Εγκλήματα γύρω-γύρω από το Τσέρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο Γεν. εισαγγελέας ενημερώνει το ΕΔΑΔ για τον Dervis Mehmet ότι είναι δυνατόν να απήχθη από τον επικεφαλής της ομάδας ενόπλων Τσερίου και άλλα μέλη.

Η δολοφονία του Dervis Mehmet (38 ετών), ο οποίος απήχθη παραμονή Χριστουγεννών του 1963 σε άγνωστο σημείο κάπου μεταξύ Κοτσιάτη και Τσερίου, και η δολοφονία του Mustafa Osman Akay (23), ο οποίος απήχθη στις 29 Απριλίου 1964 στο Καϊμακλί, συνδέονται με τη δολοφονία στις 29 Δεκεμβρίου 1963 των Naim (18) και Kemal Huseyin (55) και Salih Mehmet (34), σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου από τη διερεύνηση της υπόθεσης των τριών Τουρκοκύπριων από το Αρεδιού.

 

Από το 1964 για Τσέρι
Στην περίπτωση του Dervis Mehmet, σύμφωνα με παραδεκτά γεγονότα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου προσέφυγαν οι συγγενείς του θύματος το 2009 επικαλούμενοι ελλιπή διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του οικείου τους, μετά την επίθεση που εξαπολύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1963 στον Μαθιάτη από παραστρατιωτικούς της ΕΟΚΑ, το θύμα κατέφυγε με την οικογένειά του στον Κοτσιάτη. Μαρτυρία του υιού του θύματος στην Αστυνομία αναφέρει ότι ο πατέρας του αναχώρησε την επόμενη μέρα πεζή από τον Κοτσιάτη με προορισμό την τουρκική συνοικία της Λευκωσίας. Μαζί του ήταν δύο ακόμα Τ/Κ, οι οποίοι όμως έχουν αποβιώσει. Σύμφωνα με μαρτυρία Ε/Κ από τον Μαθιάτη, ο οποίος έλαβε την πληροφορία από Τ/Κ αγροφύλακα το 1964, ο Dervis Mehmet απήχθη στο Τσέρι. Ως εκ τούτου, οι έρευνες της Αστυνομίας μεταφέρθηκαν στη νοτιοδυτική πλευρά της Λευκωσίας, διαπιστώνοντας από το 2010, καθώς η υπόθεση ήταν από τις πρώτες που ξεκίνησε να διερευνά το ΤΑΕ Αρχηγείου, ότι η ομάδα πολιτοφυλακής Τσερίου «φαίνεται να συμμετείχε σε εγκλήματα κατά Τ/Κ». Το 2010 ο επικεφαλής της πολιτοφυλακής Τσερίου ήταν ήδη αποβιώσας.

 

Δεν τους βρήκαν
Η υπόθεση του Dervis Mehmet άνοιξε από το ΤΑΕ Αρχηγείου τον Οκτώβρη του 2010 και αρχειοθετήθηκε ως ανεξιχνίαστη περί το 2013. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξε το 2013 ότι η έρευνα έφτασε σε ένα σημείο από το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο. «Οι πληροφορίες/αποδείξεις γύρω από τα βασικά γεγονότα της υπόθεσης, περιλαμβανομένης της ταυτότητας των δραστών, είναι ανεπαρκείς και δεν οδηγούν σε πρόσωπα που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτοι», δηλώνει η κυπριακή υπεράσπιση στο ΕΔΑΔ το 2013 για την υπόθεση. Σύμφωνα με την κυπριακή πλευρά, για τη διερεύνηση της υπόθεσης ανακρίθηκαν ηγέτες της «οργάνωσης Ακρίτας», εκ των οποίων μόνο ένας θυμόταν να είχε ακούσει για τη δολοφονία του Dervis Mehmet. Στο Τσέρι η Αστυνομία ανέκρινε 13 άτομα, περιλαμβανομένων μελών της πολιτοφυλακής Τσερίου της περιόδου 1963-64. Αυτοί είχαν πληροφορίες για τις δολοφονίες των τριών Αρεδιωτών, όχι όμως και για τον Dervis Mehmet. Ο γενικός εισαγγελέας καταλήγει υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος που πέρασε από τα γεγονότα καθιστά αδύνατη την ανάκριση ατόμων που έχουν πεθάνει και που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Η απουσία πληροφοριών δεν μπορεί να σχετίζεται όμως μόνο με το χρονικό διάστημα που παρήλθε από τη διάπραξη του εγκλήματος. Το γεωγραφικό εύρος δράσης της ομάδας του Τσερίου από το Αρεδιού μέχρι το Καϊμακλί, καθώς και το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη της ομάδας προέρχονταν από διαφορετικά χωριά (όπως Εργάτες, Αγροκηπιά και Δευτερά), συνέβαλαν στη στασιμότητα των αστυνομικών ερευνών, οι οποίες τουλάχιστον για τον Dervis Mehmet περιορίστηκαν στο Τσέρι και στην ηγεσία της «οργάνωσης Ακρίτας». Αν και κάτοικοι του Τσερίου κατονομάζουν μέλη της ομάδας πολιτοφυλακής Τσερίου που είναι ακόμα εν ζωή (ενδεικτικά ο «Πολίτης» προσδιόρισε την ταυτότητα πέντε σε σύνολο εφτά, εκ των οποίων ζουν οι τρεις), ο γενικός εισαγγελέας αναφέρει στο ΕΔΑΔ ότι όλοι έχουν πεθάνει.

