Εκλογές Σουηδία: Ακροδεξιοί προωθούν «ειδήσεις-σκουπίδια»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σουηδίας επεσήμανε ότι η διασπορά ψευδών πληροφοριών στο Διαδίκτυο κινδυνεύει να διαβρώσει «τα θεμέλια της δημοκρατίας»

Ένα στα τρία άρθρα που αναρτώνται στο Διαδίκτυο για τις επερχόμενες εκλογές στη Σουηδία προήλθε από ιστότοπους που διαδίδουν σκοπίμως ψευδείς πληροφορίες, κυρίως κατά των μεταναστών και του ισλάμ, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στην έκθεσή τους που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρουν την ευρεία διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών στα τελευταία στάδια μιας αμφίρροπης εκλογικής μάχης, στην οποία το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (SD) εμφανίζεται πρώτο ή δεύτερο στις δημοσκοπήσεις.

Οι συντάκτες της έρευνας, που ανήκουν στο Oxford Internet Institute, επεσήμαναν ότι κάποιοι ιστότοποι προωθούν «ειδήσεις σκουπίδια», βασιζόμενοι σε ένα μεγάλο εύρος κριτηρίων. Το Reuters αποκάλυψε μάλιστα ότι σε τρεις από τους σημαντικότερους ιστότοπους που επιδίδονται στην πρακτική αυτή εργάζονταν πρώην μέλη των Σουηδών Δημοκρατών, ενώ σε έναν από αυτούς περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους εργαζόμενους ένας πρώην βουλευτής του SD.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η διασπορά των «ειδήσεων σκουπιδιών» έχει επηρεάσει την πρόθεση ψήφου στη Σουηδία, όμως η έρευνα δείχνει πώς ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, επηρεάζουν τις εκλογές και πώς ντόπιες ή ξένες ομάδες μπορούν να τους χρησιμοποιούν για να υποκινούν ευαίσθητα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν επεσήμανε ότι η διασπορά ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών στο Διαδίκτυο κινδυνεύει να διαβρώσει «τα θεμέλια της δημοκρατίας», αν δεν ελεγχθεί.

Το Ινστιτούτο ανάλυσε 275.000 tweets για τις σουηδικές εκλογές στη διάρκεια μιας περιόδου 10 ημερών τον Αύγουστο.

«Χονδρικά μιλώντας για κάθε δύο επαγγελματικού περιεχομένου άρθρα που αναρτώνταν, γινόταν η ανάρτηση ενός άρθρου “σκουπιδιού”. Οπότε οι ειδήσεις- σκουπίδια αποτελούν μεγάλος μέρος της κυβέρνησης της συζήτησης γύρω από τις βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία», επεσήμανε.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Σουηδίας επισημαίνουν ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για μια συντονισμένη διαδικτυακή απόπειρα από ξένες δυνάμεις να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Σεπτεμβρίου, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις της κυβέρνησης.

Οι τρεις βασικές πηγές «ειδήσεων- σκουπιδιών» που εντόπισε η έρευνα είναι οι ακροδεξιοί ιστότοποι Samhallsnytt, Nyheter Idag και Fria Tider, οι οποίοι ευθύνονται για περισσότερο από το 85% των ψευδών ειδήσεων.

Μάλιστα σύμφωνα με την Λίσα- Μαρία Νόιντερτ, ερευνήτρια του Oxford Internet Institute, οι περισσότερες «ειδήσεις- σκουπίδια» στη Σουηδία στηρίζουν ακροδεξιές πολιτικές και επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και το ισλάμ.

Ο ιστότοπος Samhallsnytt λάμβανε από το 2011 ως το 21013 δωρεές από τον προσωπικό λογαριασμό ενός μέλους των Σουηδών Δημοκρατών, όταν λειτουργούσε με την ονομασία Avpilax.

Πρώην βουλευτής του SD, που ήταν και επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος, αναφέρεται ως αρθρογράφος του ίδιου ιστότοπου.


Επιστροφή
στην αρχή