Εκκλησία της Κύπρου και πασών των Ρωσιών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο Οσάτσι λέει πως ο Αρχιεπίσκοπος προτιμά Μόσχα από Φανάρι - Ευθεία και άκομψη παρέμβαση Ρώσου πρέσβη στα εκκλησιαστικά

Οπρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, ισχυρίστηκε πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος του υποσχέθηκε πως στη διαμάχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Μόσχας υποστηρίζει τη Ρωσική Εκκλησία. Ο «Π» επιχείρησε επανειλημμένως χθες να επικοινωνήσει με την Αρχιεπισκοπή για να έχει τη θέση της, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί δυνατόν, καθώς παρά τη διαβεβαίωση ότι θα επικοινωνήσει μαζί μας εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, χωρίς επίσης αυτό να καταστεί δυνατόν. Ο πρέσβης της Ρωσίας έκανε τις σχετικές δηλώσεις σε συνέντευξή του στον συνάδελφο Γ. Παυλίδη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 6».

Μου υποσχέθηκε

Ο κ. Οσάτσι ανέφερε πως συνάντησε αρκετές φορές τον Αρχιεπίσκοπο και «μου είπε πως είναι υπέρ της θέσης μας και όχι με τον Βαρθολομαίο. Είναι υπέρ της Ρώσικης Εκκλησίας. Το είπε αυτό». Κατά τον κ. Οσάτσι, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος «στηρίζει τη Ρωσική Εκκλησία γιατί είναι υπέρ της ενότητας των Ορθόδοξων Εκκλησιών όλου του κόσμου». Σημείωσε ακόμα πως δεν νομίζει πως τώρα θα αλλάξει θέση. Εκ των πραγμάτων, οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη δημιουργούν σοβαρό θέμα, αφού η Εκκλησία της Κύπρου είναι μεν Αυτοκέφαλη αλλά βρίσκεται υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πέραν αυτού υπάρχουν και οι εθνικοί και οι ιστορικοί δεσμοί, οι οποίοι σαφώς πολύ πιο ισχυροί από αυτούς με τη Μόσχα. Δυστυχώς όλες οι προσπάθειες που καταβάλαμε χθες για να έχουμε κάποιο σχόλιο από τον Αρχιεπίσκοπο ή εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής απέβησαν άκαρπες. Κύκλοι της Ιεράς Συνόδου ανέφεραν ωστόσο στον «Π» ότι το πιθανότερο είναι να μην έχει δοθεί τέτοια υπόσχεση από τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Επεσήμαναν ακόμα ότι η θέση της Εκκλησίας της Κύπρου θα διαμορφωθεί από την Ιερά Σύνοδο και όχι από τον Αρχιεπίσκοπο.

«Και ποιους εκπροσωπεί ο Βαρθολομαίος;»

Στην ίδια συνέντευξη στον Γ. Παυλίδη και στο «Κανάλι 6» ο πρέσβης της Ρωσίας, ήταν έκδηλα προσβλητικός έναντι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον οποίο δεν αποκάλεσε ούτε μία φορά με τον τίτλο του. Αναφερόταν συνεχώς στον «Βαρθολομαίο», υποστηρίζοντας ότι το εκκλησιαστικό πρόβλημα στην Ουκρανία το δημιούργησαν οι Αμερικανοί που παρεμβαίνουν στα θρησκευτικά ζητήματα. Ο κ. Οσάτσι διερωτήθηκε: «Ποιους εκπροσωπεί ο Βαρθολομαίος; Δεν έχει ποίμνιο», ενώ ο Πατριάρχης Μόσχας εκπροσωπεί 140 εκατομμύρια ορθόδοξους Ρώσους. Κατά τον πρέσβη της Ρωσίας «ο Βαρθολομαίος» έχει επιλέξει τη διάσπαση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία για να αποκτήσει επιρροή και ποίμνιο. Ισχυρίστηκε ακόμα πως «ο Βαρθολομαίος» συμπεριφέρεται σαν τον Πάπα της Ρώμης και δεν έχει κανένα δικαίωμα να δίνει αυτοκεφαλία σε άλλες Εκκλησίες γιατί κατά την άποψή του αυτό είναι θέμα της Συνόδου των Ορθόδοξων Εκκλησιών. Ωστόσο ακόμα και την ανεξαρτησία της ρωσικής Εκκλησίας, αλλά και των υπολοίπων Εκκλησιών την είχε αποφασίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο χωρίς να υπάρξει τέτοιου είδους ένσταση.

Ο Σ. Οσάτσι αμφισβήτησε και το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη να άρει το ανάθεμα που είχε αποφασίσει το Πατριαρχείο Μόσχας κατά των ηγετών των δύο Ορθόδοξων Εκκλησιών της Ουκρανίας (Φιλάρετου και Μακάριου), λέγοντας πως αυτό αφορούσε το Πατριαρχείο Μόσχας το οποίο έχει και την κυριαρχία των ορθοδόξων στην Ουκρανία.

Τέλος άφησε να νοηθεί ότι σε περίπτωση που η Εκκλησία της Κύπρου ταχθεί με την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις στις Κυπρορωσικές σχέσεις. Στη συνέχεια για να «στρογγυλέψει» αυτή την απειλή, είπε πως αναφέρεται σε ψυχολογικές επιπτώσεις κ.λπ.

Πολιτικές παρεμβάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», παρά το ότι ο πρέσβης της Ρωσίας ανέφερε πως τα κράτη δεν πρέπει να εμπλέκονται σε εκκλησιαστικά θέματα, η Ρωσία έχει εμπλακεί με όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα στην υπόθεση του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος. Άλλωστε οι ίδιες οι δηλώσεις του κ. Οσάτσι αποτελούν απόδειξη αυτής της εμπλοκής, καθώς παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Αρχιεπίσκοπο, και μάλιστα έλαβε και διαβεβαιώσεις. Την ίδια στόχευση είχε και η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας Σ. Στεπάσιν με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Κύπρο ως προέδρου της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης, η οποία χαρακτηρίζεται ως το μακρύ χέρι του Κρεμλίνου για διείσδυση σε ορθόδοξες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. O κ. Στεπάσιν (φωτογραφία), υπήρξε αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρακολουθεί και καταγράφει τα συγκεκριμένα γεγονότα, μεταξύ των οποίων και το πρόσφατο Συνέδριο για τον Κυπριακό και Ρωσικό Μοναχισμό που διοργάνωσε η Μητρόπολη Κύκκου. Στο συγκεκριμένο συνέδριο, παρά το ότι η περίοδος είναι ευαίσθητη, είχαν προσκληθεί και έλαβαν μέρος ιερωμένοι από την Ουκρανία που ανήκουν στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Εν τω μεταξύ, οι διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση στη διαμάχη Φαναρίου - Μόσχας. κάτι που θα αναγκαστούν να κάνουν επισήμως, τόσο η Εκκλησία της Κύπρου όσο και η Εκκλησία της Ελλάδος.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπαρνιέ: Το no deal Brexit είναι πλέον το βασικό σενάριο

Πολίτης News, 18:09 (τελευταία ενημέρωση 18:09)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εργασίες στα τείχη της κατεχόμενης Λευκωσίας

Πολίτης News, 17:57 (τελευταία ενημέρωση 17:57)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι έκαναν στην ταράτσα οι Τζιωνής - Χατζηξενοφώντος

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 17:30 (τελευταία ενημέρωση 17:30)

Επιστροφή
στην αρχή