Παρά την αδυναμία του να διώξει τους δράστες, ο γενικός εισαγγελέας ενημερώνει το ΕΔΑΔ για τον Dervis Mehmet ότι «είναι δυνατόν το θύμα να απήχθη από τον επικεφαλής της ομάδας ενόπλων του Τσερίου και άλλα μέλη της». Ακολούθως μεταφέρθηκε στο Γυμνάσιο Κύκκου, όπου φαίνεται να λειτουργούσε κέντρο ανακρίσεων, και έπειτα σε άλλο σημείο, όπου δολοφονήθηκε. Τα οστά του 38χρονου Τ/Κ ανευρέθηκαν το 2008 σε πηγάδι στον Στρόβολο. Η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ότι πυροβολήθηκε εξ επαφής στο κρανίο.

 

 

Προφορική μαρτυρία για 24χρονο Τ/Κ

Η Αστυνομία συνδέει και την υπόθεση του Mustafa Osman Akay από την Αμμόχωστο με την υπόθεση των τριών Τουρκοκυπρίων του Αρεδιού και την ομάδα πολιτοφυλακής Τσερίου. Ο 24χρονος Τ/Κ είχε μεταβεί στη Λευκωσία με το βαν του με συνοδηγό τον φίλο του Mustafa Salih Karaman (24) για να προμηθευτούν φθαρτά και είδη παντοπωλείου για το μαγαζί του Akay στην Αμμόχωστο. Επιστρέφοντας, ανακόπηκαν (πιθανόν στο οδόφραγμα Χειλίδη) από μέλη της ομάδας πολιτοφυλακής Καϊμακλίου. Μαζί με τους δύο Τ/Κ απήχθησαν άλλοι δύο Τ/Κ πολίτες, οι οποίοι φέρονται από την Αστυνομία να είχαν επιβιβαστεί στο όχημα του Akay στη Λευκωσία. H ταυτότητά τους μέχρι το 2014 δεν είχε διαπιστωθεί. Και οι τέσσερις Τ/Κ, σύμφωνα με «προφορική μαρτυρία συγκεκριμένου προσώπου», όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του ΤΑΕ Αρχηγείου, «μεταφέρθηκαν έξω από το Καϊμακλί, μέσω χωματόδρομου που οδηγούσε από το Καϊμακλί προς το Παλαίκυθρο, παρά την κοίτη του ποταμού Πεδιαίου, όπου τους σκότωσαν και εγκατέλειψαν το (τ/κ ιδιοκτησίας) αυτοκίνητο εκεί». Η μαρτυρία για την εν ψυχρώ δολοφονία των τεσσάρων Τουρκοκυπρίων επιβεβαιώνεται στην Αστυνομία από πρώην μέλος της ομάδας πολιτοφυλακής Καϊμακλίου, που κατέθεσε ότι η δολοφονία συζητήθηκε στο αρχηγείο της ομάδας πολιτοφυλακής, το οποίο ήταν η έδρα του σωματείου Αχιλλέας Καϊμακλίου. Το αυτοκίνητο του Akay κλάπηκε και μεταφέρθηκε στην Κυθρέα, στο αρχηγείο της τοπικής ομάδας πολιτοφυλακής. Οι σοροί των τεσσάρων θυμάτων είχαν εγκαταλειφθεί άθαφτες στην κοίτη του ποταμού, και αργότερα οι δράστες επέστρεψαν για να τις κρύψουν. Το παράδοξο στοιχείο στην εκδοχή, που δεν απαντάται από τους ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου μέχρι τα τέλη του 2013, είναι πώς η σορός του Mustafa Osman Akay μεταφέρθηκε και θάφτηκε στο Τσέρι.

