Δίωρο τετ α τετ χωρίς διέξοδο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

O ΠτΔ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διορισμό ενός απεσταλμένου ο οποίος θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες

Δεν απέδωσε το δείπνο των ηγετών στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας όσον αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με τα βλέμματα να στρέφονται στα Ηνωμένα Έθνη και στο κατά πόσο ο Αντόνιο Γκουτέρες θα κρίνει σκόπιμο να διορίσει έναν προσωρινό απεσταλμένο που να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης.

Και οι δύο ηγέτες έκαναν αναφορά στο ενδεχόμενο απεσταλμένου, με τον κ. Ακιντζί να σημειώνει πως δεν θα πρόκειται για κάποιον με τις αρμοδιότητες του Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο Προεδρικό μετά τη συνάντηση αν αρχίζει μια νέα περίοδος προπαρασκευής ή μια περίοδος στασιμότητας, ο κ. Αναστασιάδης περιορίστηκε να αναφέρει ότι «αυτό εξαρτάται από τον γ.γ. εάν και κατά πόσον θα αποφασίσει να αποστείλει κάποιον για διερευνητική αποστολή».

Δίωρο τετ α τετ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχαν μια δίωρη κατ’ ιδίαν συζήτηση πριν το δείπνο στο οποίο παρακάθισαν με την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία χαρακτηρίστηκε «ειλικρινή και ανοιχτή» από τα Ηνωμένα Έθνη. Ακολούθησε το δείπνο, με ψητό ψάρι και επιδόρπιο αναρή, το οποίο ξεκίνησε στις 21:00 και είχε ολοκληρωθεί μέχρι περίπου τις 22:30.

Τα Ηνωμένα Έθνη προσγείωσαν τις προσδοκίες νωρίς, εκδίδοντας μια σύντομη ανακοίνωση καθώς το δείπνο βρισκόταν σε εξέλιξη.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η ψεσινή συζήτηση ήταν μια ευκαιρία να διαπιστωθούν οι διαφωνίες που υπάρχουν, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί σχολίασε πως δεν διαπίστωσε αλλαγή φιλοσοφίας από την ε/κ πλευρά.

Το μόνο συγκεκριμένο ενδεχομένως αποτέλεσμα ήταν η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι με τον κ. Ακιντζί μίλησαν για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας μέχρι την 1η Ιουλίου και της Λεύκας/ Απλικίου περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές είναι οι περίοδοι κατά τις οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα, με την τ/κ πλευρά να φαίνεται να βάζει νερό στην απαίτηση της για ταυτόχρονο άνοιγμα.

Διαπίστωση διαφωνιών

Στις δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό, ο κ. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε τις χαμηλές προσδοκίες που υπήρχαν, σημειώνοντας όμως πως κατά τη διάρκεια της δίωρης κατ’ ιδίαν συζήτησης με τον κ. Ακιντζί μίλησαν «με ευθύτητα αλλά και πραότητα» για τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και για τις προοπτικές ενός νέου διαλόγου.

«Διαπιστώσαμε τις διαφωνίες που υπάρχουν» σημείωσε ο ΠτΔ, προσθέτοντας πως επανέλαβε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να συνεχίσει τον διάλογο από εκεί όπου τερματίστηκε στο Κραν Μοντανά. «Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ίδιος (ο κ. Ακιντζί), όπως και δεν απέκλεισε κανένας το ενδεχόμενο, αν ο γ.γ. επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προσωπικό απεσταλμένο, προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου με κύριο θέμα τις παραμέτρους του γ.γ., (αυτό) να επισυμβεί» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο κ. Ακιντζί έθεσε ως αίτημα τη δημιουργία δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για το φυσικό αέριο, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «ήγειρε το θέμα, αλλά γνώριζε εκ των προτέρων τη στάση μου και ως εκ τούτου δεν πήρε πολύ χρόνο η επανάληψη της θέσης ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης ή να τεθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κάτι ανάλογο, δηλαδή είτε αναβολή του ενεργειακού προγράμματος είτε και μεικτής επιτροπή».

Με αφορμή ερώτηση αν τέθηκαν στο δείπνο θέματα διακυβέρνησης ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε πως δεν υπήρξε λεπτομερής διάλογος ή διαπραγμάτευση αλλά πως έγιναν αναφορές στις διαφορές των πλευρών.

Ακιντζί: Δεν άλλαξε η ε/κ πλευρά

Δεν διαπίστωσε< αλλαγή στη στάση των Ε/Κ, ήταν μια από τις πρώτες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα.

Ο Τ/Κ ηγέτης δήλωσε μεταξύ άλλων πως η πλευρά του δεν προτίθεται να εγκλωβιστεί εκ νέου στις διαδικασίες του παρελθόντος, και πως θα διαφανεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια στρατηγική συμφωνία και κατά πόσο ο γ.γ. του ΟΗΕ θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία.

«Απόψε καθορίσαμε το πού στεκόμαστε. Αυτή ήταν μια απαραίτητη συζήτηση η οποία έπρεπε να γίνει» δήλωσε ο κ. Ακιντζί, τονίζοντας όμως πως «τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως ήταν στο παρελθόν». Η περίοδος, επισήμανε, των συναντήσεων των διαπραγματευτών και στη συνέχεια συναντήσεων των ηγετών έχει τελειώσει, όπως είπε.

Πρόσθεσε πως προειδοποίησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το ζήτημα των υδρογονανθράκων και του έθεσε εκ νέου τη θέση του για κοινή επιτροπή ή αναστολή των ερευνών.

Σε λιτή γραπτή ανακοίνωσή της λίγο πριν την ολοκλήρωση του δείπνου, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ανέφερε πως «σήμερα ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Ε/Κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκαν στην κατοικία της επικεφαλής της αποστολής (της UNFICYP) στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή. Ο Ε/Κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχαν μια ειλικρινή και ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια μιας δίωρης τετ α τετ συζήτησης. Στη συνέχεια παρακάθισαν σε δείπνο με την αναπληρώτρια ειδική σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ».

Η συνάντηση των ηγετών έγινε χωρίς φωτογραφίες, με τις κάμερες έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ να περιμένουν εκτός της περιοχής που ελέγχουν τα Ηνωμένα Έθνη.


Επιστροφή
στην αρχή