Έκκληση Τ.Χατζηττοφή: Σταματήστε την πώληση αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Επιστολή της κ. Χατζητοφή στον επίτημο πρόξενο της ΚΔ, Takey Christ, ιδιοκτήτη μουσείου κυπριακών αρχαιοτήτων ο οποίος προχωρεί αύριο σε δημοπρασία.

Έκκληση απευθύνει η πρώην πρόξενος της Κύπρου στη Χάγη,Τασούλα Χατζητοφή, στον επίτιμο πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βόρεια Καρολίνα, Takey Christ, να σταματήσει τη δημοπρασία των κυπριακών αρχαιοτήτων που έχει στην κατοχή του και εκθέτει στο ιδιωτικό του μουσείο με την επωνυμία «The Cyprus Museum» που βρίσκεται στο Jacksonville της Βόρειας Καρολίνας. 

Η δημοπρασία αναμένεται να γίνει αύριο Παρασκευή 15 Ιουνίου.

Η κ. Χατζητοφή, γνωστή για τις μάχες που δίνει για διάσωση της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, επισημαίνει σε επιστολή της στην οποία απευθύνει στον κ. Christ, ότι η ίδια πιστεύει πως το μόνο δίκαιο στο εμπόριο αρχαιοτήτων είναι το «καθόλου εμπόριο», καθώς οι αρχαιότητες ανήκουν στις κοινωνίες από τις οποίες προέρχονται και για τις οποίες έχουν αξία, θρησκευτική ή άλλη. Οι ιδιώτες, προσθέτει, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διακοσμούν τα σπίτια τους με αρχαιότητες που έχουν τόσο μεγάλη αξία εκτός κι εάν τις εκθέτουν δημόσια.

«Αυτό συνέβη και με τη συλλογή σας και αυτό σκεφτήκαμε ως Κύπριοι όταν πήρατε την πρωτοβουλία να ανοίξετε το δικό σας μουσείο το οποίο είναι εγκεκριμένο από τις αρχές της χώρας μας. Είναι για μένα ανεξήγητο», σημειώνει η κ. Χατζητοφή «γιατί ένα άτομο σας εσάς θα ήθελε να σπάσει τη συλλογή και να την πωλήσει. Σας καλώ να ανακαλέστε την απόφασή σας και να αναβάλετε τη δημοπρασία».

Μία συλλογή από το 1988

Για την ιστορία ο Dr Takey Christ, Κύπριος απόδημος στις ΗΠΑ, αποφάσισε πριν από μία 30ετία ή και περισσότερο να υποστηρίξει ενεργά τη διάσωση των κυπριακών αρχαιοτήτων που αποτελούν αντικείμενο εμπορίας στο εξωτερικό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του 2008, ενός μηνιαίου εντύπου που εκδίδεται στην Αμερική, η συλλογή του Dr Takey Christ ξεκίνησε από την αγωνία του για διάσωση των κυπριακών έργων τέχνης.  Η συλλογή μεγάλωσε και το 1988 δημιουργήθηκε το μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει αρχαία αγγεία, γλυπτά που χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού, μεσαιωνικούς χάρτες, λαϊκές χειροτεχνίες, βυζαντινές εικόνες, θρησκευτικά αντικείμενα, αρχαιολογικές μελέτες, κυπριακά κυβερνητικά έγγραφα, βίντεο, φωτογραφίες και πολλά. Μάλιστα, επισημαίνεται το μουσείο, που έχει μία έκταση 2500 τετραγωνικών μέτρων, είναι πολύ προσεγμένο με ειδικούς φωτισμούς και θερμοκρασίες.

Στη βάση της σημαντικότητας και του εύρους των αρχαιοτήτων που περιλαμβάνει αυτή η συλλογή του κ. Takey Christ, και η αγωνία της κ. Τασούλας Χατζηττοφή.  

H πρόταση της Τασούλας Χατζητοφή 

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της που του απευθύνει η συλλογή του Δρ Takey Christ χρειάζεται να μελετηθεί για να αποφευχθούν στο μέλλον νομικές προστριβές, και του επισημαίνει πως η ΜΚΟ Walk of Truth, η οποία ασχολείται με το θέμα της διάσωσης των αρχαιοτήτων,  μπορεί να τον φέρει σε επαφή με εμπειρογνώμονες οι οποίοι και σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου να διερευνήσουν και να ξεκαθαρίσουν την προέλευση αυτών των αρχαιοτήτων.

Η κ. Χατζηττοφή προτείνει στον Κύπριο απόδημο όπως επιτρέψει η συλλογή του να γίνει το πρώτο παράδειγμα δεοντολογικού εμπορίου. Δηλαδή να βρεθούν χορηγοί και δωρητές ώστε η συλλογή να παραμείνει ενιαία και να επιστραφεί πίσω στην Κύπρο ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

«Σας παρακαλώ συνεργαστείτε μαζί μας για να σωθεί αυτή η κυπριακή συλλογή και να δοθεί ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές», τον καλεί.

Καταλήγοντας του επισημαίνει πως μία δημοπρασία θα έκανε κακό όχι μόνο στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας αλλά και στη φήμη του ιδίου.


Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτή είναι η ημερομηνία εξέτασης αιτήσεων για Συντάξεις/Επιδόματα

Πολίτης News, 19:27 (τελευταία ενημέρωση 19:27)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ η Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Πολίτης News, 19:19 (τελευταία ενημέρωση 19:19)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίκειται υπερχείλιση του φράγματος Πολεμιδιών

Πολίτης News, 19:11 (τελευταία ενημέρωση 19:11)

Επιστροφή
στην αρχή