Δρ. Σίμος Ιωάννου - Υποψήφιος δημ. Αμμοχώστου: Η φλόγα της επιστροφής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Nα κρατήσουμε τη φλόγα της επιστροφής αναμμένη… Aυτό είναι το πάθος του υποψήφιου δημάρχου για την πόλη της Αμμοχώστου...

Nα κρατήσουμε τη φλόγα της επιστροφής αναμμένη… Aυτό είναι το πάθος του υποψήφιου δημάρχου για την πόλη της Αμμοχώστου. Ο Δρ. Σίμος Ιωάννου έχει πάρα πολλά να μας πει για την υποψηφιότητα του.

Μετά από 25 και πλέον χρόνια παρουσία στα κοινά της πόλης της Αμμοχώστου, τι σας ώθησε να διεκδικήσετε τη Δημαρχία της πόλης; 

Είναι ακριβώς αυτή η εμπειρία που κουβαλώ στα κοινά της πόλης μας, που με ώθησε στο να πάρω την απόφαση να διεκδικήσω τη Δημαρχία της πόλης της Αμμοχώστου. Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ξεκάθαρα ότι δεν καταθέτω απλά μιαν υποψηφιότητα. Καταθέτω τη ψυχή μου και όλο μου το είναι για να εργαστώ για την πόλη μας. Όπως ακούραστα κάνω τα τελευταία 30 σχεδόν χρόνια. 

Η παρουσία μου, στα κοινά της πόλης δεν εξαντλείται στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Είμαι παρών στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης μας. Είμαι παρών στα αθλητικά δρώμενα. Στα πολιτιστικά δρώμενα. Είμαι κοντά σε όλους τους συνδημότες και τις συνδημότισσες μου, στις συνοικίες, στις αυτοστεγάσεις, στους συνοικισμούς. Κοντά στα προβλήματα τους. Εκ της απασχόλησης μου με τον αθλητισμό, είμαι κοντά στους νέους της πόλης μας, που τόσο πολύ τους έχουμε ανάγκη για να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα της επιστροφής. 

Όλα αυτά και πολλά αλλά αποτελούν τη βάση στην οποία διεκδικώ τη δημαρχία της  πόλης μας. Καταθέτω μια διαφορετική πρόταση, μια πιο δυναμική πρόταση. Και μπορώ να βάλω τη δική μου σφραγίδα στη Δημαρχία της πόλης μας.

 

Με ποιο όραμα διεκδικείτε τη Δημαρχία της Αμμοχώστου; 

Επιστροφή. Αυτό είναι το όραμα μου. Δικό μου όραμα αλλά και κάθε Αμμοχωστιανού. Επιστροφή στην αγαπημένη μας πόλη. Επιστροφή σε μια ζηλευτή πόλη. Επιστροφή σε μια πόλη την οποία θα χτίσουμε από την αρχή. Και θα τη μετατρέψουμε σε χώρο ειρηνικής συμβίωσης, δημιουργίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο.

 

Πως όμως εσείς μπορείτε να συμβάλετε ως Δήμαρχος στο όραμα της επιστροφής;

Με καλή προετοιμασία, σχέδιο και ετοιμότητα για επιστροφή. Έτσι συμβάλλουμε στο όραμα για επιστροφή. Στόχος μου είναι με τη λύση του Κυπριακού να είμαστε έτοιμοι να παραλάβουμε την πόλη μας. Το όραμα αυτό ξεδιπλώνεται μέσα από τρεις πυλώνες. 

Πρώτο, η Αμμόχωστος του σήμερα και πως θα κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα της επιστροφής. Να κρατήσουμε ζωντανά τα κοινωνικά σύνολα, τα αθλητικά σωματεία, τους φορείς και τις οργανώσεις. Να φυτέψουμε το σπόρο της επιστροφής και στη νέα γενιά. Να κρατήσουμε ζωντανό τον κοινωνικό ιστό της πόλης μας, μέχρι την ημέρα που ο ιστός αυτός θα ζωντανέψει ξανά και μαζί με αυτό θα ζωντανέψει και η πόλη μας.

Δεύτερο, προετοιμασία για την επιστροφή. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν συμβιβάζομαι με τη νοσταλγία και τις αναμνήσεις. Ούτε και πρέπει να βολευόμαστε μόνο με διαβήματα και υπογραφές. Θα βολευτούμε μόνο όταν γυρίσουμε στην αγαπημένη μας πόλη. Και για να το πετύχουμε θα προετοιμαστούμε σωστά. Με καλή οργάνωση, συλλογικότητα, εμπλοκή κάθε οργανισμού η φορέα που μπορεί να βοηθήσει στο σχεδιασμό, έτσι ώστε η πρώτη ημέρα εκείνη της επιστροφής να μην μας βρει απροετοίμαστους, αλλά πανέτοιμος να ριχτούμε στη σκληρή δουλειά. 

Τρίτο, ετοιμότητα για την Αμμόχωστο του αύριο. Θέλω να είμαι ο Δήμαρχος της λύσης και της επιστροφής. Θα είμαι μαζί με όλους τους δημότες της Αμμοχώστου  τη μέρα εκείνη που όλοι μαζί θα περπατήσουμε το δρόμο που οδηγεί στην πόλη μας. Τη μέρα εκείνη που θα κλάψουμε, θα γελάσουμε, θα θυμηθούμε. Και μετά, θα τυλίξουμε τα μανίκια πάνω. Και θα ριχτούμε στη σκληρή δουλειά. Μαζί με ομάδες ΕΚ –ΤΚ εμπειρογνωμόνων και άλλους συναρμόδιους φορείς με επικεφαλής το Δήμο Αμμοχώστου να υλοποιήσουμε τα σχέδια ανοικοδόμησης και επανεγκατάστασης . Σκληρή δουλειά για χτίσουμε μαζί την πόλη πρότυπο. Την πόλη η οποία ήταν σημείο αναφοράς όχι απλά για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη τη Μεσόγειο.

