Εφτά έρευνες για 17 Τουρκοκύπριους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Εφτά υποθέσεις απαγωγών και δολοφονιών συνολικά 17 Τουρκοκυπρίων της περιόδου 1963-64 ξεκίνησε να διερευνά το ΤΑΕ Αρχηγείου το 2010.

Έναν χρόνο πριν να ξεκινήσει η έρευνα του ΤΑΕ Αρχηγείου για την υπόθεση Μαράθα-Σανταλάρη-Αλόα, το 2008 καταχωρίστηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η πρώτη προσφυγή Τουρκοκύπριων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποτυχία της να διεξαγάγει αποτελεσματική έρευνα και να αποδώσει ευθύνες σε σχέση με την εξαφάνιση και τη δολοφονία το 1963 συγγενικού τους προσώπου. Πρόκειται για τον 41χρονο το 1963, δεσμοφύλακα Mustafa Arif, ο οποίος κατόπιν καρδιακής προσβολής νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από τις 21 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους.


Σύμφωνα με το πόρισμα των ανακριτών το 2013, οι συγγενείς του Arif έδωσαν κατάθεση στην Αστυνομία ότι ο άνθρωπός τους απήχθη στις 23 Δεκεμβρίου από δύο Ελληνοκύπριους, ένστολους, δηλαδή ενδεχομένως συνάδελφούς του στις Κεντρικές Φυλακές. Η Αστυνομία αμφισβητεί τον ισχυρισμό αυτό, εντοπίζοντας ότι στο βιβλίο εισαγωγής ασθενών της περιόδου φαίνεται ο Arif να απολύθηκε από το ΓΝΛ στις 28 Δεκεμβρίου. Παρά την ύπαρξη βιβλίου εισαγωγής, οι ανακριτές, αν και δηλώνουν ότι προσπάθησαν, δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν άλλα στοιχεία για τον θάλαμο όπου νοσηλευόταν ο Arif, ούτε να βρουν άλλους ασθενείς που να νοσηλεύονταν μαζί του, ούτε να βρουν γιατρούς ή νοσηλεύτριες που εργάζονταν τον Δεκέμβριο του 1963 στο ΓΝΛ.


Ο γιος του Arif κατονόμασε πάντως ως δράστες της απαγωγής και του φόνου του πατέρα του δύο Ε/Κ δεσμοφύλακες. Την ύπαρξη του ενός υπόπτου επιβεβαίωσε η Αστυνομία, σημειώνοντας ότι είχε μεταναστεύσει μετά την αφυπηρέτησή του στην Αθήνα, όπου και πέθανε λίγα χρόνια πριν την έναρξη της έρευνας.


Θέση του ΕΔΑΔ, όπως καταγράφεται το 2012 στην απόφαση Emin και Άλλοι κατά Κύπρου (59623/08), που συνεξετάστηκε μαζί με άλλες έξι υποθέσεις, είναι πως για να ξεκινούσε η έρευνα για τον θάνατο του Arif από τις κυπριακές αρχές, θα έπρεπε προηγουμένως να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν τα οστά του θύματος. Αυτό συνέβη τον Φεβρουάριο του 2007 σε ένα πηγάδι στον Στρόβολο. Τα οστά ταυτοποιήθηκαν τον Μάιο του 2008. Η ιατροδικαστική έκθεση, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2008, έγραψε ότι ο Arif πυροβολήθηκε με μακρύκαννο ή αυτόματο όπλο από μικρή απόσταση στο κρανίο.

Ανακρίσεις «Ακρίτα»


Για τη διερεύνηση της απαγωγής και της δολοφονίας του Mustafa Arif, η Αστυνομία ανέκρινε μέλη του προσωπικού των Κεντρικών Φυλακών το 1963, καθώς και μέλη της Αστυνομίας που ήταν υπεύθυνα εκείνη την περίοδο για την αστυνόμευση της περιοχής του ΓΝΛ. Κυρίως, η Αστυνομία ανέκρινε εν ζωή μέλη της οργάνωσης «Ακρίτας», φροντίζοντας να ξεκαθαρίσει από νωρίς ότι «ουδέποτε δόθηκαν οδηγίες από την οργάνωση για την απαγωγή και δολοφονία οποιουδήποτε Τ/Κ». Για την Αστυνομία, η δολοφονία του Arif έγινε «από ανεξέλεγκτες ομάδες ή ακόμα και από μέλη της οργάνωσης ’Ακρίτας’ με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς η οργάνωση να έχει γνώση». Το πόρισμα των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου για την υπόθεση Arif οδήγησε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης, η οποία θα ξανανοίξει μόνο σε περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία στα πλαίσια άλλων ερευνών (εξάλλου, τα οστά του Arif βρέθηκαν στον Στρόβολο μαζί με ενός άλλου δολοφονηθέντος). Τονίζεται ότι στο πόρισμα των ανακριτών απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στον δεύτερο ύποπτο που κατονόμασε ο υιός του θύματος. Ούτε αν πέθανε ούτε αν ζει ούτε αν ταυτοποιήθηκε με οποιονδήποτε.

