Εκλογικό αποτέλεσμα: Κατά που συμφέρει οι αναγνώσεις των κομμάτων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Βρήκαν και πάλι τρόπο τα κόμματα, όπως εξάλλου σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, να αναδείξουν ως θετικά τα αποτελέσματα για τη δική τους παράταξη.

Οπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έτσι και για τις προχθεσινές δημοτικές εκλογές όλα τα κόμματα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα ποσοστά αποχής, βρήκαν τον τρόπο να αναδείξουν ως θετικά τα αποτελέσματα για τη δική τους παράταξη. 

Κάποια συγκρίνοντας τα ποσοστά εκλογής δημοτικών συμβούλων με αυτά των βουλευτικών του 2016, κάποια άλλα με τις αντίστοιχες δημοτικές-κοινοτικές του 2011, ενώ υπάρχουν και εκείνα που περιορίστηκαν σε συγκεκριμένους δήμους όπου είχαν επιτυχία.

Συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ θεωρεί επιτυχία το γεγονός ότι παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά και μάλιστα με πάνω από 10 μονάδες από το δεύτερο, ενώ σε σύνολο 478 δημοτικών συμβούλων παγκυπρίως εκλέγει 180, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ. «Σε αυτές τις εκλογές τα ψηφοδέλτια του ΔΗΣΥ κατέγραψαν το ιστορικά υψηλότερο ποσοστό του κόμματος σε αρκετούς δήμους, όπως για παράδειγμα την Αμμόχωστο και την Πάφο αλλά και τη Λακατάμια, την Αγλαντζιά, τον Ύψωνα και την Αγία Νάπα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σε περισσότερους από τους μισούς κατεχόμενους δήμους ο ΔΗΣΥ σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ» ήταν η πρώτη ανάγνωση του Πρόδρομου Προδρόμου.

Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ, μέσα από μια πρώτη αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, θεωρεί ότι εκπλήρωσε δύο βασικούς στόχους που έθεσε: Πρώτο, να ενισχυθεί η παρουσία του ΑΚΕΛ στην τοπική αυτοδιοίκηση η οποία είναι πολύ σημαντική για την καθημερινότητα των πολιτών. Δεύτερο, να αναστραφεί η πτωτική τάση στα εκλογικά ποσοστά του κόμματος που σημειώθηκε στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. «Το ΑΚΕΛ ανέδειξε περισσότερους δημάρχους από όσους είχε προηγουμένως, ενώ παρουσιάζει άνοδο στα εκλογικά του ποσοστά σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές 2016» σημείωσε ο Στέφανος Στεφάνου.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε από προχθές την ικανοποίησή του «για την αύξηση των ποσοστών του ΔΗΚΟ στα κομματικά ψηφοδέλτια των δημοτικών συμβουλίων, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά στους δήμους στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου».

Για την ΕΔΕΚ στόχος ήταν να διατηρήσει την 4η θέση στα δημοτικά συμβούλια, και θεωρεί ότι ο στόχος αυτός «επιτεύχθηκε κατά τρόπο απόλυτο». Στο Κίνημα Οικολόγων εκτιμούν ότι «ο διπλασιασμός των εκπροσώπων των Οικολόγων και των συνεργαζόμενων πολιτών (από τέσσερις σε οκτώ) είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα».

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει την ικανοποίησή της καθώς για πρώτη φορά εκπροσωπείται στους δήμους με δημοτικούς συμβούλους «οι οποίοι είμαστε σίγουροι ότι θα τιμήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα εργαστούν με μοναδικό τους γνώμονα την πρόοδο του δήμου τους». Η Αλληλεγγύη εκτιμά πως «όσον αφορά τους συνδυασμούς, στη Λευκωσία και Λακατάμια είμαστε τέταρτο κόμμα. Σε άλλους δήμους είχαμε μικρή μείωση των ποσοστών μας».

Τα ποσοστά

Η προχθεσινή αναμέτρηση για την ανάδειξη δημοτικών συμβούλων, αυτή που μπορούσε να καταδείξει και τη δύναμη των κομμάτων, καταδεικνύει πάντως πως ο ΔΗΣΥ παραμένει πρώτο κόμμα, με το ίδιο να μετρά παγκύπρια τα ποσοστά του στο 37,3% συνυπολογίζοντας στις ψήφους και αυτές που έλαβαν ανά δήμο τοπικοί συνδυασμοί που πρόσκεινται στον ΔΗΣΥ. Όπως όμοια έπραξαν και τα άλλα κόμματα, με το ΑΚΕΛ να θεωρεί ότι έλαβε στο σύνολο των ελεύθερων δήμων 26,1%.

