Έκανε την τραγωδία κωμωδία ο Ελεγκτής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Με παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Ελεγκτής και ΘΟΚ συμβιβάστηκαν σε έρευνα για τα οικονομικά της παράστασης "Αντιγόνη" στην Σαλαμίνα.

Μετά τη χθεσινή άρνηση του ΘΟΚ να παραδώσει τα στοιχεία για τις δαπάνες της παράστασης της «Αντιγόνης», ο γενικός ελεγκτής δεν παρέπεμψε την υπόθεση στον γενικό εισαγγελέα για να διωχθούν ποινικά τα μέλη του δ.σ. του ΘΟΚ, όπως είχε δεσμευθεί ότι θα πράξει στην προχθεσινή επιστολή του προς τον ΘΟΚ.

Πυροσβεστική παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου απέτρεψε τον ΘΟΚ να διατυπώσει ενώπιον δικαστηρίου τα νομικά επιχειρήματά του για τη νομιμότητα των ενεργειών του γενικού ελεγκτή. Στη συνάντηση του προέδρου του ΘΟΚ με τον γενικό ελεγκτή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, «επαναβεβαιώθηκε η αλληλοεκτίμηση στο έργο» ΘΟΚ και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, και ανταλλάχθηκαν απόψεις «για το πλαίσιο και τις διαδικασίες ελέγχου που αφορούν τον ΘΟΚ».

Οδυσσέας Μιχαηλίδης και Γιάννης Τουμαζής συμφώνησαν ότι ο σεβασμός μεταξύ ΘΟΚ και Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι δεδομένος, όπως δεδομένος είναι ο σεβασμός των δύο μερών στη νομιμότητα. Ως εκ τούτου, τα δύο μέρη δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν μέσω των λειτουργών τους, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου. Όπως πληροφορείται ο «Π», στη συνάντηση της Δευτέρας, ο ΘΟΚ θα παραδώσει τα οικονομικά στοιχεία για τις παραστάσεις της «Αντιγόνης» του 2016 χωρίς να απαιτήσει να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι του 2014 ή του 2015, οι οποίοι εκκρεμούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία για το ΘΟΚ. Σε αντάλλαγμα, ο ΘΟΚ εξασφαλίζει από την Ελεγκτική Υπηρεσία δέσμευση για συνεργασία σε πλαίσιο αλληλοσεβασμού. Όπως προκύπτει, τα θέματα που ήγειρε ο γενικός ελεγκτής στην προχθεσινή επιστολή του περί ποινικών αδικημάτων από πλευράς ΘΟΚ αναφορικά με τις αποζημιώσεις-πληρωμές σε πρώην ηθοποιούς του οργανισμού, διαγράφονται. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, οι ενέργειες του ΘΟΚ στις εν λόγω πληρωμές ήταν ούτως ή άλλως νομότυπες.

Πολιτική... παραδοχή

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Γιάννης Τουμαζής και Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεσμεύθηκαν ενώπιον του κυβερνητικού εκπροσώπου να συμμορφώνονται σε θέματα νομιμότητας. Η δέσμευση από τα δύο μέρη σημαίνει για τον ΘΟΚ ότι θα καταθέσει όποια στοιχεία ζητά ο γενικός ελεγκτής, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει την Ελεγκτική Υπηρεσία. Για την Ελεγκτική Υπηρεσία σημαίνει ότι κατά την παραλαβή των στοιχείων από τον ΘΟΚ, θα διευκρινίσει στον οργανισμό το πλαίσιο του ελέγχου που διενεργεί. Προφανώς, ο ΘΟΚ δεν θα επιμείνει στη θέση περί νομικού κενού των ελέγχων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε οργανισμούς δημόσιου δικαίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/43. Παρόμοια, αφού ο γενικός ελεγκτής δεν οδηγεί (μέσω του γενικού εισαγγελέα) τον ΘΟΚ σε ποινικές διαδικασίες, ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να διατυπώσει ενώπιον αρμόδιου οργάνου τα νομικά επιχειρήματά του για τα προσόντα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη αναφορικά με την εκτέλεση των καθηκόντων επικεφαλής ανώτατης ελεγκτικής αρχής.


Από την πλευρά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η δέσμευσή του ότι θα συμμορφωθεί σε θέματα νομιμότητας όσον αφορά το ΘΟΚ, σημαίνει ότι παραδέχεται ότι ο έλεγχος από τον ίδιο της χρήσης του κατεχόμενου θεάτρου της Σαλαμίνας ξέφευγε των αρμοδιοτήτων του. Στην παραδοχή αυτή είχε προχωρήσει εξάλλου ο γενικός ελεγκτής στην προχθεσινή επιστολή του προς το ΘΟΚ, όταν ικανοποιήθηκε από την απάντηση του ΘΟΚ πως για το θέμα θα πρέπει να ερωτηθεί η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό, επί της οποίας ο γενικός ελεγκτής δεν έχει αρμοδιότητα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ για απειλές Τουρκίας: Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ συνεχίζεται

Πολίτης News, 18.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ:Η γεώτρηση μπορεί να αλλάξει ισορροπίες επίλυσης

Πολίτης News, 18.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βγάλτε το φίμωτρο από τους στρατιωτικούς

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή