ΕΔΩ ΛΕΜΕΣΟΣ: Η «φούσκα» των πύργων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
«Ίλιγγος» σε πολεοδόμους από την άναρχη κάθετη ανάπτυξη της Λεμεσού - Πάλι η πόλη θα πληρώσει το τίμημα της ανάπτυξης της Κύπρου όπως το 1974;

«Μετά την ανάπτυξη, τι;». «Ψηλά κτήρια. Πού πάμε;», είναι ερωτήματα που αποτυπώνουν το κλίμα προβληματισμού που άρχισε να αναπτύσσεται στην κοινωνία, μεταξύ επαγγελματικών φορέων και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Στην πραγματικότητα, κανένας φορέας δεν τάσσεται κατά της κάθετης ανάπτυξής της Λεμεσού, αλλά πλέον όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μπει τάξη στην αναρχία. Κραυγαλέο παράδειγμα, τα σχέδια για ανέγερση 30ώροφου κτηρίου διαμερισμάτων στους πρόποδές της δυτικής νεκρόπολης της Αμαθούντας, στις παρυφές της αρχαίας πόλης. Το κοινό συμπέρασμα και η γενική παραδοχή που προέκυψαν από την ημερίδα που διοργάνωσε η Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού είναι ότι η ανάπτυξη της Λεμεσού πάσχει από την έλλειψη ενός γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού (Master Plan) και ότι επιβάλλεται άμεσα να γίνουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Η Λεμεσός, υποστηρίζουν πλέον ανοικτά αρκετοί Λεμεσιανοί, κινδυνεύει να πάθει ξανά ό,τι και το 1974. Τότε, λόγω της εισβολής, ουσιαστικά η πόλη θυσίασε ολόκληρο το παραλιακό της μέτωπο και το πανέμορφό της ευκαλυπτόδασος ώστε να κτισθούν κακόγουστα και κακής ποιότητας κτήρια για να εξυπηρετήσουν την τουριστική βιομηχανία. Σήμερα η πόλη μετατρέπεται σε θύμα κάποιων επιτήδειων οι οποίοι χρειάζονται ορόφους και γραφεία για να εξυπηρετήσουν, όχι την πραγματική οικονομία –που είναι ευπρόσδεκτη- αλλά τη βιομηχανία πώλησης υπηκοοτήτων σε πολίτες τρίτων χωρών.

 

Ο ορίζοντας της Λεμεσού, όπως αποτυπώνεται στις μακέτες των μεγάλων ιδιωτικών αναπτύξεων αλλάζει άρδην.

 

 

Στέλιος Λακκοτρύπης:

«Κέντρα ψηλών κτηρίων»

Όπως ανάφερε το μέλος του δ.σ. της Κίνησης Αρχιτεκτόνων Στέλιος Λακκοτρύπης, κάτω από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, αλλά και με δεδομένη την ανεξέλεγκτη γεωγραφική επέκταση της ευρύτερης Λεμεσού, η κάθετη πολεοδομία με τα ψηλά κτήρια μπορεί να δώσει λύσεις, αρκεί αυτά να χωροθετούνται σωστά και να εντάσσονται οργανικά στον ευρύτερο αστικό ιστό. Επισήμανε δε την ανάγκη να δημιουργηθούν κέντρα ψηλών κτηρίων, συνδεδεμένα με την πόλη και όχι απομονωμένα από αυτήν. Σε αντίθετη περίπτωση, υπέδειξε ο κύριος Λακκοτρύπης, η Λεμεσός θα επωμιστεί τις επιπτώσεις ενός «τείχους» στο παραλιακό μέτωπο.

 

 

Στέλιος Αχνιώτης:

«Θυσία η Λεμεσός»