Στη στατιστική ανάλυση των δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών για τις δύο τελευταίες εκλογές ανάδειξης δημοτικών συμβουλίων (2011-2016) στην οποία προέβη για λογαριασμό του «Π» η εταιρεία ερευνών Retail Zoom, όντως αναδεικνύουν πρώτο κόμμα τον ΔΗΣΥ με 34,5% και δεύτερο το ΑΚΕΛ με 24,8%. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα ποσοστά των κομμάτων δεν συμπεριλήφθηκαν τοπικοί σύνδυασμοί που δεν ήταν ξεκάθαρο από το όνομα ότι πρόσκεινται σε συγκεκριμένο κόμμα. Την ίδια ώρα η Retail Zoom υπολόγισε τα ποσοστά στη βάση όσων ψήφισαν (240.561 το 2016 και 278.702 το 2011) συνεπώς λαμβάνοντας υπ΄ όψιν και τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια

Ανά δήμο

Πάντως, ασχέτως των γενικότερων ποσοστών, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ διατήρησαν την πρωτοκαθεδρία σχεδόν σε όλους τους δήμους την ώρα που σε Κερύνεια και Λάπηθο το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων με 50,91% και 31,97% αντίστοιχα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Λάρνακα όπου ενώ ο ΔΗΣΥ βγήκε πρώτο κόμμα στους δημοτικούς συμβούλους η επιλογή στήριξης δημάρχου απέτυχε, με τη δημαρχία να κερδίζει ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ.

Την ίδια ώρα στο Δάλι πρώτο κόμμα είναι το ΑΚΕΛ αλλά δήμαρχος εξελέγη ο εκλεκτός του ΔΗΣΥ. Στην Αθηένου, παρότι ο ΔΗΣΥ είχε πλειοψηφία, δεν κατάφερε να εκλέξει δήμαρχο, το κατάφερε όμως το ΔΗΚΟ το οποίο κατατάγηκε τέταρτο κόμμα με βάση τον συνδυασμό δημοτικών συμβούλων που παρουσίασε στον δήμο.

Οι πρωτιές

Ο ΔΗΣΥ πήρε την πρωτιά σε 21 δημοτικά συμβούλια, με το μεγαλύτερο ποσοστό παγκύπρια να είναι αυτό που πέτυχε στο Παραλίμνι (57,75%). Στον 'Αγιο Δομέτιο αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 35,83%, στην Αγλαντζιά με 35,79%, στην Έγκωμη με 42,32%, στα Λατσιά με 48,61%, στην Κυθρέα με 47,63%, στη Λευκωσία με 37,02% (ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 29,65% και το ΔΗΚΟ με 14,75%), στη Μόρφου με 37,02%, στον Στρόβολο με 34,31%, στην Αμμόχωστο με 43,09%, στη Σωτήρα με 47,09%, στην Ακανθού με 45,92%, στην Αθηένου με 39,12%, στην Αραδίππου με 45,41%, στη Λάρνακα με 40,74%, στα Πάνω Λεύκαρα με 32,62%, στην Πάφο με 38,93%, στην Πέγεια με 31,73%, στη Γερμασόγεια με 42,32%, στη Λεμεσό με 36,06% και στον Ύψωνα με 53,09%.

Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ πέτυχε 12 πρωτιές παγκύπρια, με το μεγαλύτερο ποσοστό του στον Δήμο Δρομολαξιάς - Μενεού (42,85%). Πρώτο σε ψήφους αναδείχθηκε το ΑΚΕΛ στον Δήμο Γερίου, στο Δάλι, στη Λακατάμια, στο Τσέρι, στην Αγία Νάπα, στη Δερύνεια, στη Γεροσκήπου, στην Πόλη Χρυσοχούς, στον 'Αγιο Αθανάσιο, στα Κάτω Πολεμίδια και στη Μέσα Γειτονιά.

Λευκά και άκυρα

Πέραν του υψηλού ποσοστού αποχής, που αναρριχήθηκε στο 45,12% για τις δημοτικές εκλογές (σε σύγκριση με 35,73% το 2011), ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι την Κυριακή 5.545 ψηφοφόροι έριξαν άκυρη ψήφο στην κάλπη αναφορικά με την εκλογή δημοτικών συμβούλων (2,36%).

Εκείνοι που πήγαν στην κάλπη για να ρίξουν λευκό στους δημοτικούς συμβούλους ανήλθαν σε 8.220 (3,4%). Η εξήγηση πως το προαναφερόμενο 3,4% των ψηφοφόρων μετέβη στην κάλπη μόνο για την εκλογή δημάρχου χωρίς να ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο δημοτικό συμβούλιο θα ήταν λογική, πλην όμως την ίδια ώρα ο αριθμός των λευκών στα ψηφοδέλτια των δημάρχων ανήλθε στα 11.288 (4,81%)!

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Επανακαταμέτρηση ψήφων στη Λεμεσό εξετάζει το ΑΚΕΛ

Επανακαταμέτρηση ψήφων στη Λεμεσό εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το ΑΚΕΛ - Όλα εξαρτώνται από την απόφαση του Ανδρέα Χρίστου

02 / 32
Επιστροφή
στην αρχή