Δείτε τι είσπραξαν και τι ξόδεψαν τα κόμματα στις εκλογές του 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο αναλυτικός λογαριασμός για το κάθε κόμμα. Ποιοι δαπάνησαν λιγότερα απ' ότι είπραξαν και τι ξέχασαν να δηλώσουν ορισμένοι στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος νομιμότητας των αναλυτικών καταστάσεων εσόδων και δαπανών των πολιτικών κομμάτων για την προεκλογική τους εκστρατεία για τις Δημοτικές Εκλογές, που διεξήχθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 2016, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να δημοσιεύει σήμερα τις Εκθέσεις Ευρημάτων Ελέγχου για κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα ξεχωριστά.

Δείτε τον πίνακα ΕΔΩ

Ο ΔΗΣΥ κάτι... ξέχασε


Στην έκθεση για τον ΔΗΣΥ αναφέρεται ότι η αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών όπως υποβλήθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία περιλάμβανε έσοδα ύψους €1.400 και δαπάνες ύψους €84.897. Μετά από τον έλεγχο και τις παρατηρήσεις της Υπηρεσίας, τα συνολικά έσοδα και δαπάνες του Κόμματος αναπροσαρμόζονται σε €2.764 και €93.415 αντίστοιχα.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση καταγράφεται ότι δαπάνες συνολικού ύψους €11.453 εκ παραδρομής δεν συμπεριλήφθηκαν στην κατάσταση. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται ποσό έκπτωσης ύψους €1.364 που παραχωρήθηκε στο κόμμα από διαφημιστικό φορέα, καθώς και δαπάνες ύψους €10.089 οι οποίες πληρώθηκαν από το Επαρχιακό Γραφείο ΔΗΣΥ Λευκωσίας.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε γραπτές διαβεβαιώσεις από τον ΔΗΣΥ «για συγκεκριμένα θέματα αναφορικά με τον έλεγχο της αναλυτικής κατάστασης εσόδων και δαπανών» και το Κόμμα απάντησε με επιστολή. Προστίθεται ότι οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή το Κόμματος, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να αναφέρει ότι «δεν έχουμε στοιχεία κατά πόσο υπήρξε σχετική απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου».

Το ΑΚΕΛ τα περισσότερα

Η αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών που υποβλήθηκε από το ΑΚΕΛ περιλάμβανε μόνο δαπάνες ύψους €118.652, ενώ σύμφωνα με την σχετική έκθεση, εκ παραδρομής δεν περιλήφθηκαν στην κατάσταση κάποια έσοδα, μεταξύ άλλων εισπράξεις συνολικού ύψους €14.050 από υποψηφίους, εισφορές από υποψηφίους αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία του ΑΚΕΛ συνολικού ύψους €2.900 και παράβολα εκλογών συνολικού ύψους €55.400 που επιστράφηκαν στο ΑΚΕΛ εντός του 2017.

Επίσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία παρατηρεί, μεταξύ άλλων, ότι διαφημιστικές δαπάνες συνολικού ύψους €39.511, εκ παραδρομής, δεν περιλήφθηκαν στην κατάσταση. «Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ οι οποιεσδήποτε παραλείψεις που εκ παραδρομής δεν συμπεριλήφθηκαν από πλευράς του Κόμματος, είτε στα έσοδα είτε στις δαπάνες, οφείλονται στην πολυπλοκότητα των τοπικών εκλογών και την εμπλοκή εκατοντάδων Οργανώσεων του ΑΚΕΛ, αλλά και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και κοινοτικών συμβούλων» σημειώνεται στην έκθεση.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που αναφέρονται στις πιο πάνω παραγράφους, τα σχετικά έσοδα και οι δαπάνες του ΑΚΕΛ αναπροσαρμόζονται σε €73.231 και €178.369, αντίστοιχα.

 

Το ΔΗΚΟ ξόδεψε λιγότερα απ' ότι έλαβε

Για το ΔΗΚΟ αναφέρεται ότι η αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών που υποβλήθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία περιλάμβανε έσοδα ύψους €35.530 και δαπάνες ύψους €23.343 ενώ μετά τον έλεγχο και τις παρατηρήσεις της Υπηρεσίας, τα συνολικά έσοδα και δαπάνες του κόμματος αναπροσαρμόζονται σε €42.430 και €25.293 αντίστοιχα.

Η ΕΔΕΚ

Στην έκθεση για την ΕΔΕΚ, σημειώνεται ότι η αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών περιλάμβανε μόνο δαπάνες ύψους €22.391, ενώ μετά τον έλεγχο, τα σχετικά έσοδα και οι δαπάνες του Κινήματος αναπροσαρμόζονται σε €13.000 και €22.391, αντίστοιχα.

Συμμαχία πολιτών

Σε ό,τι αφορά τη Συμμαχία Πολιτών, η αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών όπως υποβλήθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία περιλάμβανε έσοδα ύψους €912 και δαπάνες €7.043 ενώ μετά τον έλεγχο προκύπτει ότι τα σχετικά έσοδα και οι δαπάνες του Κινήματος αναπροσαρμόζονται σε €1.312 και €6.393, αντίστοιχα.

Κίνημα Αλληλεγγύη

Η αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών του Κινήματος Αλληλεγγύη προς την Ελεγκτική Υπηρεσία αποτελείται από έσοδα ύψους €21.409 (μέρος της Κρατικής Χορηγίας 2016) και δαπάνες ύψους €21.409. Μετά τον έλεγχο και τις παρατηρήσεις της Υπηρεσίας, τα συνολικά έσοδα και δαπάνες του Κινήματος αναπροσαρμόζονται σε €9.569 και €20.599 αντίστοιχα.

Οι Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, στην αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών που υπέρβαλε στην Ελεγκτική Υπηρεσία παρουσιάζει δαπάνες συνολικού ύψους €14.197, ενώ μετά τον έλεγχο και τις παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι δαπάνες αναπροσαρμόζονται σε €20.065.

Το ΕΛΑΜ

Τέλος, στην έκθεση για το ΕΛΑΜ αναφέρεται ότι η αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών που υποβλήθηκε, αποτελείται από έσοδα ύψους €4.200 και δαπάνες ύψους €600 ενώ μετά τον έλεγχο και τις παρατηρήσεις της Υπηρεσίας, οι δαπάνες αναπροσαρμόζονται σε €3.200.

Οι εκθέσεις αναφορικά με τα ευρήματα των ελέγχων βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ενώ θα δημοσιευτούν και στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει τέλος ότι επιφυλάσσεται να επανέλθει με συμπληρωματική έκθεση ευρημάτων για όποιο κόμμα κριθεί σκόπιμο, μετά τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των κομμάτων για τα έτη 2016 και 2017.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: 66 οι νεκροί από την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

Πολίτης News, 19.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προδρόμου: Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Πολίτης News, 19.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουρές και ταλαιπωρία στην αερογέφυρα Μ. Γειτονιάς

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 19.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή