Εφαρμογή νόμου για απειλές μέσω διαδικτύου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Συνεχίζονται οι ανακρίσεις και οι έρευνες του ΤΑΕ Αρχηγείου για τις απειλές που διατυπώθηκαν εναντίον του «Π» από ΣΥΟΠ της ΕΦ

Συνεχίζονται οι ανακρίσεις και οι έρευνες του ΤΑΕ Αρχηγείου για τις απειλές που διατυπώθηκαν εναντίον του «Π» από ΣΥΟΠ της ΕΦ και εναντίον του δημοσιογράφου Κ. Κωνσταντίνου από γυναίκα κάτοικο Λευκωσίας. Στην πρώτη περίπτωση, ο ΣΥΟΠ απείλησε να μας κάψει ζωντανούς, ενώ στη δεύτερη η γυναίκα προέτρεψε κάποιον «να φυτέψει μια σφαίρα στο κεφάλι» του Κ. Κωνσταντίνου. Τις απειλές καταδίκασε τόσο η Ένωση Συντακτών Κύπρου όσο και η Διεθνής Ένωση Δημοσιογράφων.

Ο νόμος την πορεία του

Παρά το ότι οι δημοσιογράφοι του «Π» που έδωσαν κατάθεση στους ανακριτές ανέφεραν ότι δεν στοχεύουν στην ποινική δίωξη των ατόμων που διατύπωσαν τις απειλές, η Αστυνομία θα ακολουθήσει την πορεία του νόμου και ό,τι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Με το θέμα ασχολήθηκαν από την πρώτη στιγμή τόσο οι υπουργοί Άμυνας και Δικαιοσύνης, Σ. Αγγελίδης και Ι. Νικολάου, όσο και ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της Αστυνομίας, Ζ. Χρυσοστόμου και Κ. Μιχαηλίδης. Όπως πληροφορούμαστε, τόσο ο Ι. Νικολάου όσο και ο Ζ. Χρυσοστόμου είναι της άποψης ότι η ανάκριση πρέπει να φτάσει ώς το τέλος και να ακολουθηθεί ό,τι προβλέπει ο νόμος (ποινικές διώξεις), ώστε να δοθεί το μήνυμα πως τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές.

Δύο νομοσχέδια


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Υπ. Δικαιοσύνης έχει ετοιμάσει δύο νομοσχέδια τα οποία εκκρεμούν στη Νομική Υπηρεσία από τον Ιούλιο του 2017 και τον Απρίλιο του 2018. Το πρώτο αποτελεί τροποποίηση του νόμου για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό στο διαδίκτυο και προβλέπει αυστηρές ποινές αλλά και δικαίωμα αφαίρεσης αναρτήσεως και φραγή στους χρήστες. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την ποινικοποίηση αναρτήσεων με τις οποίες διατυπώνονται απειλές και διακρίνονται από αισχρότητα. Στις περιπτώσεις αυτές μπορούν να ασκηθούν ποινικές διώξεις με έγκριση του γεν. εισαγγελέα.


Επιστροφή
στην αρχή