Έγκλημα και οι μετακινήσεις τάφων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Σε οργανωμένες μετακινήσεις τάφων πρωτοστάτησε η Τουρκία, κυρίως τη δεκαετία του ’90, υπό τον φόβο των προσφυγών που άρχισαν να υποβάλλονται στο ΕΔΑΔ

Πέρα από τις δολοφονίες αμάχων, τις εν ψυχρώ εκτελέσεις αιχμαλώτων, τους βιασμούς ανυπεράσπιστων γυναικών και τις εξαφανίσεις αθώων ανθρώπων, εγκληματικές είναι και οι οργανωμένες επιχειρήσεις που είχαν ως στόχο την εξαφάνιση των χώρων ταφής.

Σε τέτοιους είδους οργανωμένες μετακινήσεις τάφων πρωτοστάτησε η Τουρκία, κυρίως τη δεκαετία του ’90, υπό τον φόβο των προσφυγών που άρχισαν να υποβάλλονται στο ΕΔΑΔ.

Η χαρακτηριστικότερη -και παραδεκτή και από την τουρκοκυπριακή πλευρά πλέον στο πλαίσιο της ΔΕΑ- είναι η περίπτωση των Ασσιωτών, όπου αρχικά υποδείχθηκε ως χώρος ταφής η περιοχή με τα ξεροπήγαδα στο Ορνίθι, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι η πλειοψηφία των οστών είχε προ πολλού μετακινηθεί.

Στον χώρο ανασκαφής στο Ορνίθι, πλην τεσσάρων περιπτώσεων όπου βρέθηκαν ολόκληροι σκελετοί και τριών άλλων που βρέθηκε σημαντικό μέρος τους -λόγω ίσως του μεγάλου βάθους ταφής- τα υπόλοιπα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Συγκεκριμένα από την ανασκαφή στις πλείστες των περιπτώσεων εντοπίστηκαν ελάχιστα υπολείμματα ανθρωπίνων οστών. Μάλιστα κάποιοι συγγενείς των δολοφονηθέντων Ασσιωτών αρνήθηκαν να παραλάβουν για ταφή τα 2 ή 3 εκατοστά οστού που είχε εντοπισθεί και ταυτοποιήθηκε με τη μέθοδο του DNA ότι άνηκε στο δικό τους πρόσωπο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της ΔΕΑ, η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε διά της εκπροσώπου της Γκιουλντέν Πλουμέρ Κουτσιούκ στοιχεία και μαρτυρίες για τη μετακίνηση του τάφου. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, περί τα μέσα της δεκαετίας του 1990 (1995-1996) κάποιοι Τουρκοκύπριοι με τη χρήση φορτωτήρων και φορτηγών αυτοκινήτων μετακίνησαν όγκους χώματος με ανθρώπινα οστά από τα δύο πηγάδια στο Ορνίθι, στον σκουπιδότοπο του Δικώμου.

Η ίδια κληθείσα να σχολιάσει εκείνες τις μέρες εάν τα οστά είχαν μετακινηθεί από τον στρατό, ανέφερε ότι δεν υπάρχει απόδειξη γι’ αυτό.

Η προσπάθεια εντοπισμού του σημείου όπου αποτέθηκαν τα φορτία του χώματος με τα οστά από το Ορνίθι σε μία έκταση τεσσάρων περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου επεκτάθηκε ο σκουπιδότοπος του Δικώμου τη δεκαετία του 1990 και λαμβανομένου υπόψη ότι η εν λόγω περιοχή περί το 2000 αποκαταστάθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια (ισοπεδώθηκε, επιστρώθηκε με γόνιμο έδαφος και δενδροφυτεύθηκε), μοιάζει με την παροιμία του να ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα!

Εν ολίγοις είναι απίθανο να εντοπισθούν οστά και δη αυτά των Ασσιωτών. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ότι στη συγκεκριμένη περιοχή γινόντουσαν περιοδικές καύσεις των σκυβάλων αλλά και αποθέσεις οικιακών λυμάτων και χημικών αποβλήτων.

Ωστόσο, όλως συμπτωματικά ο Ε/Κ εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι «υποβλήθηκε αίτημα προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, στη Λευκωσία για να παραχωρηθούν αεροφωτογραφίες από την περιοχή του κατεχόμενου Δικώμου σε μια προσπάθεια συλλογής στοιχείων για να βρεθεί λύση στο σύνθετο θέμα της μετακίνησης των λειψάνων των δολοφονημένων Ασσιωτών στον σκυβαλότοπο».

