Δύο τραπέζια στις Κεντρικές

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Δεν θα ήθελα σήμερα να μπω σε μια διαδικασία καταγραφής ποιος σέβεται και ποιος όχι τους θεσμούς αυτής της χώρας και εν γένει το Σύνταγμα. Η προφανής απάντηση, εξάλλου, είναι κανένας. Όσο η κομματοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν σοβαροί και στέρεοι θεσμοί. Αυτό το κατανοούν και οι τελειόφοιτοι του δημοτικού

Δεν θα ήθελα σήμερα να μπω σε μια διαδικασία καταγραφής ποιος σέβεται και ποιος όχι τους θεσμούς αυτής της χώρας και εν γένει το Σύνταγμα. Η προφανής απάντηση, εξάλλου, είναι κανένας. Όσο η κομματοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν σοβαροί και στέρεοι θεσμοί. Αυτό το κατανοούν και οι τελειόφοιτοι του δημοτικού.

 

Η προηγούμενη κυβέρνηση διόρισε ερευνητική επιτροπή για το Μαρί, αλλά όταν το πόρισμά της δεν τη βόλεψε, επιχείρησε να την κατακρημνίσει. Σήμερα το ΑΚΕΛ αμφισβητεί ένα ακόμα πόρισμα ερευνητικής γιατί δεν το βολεύει, ενώ τη στιγμή που μιλούμε βρίσκεται εν εξελίξει εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια επιχείρηση απαξίωσης και της δικαστικής εξουσίας, με αφορμή το σκάνδαλο της ΣΥΤΑ. Η σημερινή κυβέρνηση, από την άλλη, δείχνει να αποδέχεται και να στηρίζει τους θεσμούς όταν τη βολεύουν. Η ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι ανεξάρτητος θεσμός, βέβαια, φαίνεται ότι δεν τη βολεύει? οπότε ο διοικητής ασκεί πλημμελώς τα καθήκοντά του και πρέπει να φύγει. Ούτε η ΚΡΕΤΥΚ τη βολεύει βέβαια, οπότε πρέπει να φύγουν οι παλαιοί και να διορισθούν νέοι. Και όχι μόνο αυτό. Η νέα ΚΡΕΤΥΚ θα λειτουργεί όπως ένας ημικρατικός, όπως π.χ. η ΣΥΤΑ, στην οποία το κάθε κόμμα θα βολεύει τον κάθε επαρχιακό, για να αποφασίζει περισπούδαστα και δίκαια για τις μίζες του φυσικού αερίου, για να τρώνε όλοι οι εταίροι μαζί στις νέες εκσυγχρονιστικές εποχές που έρχονται. Ας πούμε και ένα τελευταίο: Και οι τέως και οι νυν σέβονται και τους νόμους και το Σύνταγμα και κατ? επέκταση το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής. Προφανώς γι? αυτό και έχουν γεμίσει την Κύπρο κοριούς και μπάτσους ωτακουστές, για να μαθαίνουν τα πάντα, σε σημείο που δεν υπάρχουν πλέον άλλοι αστυνομικοί να διεξάγουν τις ανακρίσεις για τα σκάνδαλα. Το έχουμε ξαναγράψει.

 

Η εξουσία σε αυτό τον δύσμοιρο τόπο είναι το λάφυρο και όχι το μέσο άσκησης πολιτικής. 

Ο κάθε λογικός άνθρωπος γνωρίζει, διά της πολιτικής του οσφρήσεως, ότι αυτό που άνοιξε αυτή τη στιγμή είναι το πώμα ενός άπατου και δύσοσμου βόθρου, εντός του οποίου βρίσκονται όλοι.

 

Το θέμα όμως σήμερα που ανακύπτει  -ίσως και λίγο χαιρέκακα εκ μέρους μου, γιατί κουράστηκα επί χρόνια να το επαναφέρω- δεν είναι γενικά και αόριστα οι θεσμοί. Είναι συγκεκριμένο και αφορά την επιβίωση του ΑΚΕΛ και κατ? επέκταση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Ο κάθε λογικός άνθρωπος, δηλαδή, γνωρίζει διά της πολιτικής του οσφρήσεως ότι αυτό που άνοιξε αυτή τη στιγμή είναι το πώμα ενός άπατου και δύσοσμου βόθρου, εντός του οποίου βρίσκονται όλοι. Οπότε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος έγραψε δίκην χιούμορ ότι πολύ σύντομα η ηγεσία του ΑΚΕΛ θα συνεδριάζει στις Κεντρικές, να μην εκπλαγεί αν στις Κεντρικές βρεθεί και μεγάλη ομάδα συναγερμικών. Η ανάλυση του σκανδάλου της Δρομολαξιάς εξάλλου, παραπλεύρως, καταδεικνύει κι αυτή την πτυχή του θέματος. Υπήρξε μεν ένας ακελικός κόκκινος κεντρικός σχεδιασμός, αλλά με ενεργό συμμετοχή συναγερμικών μπλε πυρηναρχών, οι οποίοι έβαλαν στις τσέπες μισό εκατομμύριο από το ενάμισι εκατομμύριο μίζες που έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί. Οπότε, προς το παρόν, δίπλα στο μεγάλο κόκκινο τραπέζι της αυλής των Κεντρικών θα υπάρχει και το μεσαίου μεγέθους μπλε τραπεζάκι.


