοδύναμου Προέδρου της χώρας του οποίου η θητεία έπρεπε να έχει ήδη λήξει το Δεκέμβριο του 2016.

Πριν από το Χρήστο Στυλιανίδη, ποτέ Ευρωπαίος Επίτροπος δεν είχε επισκεφθεί τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό. Ο Κύπριος Επίτροπος, δηλώνει, γράφει το περιοδικό, με ικανοποίηση: «Πρέπει να δούμε με καλό μάτι ακόμα και το απλό γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κονγκό αποδέχτηκε την επίσκεψή μου και μου έδωσε βίζα.»

Λίγες μόλις μέρες πριν την πρώτη διεθνή διάσκεψη των χορηγών βοήθειας προς τη Λ.Δ.Κ. αυτή την Παρασκευή στην Ελβετία ο Επίτροπος, μαζί με δύο μέλη της ομάδας του στις Βρυξέλλες, πέταξε στην Κινσάσα, παρακινούμενος από δύο στόχους: Πρώτον, να πείσει τη χώρα να συμμετάσχει στην εν λόγω διάσκεψη η οποία αποσκοπεί να μαζέψει περισσότερα από 1,37 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ανθρωπιστικών δράσεων στη χώρα.

Δεύτερον, να υπενθυμίσει στις αρχές την ανάγκη να διασφαλίσουν την πρόσβαση των οργανισμών ανθρωπιστικής βοήθειας στα τμήματα του πληθυσμού που τους χρειάζονται, εξ ου και η σταθερή πρόθεση του Ευρωπαίου Επιτρόπου να ζητήσει από την κυβέρνηση της Κινσάσα αλλά και από τους τοπικούς της συνδέσμους (κυβερνήτες από κάθε επαρχία, περισσότερο ή λιγότερο προσκείμενοι στην κεντρική εξουσία) να επιτρέψουν σε «εκείνους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν άλλους ανθρώπους» να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Πριν την Κινσάσα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επέλεξε να περάσει χρόνο στις δύο γειτονικές με τη Ρουάντα περιοχές, οι οποίες απέχουν τέσσερις ώρες αεροπορικώς από την πρωτεύουσα Κινσάσα προκειμένου να αξιολογήσει την ανθρωπιστική κατάσταση. Η διαπίστωσή του δεν αμφισβητείται εύκολα: «Η Ε.Ε. ανησυχεί πολύ. Στη Λ.Δ.Κ. είναι αδύνατο να μιλάμε για «μια συνηθισμένη κατάσταση», η κρίση είναι σοβαρή. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξή της στη χώρα.»

Στο Βόρειο Kivu, στο νοσοκομείο Ndosho της Goma, το οποίο υποστηρίζεται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού με την ανθρωπιστική χρηματοδότηση της Ε.Ε., ο Κύπριος Επίτροπος βρίσκεται αντιμέτωπος με την ακραία βία που επηρεάζει την περιοχή και επιμένει: «Καλώ όλες τις πλευρές να σταματήσουν τη βία, να προστατεύσουν τους πολίτες και να εγγυηθούν την προστασία όλων όσων εργάζονται παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια.»

Στο Bukavu, ο Χρήστος Στυλιανίδης υπήρξε μάρτυρας της τρομερής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Κονγκό, και ειδικά οι γυναίκες. Σε αυτή τη μεγάλη πόλη του Νότιου Kivu ο πολιτικός, στον οποίο έχει αποδοθεί η ικανότητα του να «φέρνει όλα τα προβλήματα στο ανθρώπινό τους επίπεδο», επισκέφθηκε το νοσοκομείο Panzi  του οποίου Διευθυντής είναι ο Δρ. Denis Mukwege που βραβεύτηκε με το βραβείο Ζαχάρωφ της Ε.Ε. το 2014.

Πλήθος βιασμών λαμβάνουν χώρα στην περιοχή οι οποίοι συχνά διαπράττονται από μέλη τοπικών ένοπλων ή παραστρατιωτικών ομάδων, αλλά όχι μόνο. «Το προφίλ των βιαστών αλλάζει: πρόκειται όλο και περισσότερο για πολίτες», σημειώνει ο Eric Wynants, συντονιστής του προγράμματος SVS (ακρώνυμο από το «θύματα σεξουαλικής βίας».

Το ακρώνυμο SVS κρύβει γυναίκες τραυματισμένες, πληγωμένες για μια ζωή. Δεν είναι πια παρά φαντάσματα των ίδιων τους των εαυτών, προσπαθώντας απλά να επιβιώσουν. «Δεν θα ξαναβρούν ποτέ ψυχική σταθερότητα», δηλώνει με λύπη ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, γιατρός στο επάγγελμα και ο ίδιος. Δεν έχει ξεχάσει ούτε στο ελάχιστο την ευαισθησία που απαιτεί το επάγγελμά του.

«Η βία που βασίζεται στο φύλο είναι ντροπή για την ανθρωπότητα. Θα έπρεπε όλοι να δείχνουμε μηδενική ανοχή. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα της Ε.Ε.», υπόσχεται από την πλευρά του ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Ωστόσο, η Ε.Ε. αγωνίζεται να κάνει πράξη τις καλές της προθέσεις. «Σε αντίθεση με άλλα αφρικανικά κράτη η Ευρώπη δεν έχει αξιόπιστους συνομιλητές εδώ στη Λ.Δ.Κ.», λέει ο Χρήστος Στυλιανίδης του οποίου η επίσκεψη στη χώρα που βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου Joseph Kabila, είχε άμεσα πολιτική φύση. Αλλά άφησε μια πικρία στον Επίτροπο: Ενώ ο Leonard She Okitundu, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Λ.Δ.Κ. είχε συμφωνήσει να τον συναντήσει, τελικά ακύρωσε τη συνάντηση χωρίς προειδοποίηση.

Αυτό βέβαια δεν ήταν αρκετό για να κάμψει τον Ευρωπαίο Επίτροπο ο οποίος είναι εξοικειωμένος με απρόσμενες αλλαγές, είναι πάντα έτοιμος να αντιμετωπίσει διαφορετικές συμπεριφορές και διαθέσεις και να διαχειριστεί οποιουδήποτε τύπου κρίση. Κάπως έτσι ανέλαβε, την επομένη κιόλας από την ανάληψη των καθηκόντων του, τη διαχείριση της πρωτοφανούς επιδημίας του ιού Έμπολα.

Ελλείψει του αρχικού συνομιλητή, ο Χρήστος Στυλιανίδης εξέφρασε τα παράπονά του στον Υφυπουργό Εξωτερικών καθώς και στον υπεύθυνο Υπουργό για την ανθρωπιστική δράση. «Πρέπει να δούμε αλλαγές στη χώρα κι εμείς, η Ε.Ε., θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης», εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Αλλά η συμμετοχή του Κονγκό στη τη διάσκεψη των χορηγών βοήθειας στη Γενεύη παραμένει σχεδόν απίθανη.

Πηγή: ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίου 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συντελεστές δόμησης για στέγη - Ενιαία εκτοπισθέντες,χαμηλά εισοδήματα

Πολίτης News, 02:25 (τελευταία ενημέρωση 02:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγριεύει το σκηνικό στην Υγεία

Πολίτης News, 02:25 (τελευταία ενημέρωση 02:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι από Κόρμπιν

Πολίτης News, 15.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή