«Εγώ, ο πολίτης» - Και τώρα, ρωσικό κόμμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε στον «Π» ότι οι αιτητές φαίνεται να είναι στην πλειοψηφία τους Ρώσοι πολίτες που έχουν πολιτογραφηθεί Κύπριοι

Στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κατατεθεί αίτηση, για εγγραφή νέου κόμματος με την επωνυμία «Εγώ, ο πολίτης» και έμβλημα με στοιχεία από την κυπριακή σημαία (τα χρώματα και το περιστέρι). Πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε στον «Πολίτη» ότι οι αιτητές φαίνεται να είναι στην πλειοψηφία τους Ρώσοι πολίτες που έχουν πολιτογραφηθεί Κύπριοι. Στην αίτηση δεν αναφέρεται πουθενά ότι πρόκειται για ρωσικό κόμμα. Έγινε, όμως, γνωστόν μέσα από τη ρωσική κοινότητα της Λεμεσού ότι πρόκειται για πρωτοβουλία Κύπριων πολιτών που προέρχονται από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (έχουν πάρει την κυπριακή υπηκοότητα), οι οποίοι θέλουν να έχουν πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, για πολιτικούς, αλλά κυρίως για οικονομικούς λόγους. Πίσω από την εν λόγω κίνηση, βρίσκονται πολυεκατομμυριούχοι ρωσόφωνοι -από Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ- που έχουν πάρει την κυπριακή υπηκοότητα και έχουν τα χρήματά τους ή και την επιχειρηματική τους βάση στο νησί μας (τα ρωσικά/ουκρανικά/λευκορωσικά κ.ά. κεφάλαια αποτελούν/ελέγχουν ένα μεγάλο κομμάτι της κυπριακής οικονομίας). Το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει την αίτηση και τα στοιχεία των αιτητών και θα απαντήσει αναλόγως μόλις ολοκληρωθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Σημειώνεται ότι είναι λάθος η πληροφορία που μεταδόθηκε από κάποια μίντια, ότι το ΥΠΕΣ θα απαντήσει μέσα σε 30 ημέρες για το κατά πόσον εγκρίνει ή απορρίπτει την αίτηση. Το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να απαντήσει μέσα σε έναν μήνα τα τυπικά -δηλαδή ότι έλαβε την αίτηση, την εξετάζει κ.λπ.

Ρώσοι στη Βουλή

Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την ίδρυση του κόμματος «Εγώ, ο πολίτης» φέρονται να είναι στελέχη από την Wargaming, το Russian Wave Radio 105.7 FM, και άλλοι εκπρόσωποι ρωσικών (ρωσόφωνων) επιχειρηματιών. Αρχικά, τουλάχιστον, το πρόσωπο του νέου κόμματος θα έχει περισσότερο κυπριακό χρώμα και λιγότερο ρωσικό, γι' αυτό και αναζητείται προσωπικότητα -αν είναι δυνατόν με εθνικότητα Κυπριακή, δηλαδή Ελληνοκύπριος- που θα γίνει η φωνή τού «Εγώ, ο πολίτης» και θα προωθήσει τους σκοπούς της νέας πολιτικής κίνησης. Η προσωπικότητα αυτή δεν πρέπει απαραίτητα να προέρχεται από τον πολιτικό κόσμο -ήδη γίνεται λόγος για άνθρωπο του πολιτισμού, που σπούδασε στη Ρωσία (Αγία Πετρούπολη). Στόχος του νέου κόμματος είναι να διεκδικήσει θέσεις στο κυπριακό κοινοβούλιο και να εκλέξει τοπικούς άρχοντες στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση το 2021. Επιπρόσθετα, γίνονται σκέψεις, ως κίνηση να στηρίξουν συγκεκριμένο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2018.


25.000 ψηφοφόροι;

 

Σύμφωνα με το «Κανάλι 6», που πρώτο μετέδωσε την είδηση για την πρόθεση δημιουργίας πολιτικής κίνησης από κυπροποιημένους Ρώσους/ρωσόφωνους επιχειρηματίες, εκτιμάται ότι οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του συγκεκριμένου κόμματος μπορεί να φθάνουν και τις 20-25 χιλιάδες (ρωσόφωνοι πολίτες που έχουν αποκτήσει κυπριακά διαβατήρια και υπηκοότητα, αλλά και Κύπριοι που έχουν δεσμούς συναισθηματικούς και άλλους με τη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ).

Χιλιάδες ρωσόφωνοι

Σε συνέντευξη που δημοσίευσε πρόσφατα ο «Πολίτης» (6/3/2017), η διευθύντρια της ρωσικής εφημερίδας «Βέστνικ Κίπρα» και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ρωσόφωνων Κατοίκων της Κύπρου, Ναταλία Καρντάς, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο αριθμός των ρωσόφωνων στην Κύπρο, υπολογίζεται σε 40 με 50 χιλιάδες άτομα». Σημειώνεται ότι η ρωσική γλώσσα θεωρείται η μητρική γλώσσα των περισσότερων λαών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Όπως είπε η κ. Καρντάς, «το 75% από αυτούς ζει στη Λεμεσό. Υπάρχουν, δε, γύρω στις 500 οικογένειες ρωσόφωνων που διαμένουν στην Κύπρο για περισσότερα από 20 χρόνια [..] Στη Λεμεσό λειτουργούν αυτήν τη στιγμή τρία ρωσικά σχολεία με 600 μαθητές, δυο νηπιαγωγεία, 20 εκπαιδευτικά κέντρα, ενώ στην περιοχή των Καλογήρων ανεγείρεται ρωσική εκκλησία». Την 1η Μαΐου 2017, τελέστηκαν τα εγκαίνια του ρωσικού ναού του Αγίου Ανδρέου και πάντων των Ρώσων Αγίων που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής. Δωρητής του ρωσικού ναού -ο οποίος διαθέτει πέντε χρυσούς τρούλους, με τον μεγάλο κεντρικό τρούλο να ζυγίζει περίπου 7 τόνους και τους υπόλοιπους τέσσερις συνολικά 5 τόνους- ο Ρώσος Βιαστισλάβ Ζαρενκόφ.