 

Τι είναι για σας η Αμμόχωστος. 

Αμμόχωστος είναι  πόλη μου. Είναι τα παιδικά μου χρόνια. Είναι τα εφηβικά μου χρόνια. Είναι η ψυχή μας.  

Αμμόχωστος είναι ολόκληρη η πόλη και οι άνθρωποι της. Η πόλη που απλώνεται από απλώνεται από την Κάτω Δερύνεια μέχρι και τη Σαλαμίνα. Διότι Αμμόχωστος δεν είναι απλά η περίκλειστη πόλη. Είναι ολόκληρη η πόλη και όλες οι ενορίες της. 

Η Αμμόχωστος ήταν για αιώνες η βάση του κοσμοπολίτικου πνεύματος στην Ανατολική Μεσόγειο.  Για την Κύπρο ήταν μια βασιλεύουσα πόλη με ζηλευτό οικονομικό δυναμισμό. Και πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόοδο και προκοπή όλης της Κύπρου. Μπορεί και πρέπει να ξαναπαίξει αυτό τον ρόλο σε μιαν επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο. 

Θέλω να ξεκαθαρίσω ωστόσο κάτι: οι πιο πάνω αναφορές στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αμμοχώστου, δεν προκύπτουν ούτε από αλαζονεία ούτε από αμετροέπεια. Αλλά ακριβώς από επίγνωση του μέτρου. Του μέτρου μιας πόλης που μισό αιώνα πριν ήταν η πρώτη των πρώτων. Μέχρι την ημέρα που θα την ξανακάνουμε πρώτη. Και Βασιλεύουσα. Όπως Βασιλεύουσα παραμένει στην καρδιά μας.

 

Είστε αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων;  

Είμαι φύση αισιόδοξος. Αλλά στην προκειμένη απαιτείται κάτι σαφώς πέραν της αισιοδοξίας. Είμαστε ενώπιων κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό. Βρισκόμαστε ξανά μπροστά στο ενδεχόμενο της επιστροφής στην Αμμόχωστο. Χρέος όλων μας είναι να κρατήσουμε τη φλόγα της επιστροφής αναμμένη και να ενώσουμε τις φωνές μας και τη δράση μας. Είναι επίσης χρέος μας, να δείξουμε σοβαρότητα, σεβασμό και να μην επενδύουμε στο φόβο και την παραπληροφόρηση.

Στηρίζω τη διαπραγματευτική διαδικασία και στηρίζω λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αυτή είναι η μοναδική εφικτή λύση που μπορεί να επανενώσει τον τόπο και το λαό μας. 

Υποχρέωση δική μας είναι να προετοιμαστούμε. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι τα τελευταία 30 σχεδόν χρόνια και ταυτόχρονα δηλώνω έτοιμος να ριχτώ στη σκληρή δουλειά από τις 18 Δεκεμβρίου. Η Αμμόχωστος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επανενωμένη Κύπρο. Η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου θα είναι καταλύτης στην εφαρμογή της λύσης, και μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή ανάπτυξης της ενωμένης Κύπρου.

 

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Αμμοχωστιανούς ψηφοφόρους.

Ζητώ με θάρρος τη στήριξη των συνδημοτών μου, για να  δώσουμε μια νέα δυναμική στην προσπάθεια για επιστροφή στην αγαπημένη μας πόλη. Η πόλη μας, μπροστά και στις εξελίξεις στο Κυπριακό, χρειάζεται ένα Δήμαρχο με όραμα, σχέδιο, έτοιμο να εργαστεί σκληρά, ένα Δήμαρχο συλλογικό που θα ενώσει δυνάμεις. Ένα Δήμαρχο που θα συνεργαστεί με όλους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μέσα από την μακρόχρονη πορεία μου στα κοινά, έχω αποδείξει ότι μπορώ να είμαι ο Δήμαρχος αυτός.

 

Επαναλαμβάνω ότι έχουμε χρέος να κρατήσουμε τη φλόγα της επιστροφής αναμμένη. Να ενώσουμε τις φωνές μας και τη δράση μας. Η πόλη μας μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει τόπος γεφύρωσης του παρελθόντος με το μέλλον. Να παντρέψει το νέο με το παλιό. Να παντρέψει τις δύο κοινότητες, να παντρέψει πολιτισμούς. Για αιώνες η Αμμόχωστος υπήρξε η Βασιλεύουσα όχι μόνο της Κύπρου αλλά της περιοχής μας. Τα τελευταία 42 χρόνια είναι βασιλεύουσα στις καρδιές μας. Και προσμένει. Θα επιστρέψουμε ξανά κοντά της. Και θα την κάνουμε ξανά βασιλεύουσα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγδάτη: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας

Πολίτης News, 07:21 (τελευταία ενημέρωση 07:21)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ συζήτησαν Φωτίου - Kόεν

Πολίτης News, 07:19 (τελευταία ενημέρωση 07:19)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέγας πονοκέφαλος για παιδεία και υγεία

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

Επιστροφή
στην αρχή