Εκστρατεία για να σωθούν οι μέλισσες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Μέλισσες πρέπει να υπάρχουν και στις κατοικημένες περιοχές, δεν είναι επιθετικές και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις εξολοθρεύουν

Εκστρατεία για σωτηρία των μελισσών και πιο συγκεκριμένα των επικονιαστών θα ξεκινήσει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων με τη βοήθεια του Τμήματος Γεωργίας και τη στήριξη του υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή.

Μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων Μάριος Κωνσταντίνου ανέφερε πως πλέον οι επικονιαστές στο νησί έχουν μειωθεί κατά 50%. Όπως μας δήλωσε, η ΕΕ προειδοποιεί πως ένα στα δέκα έντομα επικονίασης βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, ενώ το 1/3 των ειδών μελισσών και πεταλούδων παρουσιάζουν μείωση στους πληθυσμούς τους.

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Η μείωση των επικονιαστών και ιδιαίτερα των μελισσών που αποτελούν το 80% του συνόλου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη χλωρίδα του νησιού. Εξαφανίζονται φυτά, μειώνεται η παραγωγή καρπών και πολλά άλλα», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου και επεσήμανε πως αυτό που θα περιλαμβάνει η εκστρατεία, ανάμεσα σ’ άλλα, είναι και η ενημέρωση του κοινού. Πρέπει, σημείωσε, να σταματήσουν κάποιες ενέργειες που μόνο κακό προκαλούν στις μέλισσες και στα άλλα έντομα. Διότι μέλισσες, ανέφερε, «πρέπει να υπάρχουν και στις κατοικημένες περιοχές, δεν είναι επιθετικές και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις εξολοθρεύουν».

 

Από Οκτώβρη

Η εκστρατεία αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει για έναν περίπου χρόνο με στόχο να ενημερωθεί το κοινό για τα οφέλη των επικονιαστών αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους τρομάζουν οι μέλισσες. Ο Σύνδεσμος Μελισσοκόμων θα αναλάβει την ενημέρωση του κοινού, με δημοσιεύσεις, συνεντεύξεις και άλλα, ενώ θα γίνουν διαβουλεύσεις με το  Τμήμα Γεωργίας ώστε να  αναλάβει την ενημέρωση των γεωργών μέσω των διαλέξεων. Ο κ. Κωνσταντίνου είπε στην εφημερίδα μας, πως θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν τον ρόλο των μελισσών και τα οφέλη τους.

 

Έρευνα για το δηλητήριο της μέλισσας

Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή παραγωγή του μελιού και οι μελισσοκόμοι φαίνεται να είναι κάπως ικανοποιημένοι, αν και ήταν λιγότερη από την περσινή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των μελισσοκόμων Μάριο Κωνσταντίνου το γεγονός ότι μειώνονται οι πληθυσμοί των μελισσών έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι ποσότητες του μελιού. Παρόλα αυτά η ποιότητα δεν επηρεάζεται.

Αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται και για αξιοποίηση του δηλητηρίου των μελισσών, ο πρόεδρος των μελισσοκόμων ανέφερε πως γίνονται εδώ και  χρόνια  πειράματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να καταλήξουν ποιο είναι το «καλό» δηλητήριο, τη χρησιμότητά του, το κόστος που έχει η παραγωγή του και γενικά όλα εκείνα τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στην αξιοποίησή του.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένουν και οι μελισσοκόμοι, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά την αγοραστική αξία του δηλητηρίου.

Η θεραπευτική ιδιότητα του δηλητηρίου της μέλισσας είναι γνωστή από πολύ παλιά. Οι αρχαίοι γνώριζαν από τότε αρκετά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν και γίνονται πολλές έρευνες για τη χημική σύστασή του, τη δράση του και τις ιδιότητές του. Όλα ξεκίνησαν από την παρατήρηση ότι οι μελισσοκόμοι δεν αντιμετώπιζαν ρευματοπάθειες και αρθρίτιδες. Σίγουρα το δηλητήριο της μέλισσας θεραπεύει κάποιες μορφές αρθρίτιδας, όπως τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί ακόμα να θεραπεύει τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τις νευρομυαλγίες, το γαστρικό έλκος, την αρτηριοσκλήρωση και άλλα.

 


Επιστροφή
στην αρχή