Δώρος Ιωαννίδης: Έχουμε δικαστές δημόσιους υπαλλήλους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

«Δεν γίνεται να κολλούμε ππούλια και χαρτόσημα ακόμα, για όνομα του Θεού!» λέει ο πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης

Ο μηχανισμός απόδοσης δικαιοσύνης στην Κύπρο έχει μπλοκάρει, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τεράστιες καθυστερήσεις στην εκδίκαση μιας υπόθεσης, διότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρο Ιωαννίδη, η κυπριακή δικαστική εξουσία δεν έχει εκσυγχρονιστεί και μεταρρυθμιστεί όπως σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. «Έμεινε στάσιμη στο ’60, για να μην πω στο ’56. Δεν τροποποιήσαμε θεσμούς, δεν αξιοποιήσαμε την τεχνολογία, δεν απλουστεύσαμε τις διαδικασίες, αλλά τις αφήσαμε εν γνώσει μας πολύπλοκες, μείναμε πίσω από τις εξελίξεις. Δεν γίνεται να κολλούμε ππούλια και χαρτόσημα ακόμα, για όνομα του Θεού! Μας παίρνει ώρες να κάνουμε μια δουλειά που θα μπορούσε να γίνει με το πάτημα ενός πλήκτρου, εάν υιοθετούσαμε την ηλεκτρονική δικαιοσύνη. Όλα αυτά λοιπόν, σε συνδυασμό με το ότι οι Κύπριοι είναι δικομανείς, οδήγησαν στο να έχουμε σήμερα ένα πολύ δυσκίνητο σύστημα δικαιοσύνης», πρόσθεσε. Στα περί ακαταλληλότητας των κτηρίων και της αναγκαιότητας για ανέγερση νέων δικαστηρίων, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου σχολίασε χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύω ότι θα ζήσουμε εσείς κι εγώ να δούμε νέα κτήρια, νέα δικαστήρια».

Διεύρυνση Ανωτ. Συμβουλίου

Ο κ. Ιωαννίδης εκφράζει κάθετη διαφωνία σε σχέση με την απόλυτη εξουσία που έχει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αναφορικά με τον διορισμό και την ανέλιξη των δικαστών. «Αυτό είναι λάθος. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έπρεπε να εμπλουτισθεί με δικηγόρους ή με πρόσωπα από τον δικηγορικό σύλλογο, με τον γενικό εισαγγελέα, και σίγουρα με τους διοικητικούς προέδρους των δικαστηρίων. Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα και τους δικηγόρους, γνωρίζουν καλύτερα και τους δικαστές, και σίγουρα είναι σε καλύτερη θέση από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αποτελεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, να επιλέξει τους καταλληλότερους για πρόσληψη ή προαγωγή. Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος, στη συνέντευξη που δημοσίευσε ο «Πολίτης» την περασμένη Κυριακή, σας είπε ότι αυτό λέει ο νόμος, ας τον τροποποιήσουν αυτοί που διαφωνούν. Μα οι πρώτοι που έπρεπε να ζητήσουν τροποποίηση ήταν οι ίδιοι. Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ να συμμετέχουν στη διαδικασία πολιτικά πρόσωπα. Θα προστατεύσουμε την ανεξαρτησία και παράλληλα θα προστατευθεί και το ίδιο το Ανώτατο», σημειώνει ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «άλλο η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η οποία είναι και πρέπει να διατηρηθεί, εξάλλου την προστατεύει και το ίδιο το Σύνταγμα, και άλλο ο τρόπος πρόσληψης και προαγωγής δικαστών».

Κλειστό κύκλωμα


Κληθείς να εξηγήσει την πιο πάνω διαφωνία του, ο Δώρος Ιωαννίδης είπε ότι, «όπως είναι σήμερα η διαδικασία, δεν προκαλεί το ενδιαφέρον -για διορισμό στη θέση του δικαστή- των καλύτερων δικηγόρων, διότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη εμπιστοσύνη έτσι όπως λειτουργεί το κλειστό κύκλωμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου».

