Διπλασιάστηκαν οι διελεύσεις στα κατεχόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Διπλασιάστηκαν οι διελεύσεις αυτοκινήτων ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας προς τα κατεχόμενα το τελευταίο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2018

Διπλασιάστηκαν οι διελεύσεις αυτοκινήτων ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας προς τα κατεχόμενα το τελευταίο δίμηνο (Ιουλίου-Αυγούστου 2018) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο τόσο του 2017 όσο και του 2016. Με βάση στοιχεία που τηρεί η Αστυνομία από τα οδοφράγματα που ελέγχονται από τη Δημοκρατία (Αγίου Δομετίου, Πύργου Τηλλυρίας και Αστρομερίτη), η διέλευση αυτοκινήτων Ελληνοκυπρίων τους δύο προηγούμενους μήνες παρουσιάζει μια αύξηση που ξεπερνά το 90%. Σε πραγματικούς αριθμούς, τους δύο προηγούμενους μήνες καταγράφηκαν 90 χιλιάδες διελεύσεις (89.361), εν αντιθέσει με 46,5 χιλιάδες το 2016 και 49,5 χιλιάδες το 2017. Αύξηση σημειώθηκε και στον αριθμό των προσώπων. Τη διμηνία Ιουλίου-Αυγούστου 2018 πέρασαν στην κατεχόμενη περιοχή 182,5 χιλιάδες άτομα, σε σύγκριση με 113 χιλιάδες το 2016 και 121,5 χιλιάδες το 2018.

Αντίθετα, από πλευράς των Τουρκοκυπρίων παρατηρήθηκε ελάχιστη μείωση στις διελεύσεις οχημάτων και μικρή μείωση στις διελεύσεις προσώπων (14%).

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι αναφερόμαστε σε διελεύσεις. Ως εκ τούτου πολλά από αυτά τα αυτοκίνητα μπορεί να πέρασαν στα κατεχόμενα πολύ περισσότερες φορές και κάποια ενδεχομένως και σε καθημερινή βάση. Σίγουρα όμως αυτή η αύξηση έχει σχέση και με το ότι κάποιοι Ε/Κ λόγω της ραγδαίας υποτίμησης της τουρκικής λίρας μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για ψώνια και για προμήθεια καυσίμων.

Η πραγματικότητα είναι ότι το τελευταίο διάστημα στο οδόφραγμα του Αγ. Δομετίου για πρώτη φορά σχηματίζεται τεράστια ουρά (ενίοτε και χιλιομέτρου!) από αυτοκίνητα που προτίθενται να περάσουν στην άλλη πλευρά. Συνήθως αυτή η ουρά δημιουργείται σε ώρες αιχμής από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, όπου η αδυναμία επί σειρά πολλών ετών των αρμοδίων υπηρεσιών της Δημοκρατίας να δημιουργήσουν και από τις δύο πλευρές «θυρίδα ελέγχου» προκαλεί το φαινόμενο «της μπουκάλας», όπου δύο λωρίδες πνίγονται σε μία.

Ο «υπουργός» συγκοινωνιών των κατεχομένων Τολγκά Ατακάν πήγε χθες στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, λόγω ακριβώς της κυκλοφοριακής συμφόρησης που δημιουργείται και εξήγγειλε μέτρα άμβλυνσης του προβλήματος. «Εργαζόμαστε για να ανοίξει μια τρίτη λωρίδα, έτσι βραχυπρόθεσμα να υπάρξει αποσυμφόρηση», ανέφερε ο Τ. Ατακάν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών (ΚΣΚ) στο παρατηρητήριο τιμών καυσίμων που δημοσιοποίησε χθες συμπεριέλαβε και στοιχεία αναφορικά με την αγορά βενζίνης 95 οκτανίων και πετρελαίου κίνησης από τα κατεχόμενα, λαμβάνοντας υπόψη την τάση στις συνολικές πωλήσεις των ετών 2016 και 2017. Υπολογίστηκε (;) ότι από τις κατεχόμενες περιοχές, για τους πρώτους επτά μήνες του 2018, αγοράστηκε τουλάχιστον το 3,71% των συνολικών πωλήσεων της βενζίνης 95 οκτανίων και το 4,34% του πετρελαίου κίνησης.

Ωστόσο αυτός ο υπολογισμός είναι υποκειμενικός, αφού από τον επίσημο πίνακα των πωλήσεων καυσίμων, που ο ίδιος ο ΚΣΚ δημοσιοποίησε χθες, τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος υπάρχει μια αύξηση στις πωλήσεις του πετρελαίου κίνησης της τάξης του 5%. Μείωση υπάρχει μόνο στις πωλήσεις βενζίνης 95 οκτανίων σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, της τάξης του 3,1%.


Επιστροφή
στην αρχή