«Vedomosti Cyprus»


Στο μεταξύ, πριν από μερικές ημέρες (3/5/2017), ανακοινώθηκε ότι αρχίζει τη δραστηριοποίηση της στην Κύπρο η «Vedomosti», μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές και έντυπες επιχειρηματικές εφημερίδες της Ρωσίας. Η «Vedomosti Cyprus» θα προσφέρει ενημέρωση γύρω από οικονομικές, επιχειρηματικές και πολιτικές ειδήσεις από την Κύπρο. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, η εφημερίδα ξεκίνησε το 1999 με τη συμμετοχή των «Financial Times» και της «Wall Street Journal», ενώ πριν δυο χρόνια πέρασε εξ ολοκλήρου στα χέρια ρωσικής εταιρείας, η οποία διατήρησε το δικαίωμα χρήσης του υλικού των δυο μεγάλων οικονομικών εφημερίδων (ΚΥΠΕ).


Ρωσικά πανεπιστήμια


Σημειώνεται, ακόμα, ότι τον περασμένο Απρίλιο (19/4/2017), ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρθηκε στο έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για ίδρυση πανεπιστημίων στην Κύπρο. Μιλώντας ως προσκεκλημένος σε συνέδριο κορυφαίων στελεχών ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη ρωσική ακαδημία, διαπίστωσε το έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για δημιουργία στην Κύπρο πανεπιστημιακών σχολών, καθώς και δρομολόγηση εκπαιδευτικών συνεργασιών.

 

«Ξεπούλημα διαβατηρίων»

Σε ένα καθόλου κολακευτικό σχόλιο του Bloomberg, ημερομηνίας 11/5/2017, γίνεται λόγος για μετατροπή της Κύπρου σε παράδεισο για ρωσικές επενδύσεις με τη χώρα μας, όπως επισημαίνεται, να έχει υιοθετήσει μια πολύ σοφιστικέ φόρμουλα για να μετατρέψει τις ρωσικές επενδύσεις σε μη ρωσικές, ακολουθώντας το μότο: «Αν δεν μπορείς να ξεπλύνεις τα χρήματα ενός Ρώσου, το σχέδιο προβλέπει το ξέπλυμα του ίδιου του Ρώσου». Το Bloomberg κάνει αναφορά σε ξεπούλημα ευρωπαϊκών διαβατηρίων παραχωρώντας σε ξένους την κυπριακή υπηκοότητα μέσα σε έξι μήνες και εστιάζει στα κίνητρα που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση, μετά την οικονομική κρίση του 2013, για προσέλκυση επενδύσεων μέσω παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου. Επικαλείται δε, δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι από την έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν παραχωρηθεί 2.000 διαβατήρια σε ξένους εκ των οποίων περίπου τα μισά παραχωρήθηκαν σε Ρώσους. Από το 2013 και εξής έχουν εισρεύσει στα δημόσια πέραν των 4 δισ. ευρώ από πολιτογραφήσεις υπηκόων τρίτων χωρών, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά τελευταία και από την Κίνα.

 

Μόσχα και Κυπριακό

Τέλος, την εβδομάδα που πέρασε, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε δημοσιεύματα στον εγχώριο και ξένο Τύπο αναφορικά με τις επιδιώξεις της Μόσχας στην Κύπρο -ότι η Ρωσία δεν ευνοεί λύση του Κυπριακού, για να μην αποκατασταθούν οι σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ και για να μην σταματήσουν τα εσωτερικά προβλήματα του ΝΑΤΟ που δημιουργούνται λόγω των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε, την Τετάρτη (17/5/2017), ότι η Μόσχα αδυνατεί να κατανοήσει ισχυρισμούς σε ΜΜΕ για δήθεν προσπάθειες της Ρωσίας να εμποδίσει την επανένωση της Κύπρου. Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Ζαχάροβα είπε ότι «αυτοί οι ισχυρισμοί αντικατοπτρίζουν τη δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, που προσαρμόζουν τις ενέργειές τους με ορισμένες ομάδες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, για τη θέση αρχών μας για την Κύπρο». Αναπτύσσουμε επιτυχώς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάφορα πεδία και πιστεύουμε ότι η σχέση μας θα συνεχίσει και μετά την επανένωση τού νησιού, συμπλήρωσε. «Γνωρίζουμε την αποφασιστικότητα των ηγετών της Κύπρου να ενδυναμώσουν σταδιακά τη συνεργασία με τη Ρωσία. Πιστεύουμε ότι οι αντιρωσικοί ισχυρισμοί από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, δεν θα ωφελήσουν τη διαδικασία για επίτευξη λύσης και δεν ικανοποιούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού» κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

 

 

Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι, που έχουν πολιτογραφηθεί Κύπριοι, προσπαθούν να ιδρύσουν κόμμα στην Κύπρο, για να αποκτήσουν πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

 

Στόχος του νέου κόμματος η διεκδίκηση εδρών στο κυπριακό κοινοβούλιο και θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση το 2021. Δεν αποκλείεται να στηριχθεί συγκεκριμένος υποψήφιος στις προεδρικές του '18. Εκτιμάται ότι οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του ρωσικού κόμματος μπορεί να φθάνουν τις 20-25 χιλιάδες

 

kateliadi@politis-com.cy

 

 


Επιστροφή
στην αρχή