Το ΑΚΕΛ

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ’ντρος Κυπριανού επιχειρεί αυτές τις μέρες να πείσει την κοινή γνώμη μιλώντας για πολιτική σκευωρία και συνωμοσία των πάντων για να εξοντώσουν το κόμμα του. Δεν κατανόησε, όπως π.χ. ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι το θέμα αφορά όλα τα κόμματα. Ότι έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και ότι αντί της Ιθάκης, το κυπριακό πολιτικό καράβι ξεκινά τη δική του Οδύσσεια. Χωρίς να προεξοφλείται στη δική μας περίπτωση η συνεύρεση με την Πηνελόπη. Η πλοκή δείχνει ότι πέρασαν οι όμορφες μέρες στο νησί της Καλυψούς, σήμερα βρισκόμαστε στο νησί της Κίρκης, αφού ο Αναστασιάδης δεν μπορεί να ανέβει στο βουνό κουβαλώντας το μαγικό φίλτρο να λύσει τα μάγια. Τέλος, κανένας δεν προεξοφλεί ότι θα περάσουμε τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.
Στη διερεύνηση πολιτικών σκανδάλων ο καθένας μπορεί να λέει το δικό του και να ξεφεύγει. Στα οικονομικά σκάνδαλα αυτό το καταραμένο καπιταλιστικό σύστημα φρόντισε να υπάρχουν παντού ίχνη. Αν ακολουθήσει κανείς τη ροή του χρήματος, μπορεί να βρει εντυπωσιακά στοιχεία. Και μάλιστα αδιάσειστα, αφού έγινε παραδοχή και από μέρους του ΑΚΕΛ.
? Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος γιατί ο κ. Λίλλης έδωσε στην επαρχιακή επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας 234.000 ευρώ; Τους τα χάρισε; Ο ίδιος είχε την οικονομική επιφάνεια (όπως π.χ. ο κ. Σιακόλας όταν έδινε 300.000 ευρώ στον Δημήτρη Χριστόφια για να κάνει του κόσμου τις αγαθοεργίες έναν μήνα πριν τις προεδρικές) για να προσφέρει αυτά τα χρήματα και άλλες 400.000 περίπου ευρώ στα ταμεία του ΑΚΕΛ και σε στελέχη του κόμματος που είχαν χρέη;
? Ας μας εξηγήσει ο κ. Κυπριανού πώς ένα κοπελλούδι βρήκε και έδωσε 650.000 ευρώ στο ΑΚΕΛ και σε στελέχη του για να βοηθήσει το ίδιο το κόμμα και ένα σωματείο. Τους χρωστούσε; Τους αγαπούσε; Και τα δύο;
? Δεσμεύτηκε, λέει, να εξοφλήσει τα δάνεια που έκαναν στελέχη του ΑΚΕΛ για την Αλκή. Ρωτήθηκαν οι υπάλληλοι της ΣΥΤΑ αν θέλουν να κάνουν εισφορά για την Αλκή; Τους πρόδωσαν οι δεξιοί συνδικαλιστές τους. Μπορεί να τους προδίδει και το κόμμα των εργαζομένων;
? Υπάρχει βέβαια και το θέμα τόσο του εκβιασμού όσο και της συνωμοσίας εναντίον του κ. Ζαννέττου, κατηγορίες που ευχόμαστε να ανατραπούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θεσμικά εμπλέκεται και το ίδιο το κόμμα σε μια διελκυστίνδα εκβιασμών και συνωμοσίας, χωρίς πλέον να γνωρίζει κανείς που μπορεί αυτή η υπόθεση να σταματήσει.

 
Εν κατακλείδι, αντί της κοκορομαχίας που εκτυλίσσεται ενώπιόν μας αυτές τις μέρες, θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει περισσότερη περισυλλογή και αυτοκριτική από όλους μας. Η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει το ΑΚΕΛ στον τόπο είναι να αναγεννηθεί μέσα από σοβαρές παραδοχές και γενναίες αποφάσεις. Το υπόλοιπα, εξίσου ένοχα, κόμματα οφείλουν να συγκατανεύσουν σε πλήρη και ριζική θεσμική αλλαγή της λειτουργίας τους, υιοθετώντας τις παροτρύνσεις της επιτροπής Γκρέκο του Συμβουλίου της Ευρώπης για διαφάνεια στα οικονομικά τους.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μητρός τε και πατρός τιμιώτερον

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 09:50 (τελευταία ενημέρωση 09:50)

ΑΠΟΨΗ

O Λιλλήκας, ο χωρισμός και όσα πρέπει να μάθει ο τόπος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 20.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Οι «εσωτερικοί εχθροί» μας...Του Γιώργου Κουμουλλή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΛΛΗΣ, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή