Δύσκολα στο Πεντάκωμο- Ταφή RDF για ακόμα 5 μήνες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Δεν ικανοποίησε το Τμήμα Περιβάλλοντος η μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον για τη διαχείριση του RDF/SRF που παράγεται στην ΟΕΔΑ Πεντακώμου.

Δεν ικανοποίησε το Τμήμα Περιβάλλοντος η μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για τη διαχείριση του RDF/SRF που παράγεται στην ΟΕΔΑ Πεντακώμου. Στο αίτημα της διαχειριστικής αρχής της μονάδας να θάβει μόνιμα το παραγόμενο από τα αστικά απόβλητα RDF/SRF, η γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής δίνει περιθώριο στη μονάδα μόνο ακόμα πέντε μήνες για εφαρμογή της εν λόγω πρακτικής. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα για μόνιμη ταφή του μείγματος RDF/SRF που θα παραχθεί σε 12 μήνες στο ΧΥΤΥ της ΟΕΔΑ, διότι αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/98/ΕΚ και στον περί Αποβλήτων Νόμο Ν.185(Ι)2011, που ιεραρχούν ως τελευταία προτεραιότητα τον ενταφιασμό των αποβλήτων. Ο μόνιμος ενταφιασμός απορρίπτεται ακόμα γιατί δεν αποτελεί βέλτιστη τεχνική διάθεσης των αποβλήτων, αλλά και γιατί η μονάδα στο Πεντάκωμο οφείλει να τηρεί την ιεράρχηση διαχείρισης αποβλήτων καθώς και τα ποσοστά ταφής των βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων στο ΧΥΤΥ της.
Περαιτέρω, στη γνωμάτευσή της η περιβαλλοντική αρχή ζητά μέχρι το τέλος του 2018, στη μονάδα ΟΕΔΑ Πεντακώμου να κατασκευαστεί το συντομότερο χώρος, σαν πλατφόρμα, απόθεσης του RDF, ο οποίος θα προορίζεται για χρήση τόσο διάστημα όσο θα χρειάζεται για να μεταφέρεται το RDF με ασφάλεια σε αδειοδοτημένες μονάδες αμέσως μετά το τέλος του 2018. Η πλατφόρμα αυτή θα πρέπει να είναι χωρητικότητας όσου RDF παράγει το Πεντάκωνο σε έναν μήνα (δηλαδή περίπου 5.000 τόνους).

Λάθη κατασκευής

Στη μονάδα ΟΕΔΑ Πεντακώμου, όπως διαπιστώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος, δεν παράγεται SRF, δηλαδή καύσιμο προερχόμενο από μη επικίνδυνα απόβλητα, αλλά κοινή λάσπη, που προκύπτει από τον διαχωρισμό στους αναερόβιους αντιδραστήρες. Η περιβαλλοντική αρχή καλεί τη μονάδα να ξεκαθαρίσει αμέσως το θέμα αυτό και να γίνουν διευθετήσεις το συντομότερο, ώστε το λεγόμενο SRF που παράγεται (περίπου 400 τόνοι μηνιαίως) να διαχωριστεί από το RDF και να αποθηκεύεται σε κατάλληλο χώρο. Η γνωμάτευση ζητά από τη μονάδα να βρει άλλο τρόπο διάθεσης του SRF (π.χ. ως εδαφοβελτιωτικό για γεωργικούς σκοπούς ή για αποκατάσταση λατομείων). Εναλλακτικά, δύναται η μονάδα να διευθετήσει επίσης τη μεταφορά του SRF σε αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης.

Χαμηλής ποιότητας


Καταλήγοντας, η περιβαλλοντική γνωμάτευση για τη διάθεση του RDF/SRF απαιτεί τη λήψη μέτρων ώστε η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του παραγόμενου RDF να είναι τέτοια που να μπορεί να ικανοποιεί τα απαιτούμενα κριτήρια υποδοχής σε μονάδες αποτέφρωσης ή ενεργειακής αξιοποίησης. Η αλλαγή αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για τη μονάδα, αφού, όπως προκύπτει, στα κριτήρια που διαμόρφωσαν τους όρους για τον διαγωνισμό του έργου το 2014, δεν έθεσαν υποχρέωση στον ανάδοχο να παράγει συγκεκριμένης υψηλής ποιότητας RDF. Αυτός εξάλλου ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους το συμβόλαιο για το έργο ήταν χαμηλό (περίπου 40 εκατ. ευρώ). Καταλήγοντας, η γνωμάτευση ζητά να τηρούνται όλα τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που προβλέπει η νομοθεσία και να ενσωματωθούν οι νέοι όροι στο παράρτημα των αδειών που πρόκειται να εκδοθούν στη μονάδα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντός του οικοπέδου 4 το Barbaros

Πολίτης News, 13:34 (τελευταία ενημέρωση 13:34)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΟΑΥ απαντά σε απορίες για το ΓεΣΥ

Πολίτης News, 13:28 (τελευταία ενημέρωση 13:28)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπόθεση Κασόγκι: Στη δημοσιότητα αποσπάσματα από τις ηχογραφήσεις

ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, 13:26 (τελευταία ενημέρωση 13:26)

Επιστροφή
στην αρχή