Δοκιμασμένη συνταγή για αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια

BUZZLIFE /ΓΕΥΣΕΙΣ

Με λίγη υπομονή και καλή διάθεση μπορείτε να φτιάξετε μοσχομυριστά σπιτικά τσουρέκια ακολουθώντας την πιο κάτω δοκιμασμένη συνταγή...

Υλικά
2 κιλά αλεύρι σκληρό

6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

160 γρ. βούτυρο λιωμένο

3 φακελάκια ξερή μαγιά

1/2 λίτρο ζεστό γάλα (όχι να κάψει)

1 κουταλάκι μέχλεπι

1 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα

ξύσμα πορτοκαλιού

ξύσμα περγαμόντο

500 γρ. κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη

Μισό φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα

Για το άλειμμα
2 αυγά, παίρνουμε τους κρόκους

1 κουταλιά νερό

1 κουταλάκι ζάχαρη

Εκτέλεση 

1. Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό γάλα, προσέχουμε να μην το ζεστάνουμε πολύ και κάψουμε τη μαγιά.

2. Σε μια λεκάνη χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη άχνη για 3 λεπτά.

3. Προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά στη λεκάνη.

4. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο.

5. Προσθέτουμε τα αρώματα.

6. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, ζυμώνοντας πάρα πολύ ελαφρά, χωρίς δύναμη.

7. Σχηματίζουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με μια κουβέρτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, για 2 με 3 ώρες ανάλογα.

8. Πλάθουμε τα τσουρεκάκια σε σχέδια της επιλογής μας, από κλασικές πλεξίδες, μέχρι σε σχήμα κρουασάν… κτλ.

9. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί, τα σκεπάζουμε ξανά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα.

10. Σκορπάμε επάνω τα αμύγδαλα, τα αλείφουμε με αυγό, αφού το έχουμε χτυπήσει με τη ζάχαρη και το νερό.

11. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά, ελέγχοντας το ψήσιμο. Όταν πάρουν ένα ροδαλό χρώμα είναι έτοιμα.

12. Όσοι θέλουν μπορεί να λιώσουν σοκολάτα κουβερτούρα και να τα κάνουν μια επάλειψη στην επιφάνεια του τσουρεκιού.

13. Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε σε μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.

Τιπς
Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Προσοχή! Μην ζυμώσετε τη ζύμη έντονα και πάρα πολύ γιατί τα τσουρέκια θα σκληρύνουν.

Η συνταγή αυτή ανήκει στην κ. Μαρία Βασιλείου, την οποία φτιάχνει εδώ και πολλά χρόνια.

Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα

 


Επιστροφή
στην αρχή