«Η υλοποίηση ψηλών κτηρίων συντελείται σε πολεοδομικό κενό, με παντελή έλλειψη ειδικού πλαισίου και κωδίκων σχεδιασμού για την αξιολόγηση τέτοιων αναπτύξεων», τονίζει με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης. Το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, πρόσθεσε, είναι ασαφές, βασισμένο σε γενικευμένα κριτήρια και δεν προτείνει συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. Θετικές επιπτώσεις θα μπορούσε να προκύψουν, υπέδειξε ο κύριος Αχνιώτης, αν τα ψηλά κτήρια ήταν σωστά υλοποιημένα, στοχεύοντας στην αύξηση της πυκνότητας, στην ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών και στην προβολή της πόλης σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ τόνισε ότι υπάρχουν αδυναμίες στο κατά πόσον η υπάρχουσα πολεοδομική πρακτική και οι οικοδομικοί κανονισμοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για σωστή αξιολόγηση τέτοιων αναπτύξεων. Ο τρόπος λοιπόν με τον οποίο επί του παρόντος αξιολογούνται οι πολεοδομικές αιτήσεις για ψηλά κτήρια, σημείωσε, έχουν καθαρά οικονομικά και πολιτικά κίνητρα, που δεν υποστηρίζονται από σωστές διαδικασίες θετικής πολεοδόμησης. Η ευκαιριακή τακτική που ακολουθείται, προειδοποιεί τέλος ο Στέλιος Αχνιώτης, ενέχει σοβαρούς κινδύνους που εξυπηρετούν μόνο βραχυπρόθεσμους οικονομικούς στόχους από την πλευρά των επιχειρηματιών γης και πρόσκαιρων κυβερνητικών αναπτυξιακών στόχων.

 

 

ΕΤΕΚ:

«Σχέδιο πριν είναι αργά»

 

Το ιδιαίτερα πολύπλοκο αυτό θέμα απασχόλησε έντονα το Γενικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου, το οποίο διόρισε εξειδικευμένη επιτροπή να το μελετήσει και στην τελευταία του συνεδρίαση υιοθέτησε την εισήγησή της. Ο Ανδρέας Μαρκίδης, μαζί με τους πολεοδόμους Λώρα Νικολάου και Ηρακλή Αχνιώτη, ήταν τα μέλη αυτής της τριμελούς ομάδας εργασίας. Συμπερασματικά, η μελέτη κατέληξε στην ανάγκη:

 • Συγγραφής ειδικών πολιτικών για ψηλά κτήρια σε κάθε πόλη, στοχευμένων και συγκεκριμενοποιημένων στα τοπικά δεδομένα.
 • Σωστής αιτιολόγησης της δημιουργίας ψηλών κτηρίων στο πολεοδομικό πλαίσιο της Κύπρου μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και εκτεταμένης δημόσιας διαβούλευσης.
 • Αναβάθμισης των πολεοδομικών εργαλείων και των οικοδομικών κανονισμών, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν αυτόν τον καινούργιο τύπο κτηρίου.
 • Εξέτασης του ενδεχομένου συγκέντρωσης ομάδων κτηρίων σε συγκεκριμένες περιοχές σαν clusters ώστε, όχι μόνο να μπορεί να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα οι όποιες επιπτώσεις, αλλά να μπορέσουν παράλληλα να αποτελέσουν πιλοτικά προγράμματα για μελέτη πριν την εξέλιξη της σχετικής πολιτικής που θα διέπει τη δημιουργία και ευρύτερη χωροθέτησή τους.

 

Limassol One

 

 

 

Νίκος Κυριακίδης:

«Όχι σε νέα φούσκα»

Μια άλλη πτυχή της βιομηχανίας ανάπτυξης ψηλών κτηρίων ανέδειξε ο Head of Financial Advisory Service της Deloitte, Νίκος Κυριακίδης. Σε συζήτηση στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών για την αγορά ακινήτων στις παράλιες περιοχές, ο κ. Κυριακίδης προειδοποιήσει ότι η Κύπρος πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη μειωμένη ζήτηση στο μέλλον, για τις τεράστιες αναπτύξεις ακινήτων στη Λεμεσό, προκειμένου, όπως τόνισε, «να μην βρεθούμε εκ νέου αντιμέτωποι με την προηγούμενη κρίση στην αγορά ακινήτων». Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που έχει προκύψει μέχρι στιγμής, επισήμανε, σχετίζεται με τα σχέδια απόκτησης διαβατηρίου και μόνιμης παραμονής στην Κύπρο, τα οποία δεν αναμένεται να συνεχίσουν για πάντα. Επισημαίνοντας ότι η αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων της Λεμεσού ήταν εμφανής, τόσο το 2016 όσο και το μέχρι στιγμής 2017, ο κ. Κυριακίδης τόνισε ότι είναι σημαντικό το πώς χρηματοδοτούνται αυτά τα έργα από τις τράπεζες.

