Έφυγε από τη ζωή ο Στίβεν Χόκινγκ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τον θάνατο του διάσημου επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ στα 76 του χρόνια ανακοίνωσαν τα ξημερώματα τα παιδιά του Λούσι, Ρόμπερτ και Τιμ

Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο διάσημος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ. Στην ανακοίνωσή της η οικογένειά του σημειώνει ότι ο Χόκινγκ άφησε πίσω του τεράστια κληρονομιά για την επιστήμη και πως κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.

Στα 21 του χρόνια είχε διαγνωστεί με τη νόσο του κινητικού νευρώνα, με τους γιατρούς να προβλέπουν ότι δεν θα ζήσει περισσότερο από 2 με 3 χρόνια. Ωστόσο, ο Χόκινγκ τους διέψευσε και εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους αστροφυσικούς του πλανήτη.

Η Βρετανός αστροφυσικός πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Σαν να μην έφτανε αυτό, το 1985 προσβλήθηκε από πνευμονία με αποτέλεσμα να πρέπει να υποβληθεί σε τραχειοτομή. Αυτό είχε ως συνέπεια ο Χόκινγκ να μην μπορεί πλέον να μιλήσει. Για τον λόγο αυτό, ο Χόκινγκ εφοδιάστηκε με ειδικό πρόγραμμα παραγωγής ομιλίας με το οποίο επικοινωνούσε με τον κόσμο.

Το 2015, η ζωή του Στίβεν Χόκινγκ μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Μάλιστα η «Θεωρία των πάντων» προτάθηκε για πέντε Όσκαρ. Αν και ήταν προσκεκλημένος στην τελετή, η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεψε το ταξίδι, ωστόσο δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον ηθοποιό Έντι Ρεντμέιν για την ερμηνεία του ως... Στίβεν!

Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ. O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Είναι φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.

Υπήρξε επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Χόκινγκ ήταν Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009.

Ο Χόκινγκ έχει συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.


Επιστροφή
στην αρχή