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος υποστηρίζει ότι «στην Κύπρο δεν έχουμε ούτε τίτλους ευγενείας να δώσουμε, αλλά ούτε και πολύ υψηλούς μισθούς» για να προσελκύσει η δικαστική εξουσία «ακόμη υψηλότερο επίπεδο υποψηφίων».
Οι μισθοί των δικαστών, ακόμα και των πρωτοδιόριστων, είναι όχι καλοί, αλλά πάρα πολύ καλοί σε σύγκριση με τους ελεύθερους επαγγελματίες δικηγόρους. Στην Αγγλία προσλαμβάνουν με πολύ καλά συμβόλαια δικηγόρους που έχουν διαπρέψει, στην Κύπρο έχουμε κάνει τους δικαστές δημόσιους υπαλλήλους. Ένας πρωτοδιόριστος δικαστής έχει απολαβές περίπου 4.000 ευρώ και σε έναν χρόνο πάει στις 6.000. Είναι λίγα; Είχε τέτοιες απολαβές ένας δικηγόρος πριν προσληφθεί στη θέση του δικαστή; Μόλις διοριστεί κάποιος δικαστής έχει μισθό παραπάνω από αυτόν του γενικού διευθυντή υπουργείου, ο οποίος για να γίνει γενικός διευθυντής υπουργείου θέλει 35 χρόνια.

Επίσης, ο κ. Νικολάτος είπε ότι δεν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των δικαστών, πρέπει να αυξηθεί.
Είναι πολλοί και υπεραρκετοί. Εάν προσλάβουμε ακόμη δέκα δικαστές, θα εκδικάζονται ακόμα δέκα υποθέσεις, τι άλλο θα κάνουν…Δεν θα κάνουν τη διαφορά. Αλλού είναι το ζήτημα – έχω προαναφέρει γιατί έχουν συσσωρευθεί τόσα πολλά προβλήματα στο δικαστικό σύστημα. Πρέπει να προσλαμβάνονται οι καλύτεροι δικηγόροι ως δικαστές και να τους δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία, τα εφόδια. Να μην χανόμαστε μέσα στον χαρτοπόλεμο, να γράφουμε από το πρωί ώς τη νύχτα πάνω σε κόλλες και χαρτούθκια στα δικαστήρια.

Νομική Υπηρεσία

Σε ό,τι αφορά τη Νομική Υπηρεσία, ο Δώρος Ιωαννίδης πιστεύει ότι αυτή πρέπει να γίνει ανεξάρτητη και ως προς τον προϋπολογισμό και ως προς τις προσλήψεις και την προαγωγή των νομικών λειτουργών. «Και αυτό που, επιτέλους, πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά είναι η τεράστια διαφορά στη μισθοδοσία μεταξύ ενός νομικού λειτουργού και ενός δικαστή. Γι' αυτό και μόλις ένας λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας μάθει πέντε πράγματα φεύγει και πάει και γίνεται δικαστής. Με αποτέλεσμα να αποψιλώνεται η Νομική Υπηρεσία. Οπωσδήποτε έπρεπε να ήταν υψηλότερες οι μισθολογικές κλίμακες της Νομικής Υπηρεσίας. Είναι γι' αυτό που λέω ότι οι μισθοί των δικαστών είναι πάρα πολύ καλοί, και μην ακούτε που λένε ότι δεν είναι καλοί», συμπλήρωσε. Στη συζήτηση για το εάν πρέπει ή όχι να καθοριστεί όριο θητειών για τον εκάστοτε γενικό εισαγγελέα, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι διαφωνεί. «Όριο θητειών μπορεί να ορίσει αυτός που διορίζει τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος αφυπηρετεί στο 68ο έτος της ηλικίας του. Μπορεί να διορίσει, λοιπόν, κάποιον 60 χρόνων άμα δεν θέλει να υπερβεί τις δύο τετραετείς θητείες ο γενικός εισαγγελέας. Δεν χρειάζεται να μπει όριο θητειών. Ας μην διορίζουν 40άρηδες και 50άρηδες, για να έχουν μπροστά τους πέντε και επτά θητείες».

Twitter: @Kateliadi

 

 


Επιστροφή
στην αρχή