 

 

Ανδρέας Κεττής

Μαθήματα από το Λονδίνο

 

Σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει περιστατικά μεγάλης κλίμακας, παρόμοια με αυτό στο Λονδίνο, δηλώνει ότι βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε δηλώσεις του στον «Π» ο εκπρόσωπος Τύπου της δύναμης, Ανδρέας Κεττής, ανάφερε ότι το προσωπικό της Πυροσβεστικής είναι άρτια εκπαιδευμένο και διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό έτσι ώστε να αντιμετωπίσει περιστατικά πυρκαγιάς σε ψηλά κτήρια. Εξάλλου, όπως σημείωσε, η αδειοδότηση ψηλών κτιρίων στην Κύπρο περνά μέσα από την ικανοποίηση μιας σειράς όρων δομικής πυροπροστασίας. Με την ενεργό πυροπροστασία, με την εγκατάσταση δηλαδή του κατάλληλου εξοπλισμού, εξήγησε, εξασφαλίζουμε τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση πυρκαγιάς εν τη γενέσει της. Ο κ. Κεττής ανέφερε ότι σε κτήρια πάνω από 30 μέτρα ύψος θα πρέπει να τοποθετούνται συστήματα πυρανίχνευσης και συναγερμού και ψεκαστήρες οι οποίοι θα ενεργοποιούνται αυτόματα σε περίπτωση φωτιάς. Θα πρέπει να υπάρχει επίσης υγρός σωλήνας πυρόσβεσης με αυτονομία και με συνεχή πίεση νερού, ενώ το νερό πρέπει να φυλάγεται σε δεξαμενές νερού, οι οποίες θα έχουν ελάχιστη χωρητικότητα 45 τόνων και θα τροφοδοτούν με πίεση όποτε χρειαστεί. Με τη δομική παθητική πυροπροστασία, η Πυροσβεστική θέτει όρους που επισυνάπτονται στην άδεια οικοδομής, όσον αφορά στη δημιουργία διόδων και μέσων διαφυγής, τη δομική επάρκεια των υλικών, και όχι μόνο. Ο Ανδρέας Κεττής αναφέρθηκε επίσης στον κώδικα πρακτικής πυροπροστασίας που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών, ο οποίος περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων και κανόνων ασφαλείας. Ως Πυροσβεστική, επισήμανε, θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν νομικά κενά. Ήδη, πρόσθεσε, τηρούμε συγκεκριμένα μέτρα μέσω συγγράμματος που έγινε από πολλές υπηρεσίες, με ευρωπαϊκές πρόνοιες από τις πλέον ασφαλείς που μπορούμε να έχουμε. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διευκρίνισε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα περιστατικά το ίδιο αποτελεσματικά, ιδιαίτερα σε περίπτωση πυρκαγιών που είναι εσκεμμένες ή αποτέλεσμα ατυχήματος, όπως π.χ. έκρηξης σε αγωγό φυσικού αερίου, ενώ επισήμανε ότι οι πυροσβεστικές κλίμακες που διαθέτει η Πυροσβεστική δεν ξεπερνούν σε ύψος τους δέκα ορόφους.

 

Limassol Landmark

 

 

 

Ανταγωνισμός για τον ψηλότερο πύργο

 • Τα θεμέλια για το ψηλότερο κτήριο της Κύπρου έχουν ήδη τεθεί στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού, όπου η Pafilia ανεγείρει 37ώροφο πύργο με την εμπορική επωνυμία Limassol ONE. Το κόστος κατασκευής του πύργου υπολογίζεται γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Όταν ολοκληρωθεί -τον Μάρτιο του 2019 όπως υπολογίζεται- το ΟΝΕ θα υψώνεται 170 μέτρα από το έδαφος. Το έργο αποτελείται από 84 πολυτελή διαμερίσματα, ενώ στο ισόγειο θα λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα και εστιατόριο.

 