 

 

Η δεύτερη εκδοχή για Mustafa Osman Akay

Μια δεύτερη εκδοχή που δόθηκε στο ΕΔΑΔ το 2014 από τον γενικό εισαγγελέα για τον εντοπισμό της σορού του Mustafa Osman Akay στο Τσέρι, περίπου 15 χιλιόμετρα πέρα από το σημείο της απαγωγής του, είναι ότι είχε οδηγηθεί για ανάκριση από το Καϊμακλί στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Οι άλλοι τρεις Τ/Κ, που συνόδευαν τον Akay σύμφωνα με την ίδια εκδοχή, κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν της σύλληψης στο Καϊμακλί πυροβολήθηκαν επί τόπου.

Σύμφωνα με όσα κατέγραψε ενώπιον του ΕΔΑΔ ο γενικός εισαγγελέας το 2014, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης του Akay, η Αστυνομία ανέκρινε 43 άτομα (14 από το Τσέρι, 11 από το Παλαίκυθρο, 4 από την Κυθρέα, και 14 από τη Λευκωσία-Καϊμακλί, οι περισσότεροι πρώην αστυνομικοί και μέλη των τοπικών ομάδων πολιτοφυλακής). Στους ανακριθέντες ήταν ο ιδιοκτήτης ενός διπλανού πηγαδιού, ο οποίος, όπως άλλος κάτοικος Τσερίου στην περίπτωση των τριών Τ/Κ του Αρεδιού, ανέφερε ότι είδε αίμα, μαλλιά και μυαλά σκορπισμένα τριγύρω μετά. Ο επικεφαλής της ομάδας πολιτοφυλακής Τσερίου, τον είχε μάλιστα διατάξει να σκεπάσει τον λάκκο, αλλά αυτός αρνήθηκε, οπότε κλήθηκε κάποιος άλλος για την εργασία της εξαφάνισης των στοιχείων του εγκλήματος. Μάρτυρας από το Παλαίκυθρο, ανέφερε περαιτέρω ότι είδε Ελληνοκύπριους να μεταφέρουν φθαρτά και άλλα είδη από το βαν του Akay. Άλλος εκτοπισθείς από το Παλαίκυθρο, υπάλληλος τότε στο Υπουργείο Γεωργίας, αναφέρει ότι πήγε με δύο συνάδελφους για να ψεκάσουν στην περιοχή και είδαν τα τρία πτώματα και πάρα πέρα το βαν. Εγκατέλειψαν αμέσως την περιοχή από φόβο και όταν επέστρεψαν οι σοροί είχαν εξαφανισθεί.

Μέλος της ομάδας πολιτοφυλακής Παλαικύθρου κατέθεσε στην Αστυνομία ότι θυμάται μια φορά που συναγωνιστές τού έφεραν ποτά που είχαν κλέψει από ένα τ/κ βαν. Τα ίχνη οδήγησαν τους ανακριτές στην Κυθρέα, όπου ένα μέλος της τοπικής ομάδας πολιτοφυλακής ανέφερε ότι υπεύθυνη για τον θάνατο του Akay ήταν η πολιτοφυλακή Καϊμακλίου, μέλη της οποίας οδήγησαν το βαν του Τ/Κ μέχρι την Κυθρέα.

Στο Καϊμακλί, ένας από τους 14 αστυνομικούς και μέλη της τοπικής ομάδας πολιτοφυλακής που ανακρίθηκαν κατέθεσε την εκδοχή ότι οι τρεις Τ/Κ σκοτώθηκαν επί τόπου και ο τέταρτος μεταφέρθηκε στην Παιδαγωγική Ακαδημία για ανάκριση. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, η οργάνωση Ακρίτας είχε ως ανακριτικά κέντρα την Παιδαγωγική Ακαδημία και το Γυμνάσιο Κύκκου. Ο γενικός εισαγγελέας τονίζει προς το ΕΔΑΔ ότι κανένα στοιχείο για την υπόθεση Akay δεν βρέθηκε στο αρχείο της ΚΥΠ. Καταλήγοντας φτάνει στα ίδια συμπεράσματα με την υπόθεση του Dervis Mehmet: «η παρέλευση χρόνου από τα γεγονότα καθιστά αδύνατη την ανάκριση ατόμων που ενδεχομένως να μπορούσαν να ρίξουν φως στην υπόθεση». Τα οστά του θύματος ανευρέθηκαν σε πηγάδι στο Τσέρι και ταυτοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2009. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο Akay πυροβολήθηκε στο κρανίο.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Χριστουγεννιάτικο πογκρόμ στο Αρεδιού

Τον Δεκέμβρη σκότωσαν πέντε Τ/κ, τον Γενάρη τους έκλεψαν τα κοπάδια τους - Αστυνομικοί έκοψαν τον δρόμο για να φορτωθούν τα ζώα των θυμάτων

08 / 28
Επιστροφή
στην αρχή