Κίνδυνος να τεθούν εκτός λειτουργίας δύο μονάδες στο Βασιλικό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ορατός ο κίνδυνος να απαγορευτεί τον Ιανουάριο του 2020 η λειτουργία δύο μονάδων στο Βασιλικό, λόγω αυξημένης εκπομπής ρύπων.

Αγωνία και ανησυχία έχουν καταβάλει τη διεύθυνση και τη διοίκηση της ΑΗΚ, καθώς είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο οι ατμολέβητες 1 και 2 στο Βασιλικό να μην πληρούν τις νέες αυστηρές προϋποθέσεις λειτουργίας, που θα ισχύσουν από 1/1/2020, αναφορικά με την εκπομπή ρύπων και πολύ πιθανό να τεθούν εκτός λειτουργίας για όσο διάστημα θα παρατηρείται απόκλιση από τις πρόνοιες του εναρμονιστικού νόμου.

Η ΑΗΚ βρίσκεται αυτό το διάστημα σε διαβούλευση με την εταιρεία που έχει επιλεγεί ανεπίσημα και προκαταρκτικά για την εγκατάσταση συστημάτων αποθείωσης στις μονάδες 1 και 2. Αντικείμενο της διαβούλευσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Πολίτη», είναι η επίσπευση της εγκατάστασης των δύο αποθειώσεων, ώστε η απόκλιση της ΑΗΚ από το χρονοδιάγραμμα του Ιανουαρίου του 2020 να περιοριστεί ει δυνατόν σε 2-3 μήνες. Αυτό που ανησυχεί πάρα πολύ την ΑΗΚ είναι το ενδεχόμενο η εγκατάσταση των δύο συστημάτων αποθείωσης να μην ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι του 2020, κάτι που θα κρατήσει ανενεργούς (λόγω των νέων περιορισμών της ΕΕ στην εκπομπή ρύπων) τους ατμολέβητες 1 και 2 σε μια πολύ δύσκολη περίοδο αιχμής, στερώντας από το δίκτυο 260 μεγαβάτ. Αν ληφθεί υπόψη ότι μεταξύ του 2020 και του 2021 προβλέπεται αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος σε επίπεδα οριακά για την κάλυψη των συνολικών αναγκών από τις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής, καθίσταται σαφές ότι η πιθανή απώλεια 260 μεγαβάτ λόγω μη λειτουργίας των νέων συστημάτων αποθείωσης θα έφερνε τη χώρα αντιμέτωπη με σοβαρό έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύντμηση

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι η ΑΗΚ ζητά από τον προσφοροδότη που έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά για τις δύο αποθειώσεις να «συμπιέσει» όσο το δυνατόν περισσότερο το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των νέων μονάδων αποθείωσης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών που περιλαμβάνεται στην προσφορά του συγκεκριμένου προσφοροδότη, το σύστημα αποθείωσης για την πρώτη μονάδα θα εγκατασταθεί μέσα σε 21 μήνες από την ανάθεση του έργου, ενώ το δεύτερο σύστημα σε 27 μήνες. Αυτό σημαίνει πως αν ο εργολάβος ξεκινήσει τα έργα τον Οκτώβριο-Νοέμβριο (κάτι αρκετά δύσκολο, αν ληφθεί υπόψη και η πιθανότητα προσφυγής άλλου προσφοροδότη στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών), η παράδοση της πρώτης αποθείωσης θα γίνει προς το τέλος του καλοκαιριού του 2020 (αντί 1/1/2020 που τίθενται σε ισχύ οι νέες περιοριστικές ρυθμίσεις για τις εκπομπές ρύπων) και η παράδοση της δεύτερης τέλη του 2020 ή και αρχές του 2021! Αυτά τα χρονοδιαγράμματα προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην ΑΗΚ, η οποία έχασε αρκετό χρόνο στην κατακύρωση της προσφοράς για τις αποθειώσεις αναμένοντας από το Υπουργείο Ενέργειας να δεσμευτεί για τη δυνατότητα εισαγωγής φυσικού αερίου από 1/1/2020. Σε τέτοια περίπτωση οι δύο αποθειώσεις δεν θα ήταν αναγκαίες και η ΑΗΚ θα εξοικονομούσε περίπου 30 εκατ. ευρώ από τη μη παραγγελία τους.

Το υπουργείο ενημέρωσε μετά από αρκετή καθυστέρηση πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την εισαγωγή φυσικού αερίου από τον Ιανουάριο του 2020 και τώρα η ΑΗΚ βρίσκεται μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο να στερηθεί για μερικούς μήνες -εντός του 2020- τις μονάδες 1 και 2 και κυρίως τα 260 μεγαβάτ που παράγουν.

Η ΑΗΚ ζητά τώρα από τον προσφοροδότη που κατέθεσε την καλύτερη προσφορά να βρει τεχνικό τρόπο ώστε η παράδοση των αποθειώσεων να γίνει νωρίτερα από τους 21 και 27 μήνες που προβλέπει η προσφορά. Πληροφορούμαστε ότι θεωρείται πολύ δύσκολο να καταστεί δυνατή η παράδοση της αποθείωσης της μονάδας 1 νωρίτερα από τους 21 μήνες. Είναι όμως δυνατή η παράδοση της αποθείωσης 2 στους 23-24 μήνες, αντί στους 27. Η απάντηση του υποψήφιου προσφοροδότη στη δραματική έκκληση της ΑΗΚ για σύντμηση του χρόνου παράδοσης των δύο συστημάτων εκτιμάται ότι θα δοθεί στη διάρκεια αυριανής συνάντησης εκπροσώπων του με υπηρεσιακά στελέχη.

Για τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον υπαρκτό κίνδυνο να στερηθεί η ΑΗΚ τους ατμολέβητες 1 και 2 λόγω μη έγκαιρης εγκατάστασης των αποθειώσεων ενημερώθηκε εκ νέου την περασμένη Τρίτη το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ιράν αισιοδοξεί ότι η Συμφωνία μπορεί να σωθεί

Πολίτης News, 09:40 (τελευταία ενημέρωση 09:40)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: Η καρδιά πρόδωσε γνωστό βαρόνο των ναρκωτικών

Πολίτης News, 09:24 (τελευταία ενημέρωση 09:24)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Χούτι σταματούν τις επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας

Πολίτης News, 09:20 (τελευταία ενημέρωση 09:20)

Επιστροφή
στην αρχή