 • Μετά τη ζήτηση που καταγράφεται για το Limassol One, η Pafilia ετοιμάζει και δεύτερο πύργο στη Λεμεσό. Πρόκειται για το Limassol Landmark, το οποίο είχε παρουσιαστεί σε δημοσιογραφική διάσκεψη το 2010, ωστόσο έμεινε στα σχέδια εξαιτίας της κρίσης που μεσολάβησε μετά το κούρεμα του 2013. Ο 28ώροφος πύργος σχεδιάστηκε από το διεθνούς κύρους βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Atkins Global, ανατολικά του Δημοτικού Κήπου, και θα περιλαμβάνει 233 οικιστικές και 14 εμπορικές μονάδες. Πρόκειται για ένα έργο συνολικής επένδυσης 370 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 • Το έργο του Ομίλου Λανίτης, Lanitis Seafront, που θα αντικαταστήσει την έπαυλη Λανίτη, περιλαμβάνει τρία πολυώροφα κτήρια ύψους μέχρι 37 ορόφων, με γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα. Η μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη, κόστους 150 εκατομμύριων ευρώ, θα αποτελείται από τρεις πύργους με 297 διαμερίσματα, 10.000 τ.μ. γραφεία, 1.800 τ.μ. καταστήματα και 1.508 δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης. Η αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας παραπέμφθηκε και στην Επιτροπή Κινήτρων, η οποία θα αποφασίσει για τη διαφορά που έχει προκύψει με τους συντελεστές δόμησης από την εκμετάλλευση των σχεδίων παροχής κινήτρων. Τα κατασκευαστικά έργα θα γίνουν σε τρεις φάσεις και θα ολοκληρωθούν σε περίπου εφτά χρόνια, δηλαδή περί τα τέλη του 2023.

 

 

Olympic Resort και δίπλα το The ARC-Ship

 

 

 

Τα ανατολικά παράλια

 • Στη Γερμασόγεια ξεχωρίζει το 27ώροφο Limassol Del Mar, της κοινοπραξίας Cypeir Properties Ltd (D. Zavos Group και Leptos Group). Οι εργασίες για την Α΄ φάση, η οποία περιλαμβάνει 81 διαμερίσματα και 31 καταστήματα, έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019.
 • Στην ίδια περιοχή, ηA. Athanasiou Group σχεδιάζει έναν νέο εντυπωσιακό πύργο, 23 ορόφων, με την επωνυμία i100
 • Στο στάδιο εξασφάλισης πολεοδομικής άδειας βρίσκεται και το Sky Tower, 22 ορόφων, της Prime Property, στην περιοχή του πρώην Bowling.
 • Στην τελική ευθεία για εξασφάλιση αδειών βρίσκεται και πύργος ύψους 125 μέτρων, της Imperio Properties. Το έργο, 25 συνολικά ορόφων με την επωνυμία Icon, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα και υπόκειται σε αλλαγές. Η παράδοσή του τοποθετείται στο 2020.
 • Στη Μουτταγιάκα, έναντι του παραλιακού δρόμου, αναμένεται να ανεγερθεί το Olympic Resort, ένα πολυτελές θέρετρο 41 ορόφων.Το έργο, το οποίο εκτείνεται σε 28.000 τ.μ., αναμένεται να παραδοθεί το 2021, ενώ το συνολικό του κόστος ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ. Το Olympic Resort θα είναι το δεύτερο έργο της Olympic Group στη Λεμεσό και το τρίτο παγκύπρια, μετά το Olympic Residence στη Λεμεσό και το επερχόμενο Central Park Residence στη Λευκωσία. Δίπλα του ανεγείρεται το 16ώροφο The ARC-Ship της Cyfield. Το έργο περιλαμβάνει 17 ορόφους και 22 διαμερίσματα.
 • Στην περιοχή του Αγίου Τύχωνα, απέναντι από το ξενοδοχείο Ποσειδώνια, ανεγείρονται δύο πύργοι ύψους 82 και 63 μέτρων αντίστοιχα, του Ομίλου Αθανασίου με την επωνυμία «iHome».
 • Στην ίδια περιοχή τοποθετείται και το νέο έργο της λιβανικής εταιρείας Masharii: Terra Tower Limassol, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε έκθεση στη Βηρυτό. Πρόκειται για οικιστικό έργο το οποίο θα αποτελείται από 10 διαμερίσματα πολυτελείας, σε δώδεκαορόφους.
 • Κοντά και ο δεκαώροφος πύργος διαμερισμάτων του ξενοδοχείου Four Seasons.
 • Στη σκιά κυριολεκτικά της αρχαίας Αμαθούντας, στη θέση του ξενοδοχείου Golden Arches, σχεδιάζονται δύο πύργοι που θα εκτείνονται στους 35 ορόφους με την εμπορική επωνυμία Marco Polo, επίσης της Prime Property.

 

 

Limassol One

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Δεν θα παρουσιάσω στο λαό μη λειτουργική λύση

Πολίτης News, 19.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δύο μήνες η μόνιμη υποδομή στα οδοφράγματα

Πολίτης News, 19.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοσκοβισί: Χωρίς εκπλήξεις η έκθεση για τον ελληνικό προϋπολογισμό

Πολίτης News, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή