Δύσκολη η αλλαγή της ώρας στην ΕΕ

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Περίπου 4,6 εκατομμύρια άτομα συμμετείχαν στην ηλεκτρονική έρευνα, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δύσκολη αποστολή φαίνεται τελικά ότι θα είναι η πρωτοβουλία της Κομισιόν να σταματήσει την αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο καθώς ορισμένα κράτη μέλη δεν δείχνουν την απαραίτητη βούληση για να προχωρήσει το όλο ζήτημα.

Αντιδράσεις

Με το σύνθημα «οι πολίτες το θέλουν, εμείς θα το κάνουμε», η Κομισιόν και ο πρόεδρός της, μετά από δημόσια πανευρωπαϊκή διαβούλευση που κατέγραψε ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών επιθυμεί να σταματήσει η αλλαγή της ώρας, προχώρησαν σε προσχέδιο της πρότασης. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, υπάρχουν χώρες που αντιδρούν και που θεωρούν ότι η πρόταση δεν είναι σαφής και ότι η ημερομηνία που προτείνεται για την εφαρμογή της, τον Απρίλιο του 2019, δίνει πολύ μικρά περιθώρια στις χώρες μέλη για να προετοιμαστούν.

Το κλίμα

Στις Βρυξέλλες σχολιάζουν ότι ακόμα και για αυτό το ζήτημα, το οποίο σε σχέση με τις μεγάλες υπαρξιακές σχεδόν προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ είναι πολύ απλό, οι χώρες μέλη αδυνατούν να δείξουν συνοχή και αληθινή βούληση ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της πρότασης. Η εξέλιξη της συζήτησης και της ενδεχόμενης υλοποίησης της πρότασης για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας θα είναι ενδεικτική όχι μόνο του κλίματος που κυριαρχεί στους κόλπους της ΕΕ, αλλά και του τρόπου με τον οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εθνικές κυβερνήσεις διαχειρίζονται τις αποφάσεις και τις επιθυμίες των Ευρωπαίων πολιτών, εκτιμούν σχολιαστές του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι στις Βρυξέλλες.

Η ψηφοφορία

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή ψηφοφορία σε όλη την επικράτεια της ΕΕ που είχε πραγματοποιήσει η Κομισιόν ανάμεσα στις 4 και 16 Αυγούστου, το 84% των ερωτηθέντων υποστήριξε την κατάργηση της αλλαγής στα ρολόγια το καλοκαίρι και τον χειμώνα. Περίπου 4,6 εκατομμύρια άτομα συμμετείχαν στην ηλεκτρονική έρευνα, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη στην ιστορία της ΕΕ, ενώ η μεγαλύτερη συμμετοχή ήταν από τη Γερμανία, από την οποία συμμετείχαν τρία εκατομμύρια πολίτες.

#ΗΕυρώπηΕίναιΤοΜέλλονΜας

#OurEuropeOurFuture


Επιστροφή
στην αρχή