Επιστολές Τ/Κ συγγενών προς ΥΠΕΣ και Π. Κληρίδη

Ζητούσαν πληροφορίες

Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ των συγγενών του Mustafa Arif και ακόμα 16 Τ/Κ θυμάτων, δεν ήταν ο μόνος λόγος για την κινητοποίηση του ΤΑΕ Αρχηγείου το 2010 αναφορικά με τις απαγωγές και δολοφονίες Τ/Κ της περιόδου 1963-64. Οι συγγενείς του 38χρονου το 1963 Dervis Mehmet, τα οστά του οποίου βρέθηκαν τον Φεβρουάριο του 2008 σε πηγάδι στον Στρόβολο, ζήτησαν πληροφορίες στις 14 Νοεμβρίου 2008 από τον υπουργό Εσωτερικών για την πρόοδο των ερευνών σχετικά με την εξαφάνιση και τον θάνατο του συζύγου και πατέρα τους.


Συναφή αιτήματα υπέβαλαν οι συγγενείς του 29χρονου το 1964 Husseyin Ahmet, στις 22 Φεβρουαρίου 2009, τόσο προς τον υπουργό Εσωτερικών όσο και προς τον γενικό εισαγγελέα. Τα οστά του Ahmet βρέθηκαν σε πηγάδι στον Πρωταρά τον Ιούνιο του 2006. Ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης απάντησε στους συγγενείς του Ahmet στις 18 Μαρτίου 2009, ενημερώνοντας ότι λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την υπόθεση.
Μία τρίτη επιστολή, παρόμοιου περιεχομένου, παραλαμβάνει στις 6 Μαΐου του 2009 ο υπουργός Εσωτερικών, με αποστολείς τους συγγενείς του 24χρονου το 1964 Mustafa Osman Akay, ο οποίος απήχθη στις 29 Απριλίου 1964 καθ’ οδόν προς την Αμμόχωστο από Λευκωσία. Τα οστά του Akay ανευρέθηκαν στο Τσέρι και ταυτοποιήθηκαν ακριβώς 45 χρόνια μετά τη δολοφονία του, τον Απρίλιο του 2009. Οι τρεις αυτές υποθέσεις δολοφονιών Τ/Κ είναι επίσης μαζί με την υπόθεση του Arif στον κατάλογο με τις εφτά που διερευνά το ΤΑΕ Αρχηγείου από το 2010 για την περίοδο 1963-64. Από αυτές, η υπόθεση του Akay έχει επίσης μπει στο αρχείο ως μη εξιχνιασθείσα.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα αιτήματα προς τον γενικό εισαγγελέα είχαν υποβάλει το 2005 και συγγενείς των 84 Τ/Κ της Τόχνης που είχαν δολοφονηθεί στην επαρχία Λεμεσού στις 14 Αυγούστου 1974.

Στις επαρχίες Λάρνακας, Λευκωσίας και Αμμοχώστου οι έρευνες της Αστυνομίας

Μαζί και το χαμένο λεωφορείο με τους 11 Τ/Κ

Οι άλλες τρεις υποθέσεις, η διερεύνηση των οποίων ξεκίνησε από το ΤΑΕ Αρχηγείου το 2010 (και αφορούν επίσης προσφυγές Τ/Κ στο ΕΔΑΔ), είναι οι εξής:

  • Η απαγωγή του Abdullah Emirzate το βράδυ της 11ης Μαΐου 1964 μαζί με έναν ακόμα Τ/Κ (τον Ali Mousa Zorba) στο χωριό Βαθύλακας, ενώ επέστρεφαν μέσω Λεονάρισσου στο χωριό τους Γαληνόπορνη. Δολοφονήθηκαν το ίδιο βράδυ στο Ριζοκάρπασο, όπου και ανευρέθηκαν τα οστά τους τον Ιανουάριο του 2008 και ταυτοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Η ιατροδικαστική έκθεση για τον Emirzate γράφει ότι πυροβολήθηκε στο κεφάλι και ότι έφερε πολλαπλά κατάγματα στο σώμα.
  • Η δολοφονία του 50χρονου το 1963 Husseyin Mehmet Buba από το Δάλι, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1963. Τα οστά του Βuba ανευρέθηκαν μαζί με άλλων τριών ατόμων το 2007 σε πηγάδι στον Στρόβολο και ταυτοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2009. Η ιατροδικαστική έκθεση έγραψε για τον Buba ότι πυροβολήθηκε στο κρανίο. Η Αστυνομία αρχειοθέτησε και αυτή την υπόθεση ως μη εξιχνιασθείσα.

  • Η δολοφονία 11 Τ/Κ από τη Λάρνακα, οι οποίοι στις 13 Μαΐου 1964 επέβαιναν σε λεωφορείο με κατεύθυνση τις Βάσεις Δεκέλειας, όπου εργάζονταν. Οδηγός του λεωφορείου ήταν ένας από τους 11. Τα οστά των Ahmet Fadil Balumagil, Hasan Durmus, Kemal Enver Veloks, Kemal Mustafa Aydoganli, Mehmet Ahmet Indiyano, Bayram Mustafa, Hasan Mustafa Bari, Behic Hasan Goksan, Hasan Huseyin, Yusuf Tosun (ο οδηγός) και Kamil Raif Dimilier ανευρέθηκαν το φθινόπωρο του 2006 σε πηγάδι στην Ορόκλινη και ταυτοποιήθηκαν το 2009.
Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Εικόνες ηθικής εξαχρείωσης - 24 μέρες τρόμου για τις Τουρκοκύπριες

Μεταξύ 20/7 και 14/8, οπότε και θανατώθηκαν οι 136 άμαχοι Τ/Κ, οι θρασύδειλοι των δύο ε/κ χωριών επέδραμαν τις νύχτες στα τρία τ/κ χωριά λεηλατώντας..

24 / 28
Επιστροφή
στην αρχή