Πυρηνικοί «συνεταίροι» Πούτιν - Ερντογάν -Λειτουργεί το 2023 ο σταθμός

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας,θα τοποθετήσει την Τουρκία στην πρώτη κατηγορία στον τομέα της ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου της Τουρκίας, την έναρξη της κατασκευής του οποίου κήρυξε επισήμως μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, ο Βλ. Πούτιν δήλωσε επίσης ότι είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Τ. Ερντογάν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση και λειτουργία του, ο σταθμός του Άκουγιου θα καλύπτει το 10% των πάγιων ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας.

Πρόκειται για ρωσική επένδυση συνολικού ύψους 20 δισ. δολαρίων, μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Τουρκίας.

Υπολογίζεται ότι για την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα θα εργαστούν συνολικά 10.000 άνθρωποι, ενώ μετά την λειτουργία του θα εργάζονται εκεί σταθερά 3.500.

Κατασκευαστής του αντιδραστήρα είναι η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom.

Εκτός από την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Πούτιν στην Τουρκία πρόκειται να έχει επίσης με τον Τ. Ερντογάν κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με τη Συρία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε πως περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Ερντογάν και Πούτιν αναμένεται να έχουν συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Sputnik


Επιστροφή
στην αρχή