Δωρεάν πρόσβαση στα αρχεία όλων των εφημερίδων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυβ. Εκπρόσωπος αναφέρει ότι το ιστορικό αρχείο του ΓΤΠ περιλαμβάνει περίπου 10.000 τόμους με πρωτότυπα φύλλα ελληνόφωνων και αγγλόφωνων εφημερίδων

Ένας και πλέον αιώνας ιστορίας, όπως αποτυπώνεται στις σελίδες του κυπριακού Τύπου, θα βρίσκεται πια στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη χωρίς κόστος αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου, “το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την δωρεάν χρήση του Αρχείου Εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) από όλα τα πρόσωπα ανεξαιρέτως” μια απόφαση η οποία αποτελεί “ένα ακόμη βήμα που φέρνει το πολύτιμο αυτό αρχείο πιο κοντά στον πολίτη”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι “το ιστορικό αρχείο του ΓΤΠ περιλαμβάνει περίπου 10.000 τόμους με πρωτότυπα φύλλα ελληνόφωνων και αγγλόφωνων εφημερίδων που έχουν εκδοθεί στην Κύπρο από την αρχή της βρετανικής αποικιοκρατίας το 1878 μέχρι σήμερα, καθώς και αντίτυπα τουρκοκυπριακών εφημερίδων και εφημερίδων/περιοδικών που εκδίδονται από ελληνικές ή ελληνοκυπριακές κοινότητες στο εξωτερικό|.

Προσθέτει ότι “από το 1995 που τέθηκε επίσημα στη διάθεση του κοινού το Αρχείο Εφημερίδων του ΓΤΠ δεν αποτελεί μόνο πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και πολύτιμο εργαλείο για εκατοντάδες φοιτητές, ερευνητές, δημοσιογράφους και απλούς πολίτες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο στο κτήριο του ΓΤΠ στη Λευκωσία, όπου στεγάζεται”.

Εκεί, συνεχίζει ο Εκπρόσωπος, “οι μελετητές έχουν πρόσβαση στο υλικό που διατίθεται σε μικροταινίες, αλλά και σε ψηφιακή μορφή μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, στους οποίους έχει εγκατασταθεί λογισμικό που παρέχει δυνατότητες αναζήτησης με λέξεις-κλειδιά”.

Αναφέρει, επίσης, ότι “από το 2010 λειτουργεί και Ερευνητικό Κέντρο στη Λεμεσό που διαθέτει μόνο το ψηφιοποιημένο μέρος του αρχείου ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ΓΤΠ εξακολουθεί να εργάζεται για την ψηφιοποίηση του συνόλου του αρχείου, μια χρονοβόρα και πολυδάπανη διαδικασία που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια”.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε παράλληλα “την κατάργηση των τελών χρήσης του αρχείου εφημερίδων του ΓΤΠ” κάτι το οποίο, όπως αναφέρει ο Εκπρόσωπος, “ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες που καταβάλλονται για πλήρη, απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών σε πρωτογενείς πηγές πληροφόρησης, σύμφωνα και με την πρακτική που εφαρμόζεται στα περισσότερα αρχεία αυτού του είδους στην Ευρώπη”.

Μέχρι πρότινος όλοι οι επισκέπτες καλούνταν να καταβάλουν τέλος χρήσης ύψους €4,35 ανά ώρα για το ψηφιοποιημένο μέρος του αρχείου και €2,00 ανά ώρα για τη χρήση μικροταινιών, με επιπρόσθετη χρέωση των εκτυπώσεων, καταλήγει η γραπτή δήλωση.


Επιστροφή
στην αρχή