Θυμίζουμε ακόμη ότι ο «Π» τον Φεβρουάριο του 2016, δημοσιοποίησε μαρτυρία Τουρκοκύπριου, ο οποίος για ευνόητους λόγους ζήτησε να τηρηθεί -και τηρείται- η ανωνυμία του, ότι αρχές της δεκαετίας του 1990 υπήρξε μετακίνηση των οστών από τον τάφο στο Ορνίθι σε μία περιοχή στην είσοδο της Άσσιας (από την Αφάνεια) η οποία είναι περιφραγμένη και χαρακτηρισμένη ως στρατιωτική ζώνη. Εντός αυτής της περιοχής έγινε και δενδροφύτευση πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια. Ο «Π» μετέβη εκεί όπου την υπέδειξε και ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα διενεργήθηκε ερευνητική ανασκαφή από κλιμάκιο της ΔΕΑ χωρίς «αποτέλεσμα» και εγκαταλείφθηκε.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το βέβαιο είναι ότι υπήρξε μετακίνηση του τάφου των Ασσιωτών.

Μία νέα ενδιαφέρουσα εκδοχή για το πώς προέκυψε η ανάγκη μετακίνησης του τάφου στο Ορνίθι, παρατίθεται πιο κάτω, από τον συγγραφέα και ερευνητή Κυριάκο Τζιαμπάζη.

Ο Τουρκικός στρατός πίσω

Το έγχειρημα μετακίνησης ενός ομαδικού τάφου, ή η αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος, ή ακόμη και η καταστροφή τεκμηρίων είναι ως συνήθως γελοίες πρακτικές κάποιων στρατιωτικών. Έτσι και στην προκειμένη, όπου ομαδικοί τάφοι, πέραν αυτού στο Ορνίθι, όπου επί τη βάσει μαρτυριών «τάφηκαν» οι Ασσιώτες, μετακινήθηκαν συντεταγμένα, ήταν κατόπιν οδηγιών και εντολών του τουρκικού στρατού.

Εξάλλου, στο πλαίσιο ανασκαφών που διενεργήθηκαν από κλιμάκια της ΔΕΑ, σε σημεία όπου υποδείχθηκαν ως χώροι ταφής, διαπιστώθηκαν και άλλες μετακινήσεις. Για παράδειγμα:

  • Στον ομαδικό τάφο στον Κορνόκηπο (British Hills), εντοπίστηκαν θραύσματα οστών που αντιστοιχούσαν σε 28 άτομα και τα περισσότερα ήταν τα οστά ενός ποδιού που «σώθηκαν» σε μία κάλτσα.

  • Στον ομαδικό τάφο μεταξύ Σκυλλούρας και Κοντεμένου (Lapatsa Hill) όπου οστά που αντιστοιχούσαν σε 20 έως 30 πρόσωπα, χώρεσαν σε έναν πλαστικό κουβά. Σε αυτό τον τάφο ήταν και η περίπτωση όπου ένα δόντι αντιστοιχούσε σε ένα αγνοούμενο πρόσωπο.

  • Στην παραλία της Λαπήθου (περιοχή Celebrity) όπου οι πληροφορίες αναφέρονταν σε ομαδικούς τάφους των 200 και 300 νεκρών οι οποίοι περισυλλέχθηκαν από τα πεδία των μαχών του 1ου γύρου της εισβολής, στις διάφορες ανασκαφές που διενεργήθηκαν εντοπίστηκαν θραύσματα οστών τα οποία αντιστοιχούσαν σε 7-8 άτομα.

Οι δικές μας πομπές

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν βαρύνεται με μετακίνηση ομαδικού τάφου. Ωστόσο, η περίπτωση της μετακίνησης των σορών των Τ/Κ της Τόχνης (του ενός εκ των δύο λεωφορείων) λίγα μόνο 24ωρα μετά που δολοφονήθηκαν σε περιοχή της Παλόδειας θα πρέπει να επισημανθεί. Συγκεκριμένα όταν κατάφερε να διαφύγει ο μοναδικός επιζήσας Τ/Κ Σουάτ Καφαντάρ, οι εκτελεστές ανησύχησαν μήπως υποδείξει το σημείο του εγκλήματος και μετέβησαν στην περιοχή, όπου και άνοιξαν με εκσκαφέα τον νωπό τάφο, φόρτωσαν τις σορούς σε φορτηγό και τις μετέφεραν στη Γεράσα στο σημείο όπου είχαν εκτελεσθεί και ταφεί, όπως-όπως οι υπόλοιποι συγχωριανοί τους.

Κατά την ανασκαφή από κλιμάκιο της ΔΕΑ, εντοπίστηκε μία κάποια μετακίνηση ανθρωπίνων λειψάνων. Αυτό όμως είχε να κάνει με την προώθηση χωμάτινων όγκων, κατά τη διάρκεια επέκτασης γειτονικού λατομείου.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Εγκλήματα γύρω-γύρω από το Τσέρι

Ο Γεν. εισαγγελέας ενημερώνει το ΕΔΑΔ για τον Dervis Mehmet ότι είναι δυνατόν να απήχθη από τον επικεφαλής της ομάδας ενόπλων Τσερίου και άλλα μέλη.

07 / 28
Επιστροφή
στην αρχή