Δημοτικές εκλογές: Καλοβλέπουν τη μισή θητεία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Κινητικότητα στη Βουλή για ετοιμασία των επεξεργασμένων και αξιολογημένων εγγράφων για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στις τελικές της εσωτερικές διαβουλεύσεις εισέρχεται αυτή την εβδομάδα η άτυπη τετραμελής ομάδα εργασίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ώστε την 1η Σεπτεμβρίου, μέρα κατά την οποία επαναρχίζουν οι εργασίες της επιτροπής, οι βουλευτές να έχουν ενώπιόν τους επεξεργασμένα και αξιολογημένα έγγραφα για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως ανέφερε στον «Πολίτη» η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, στόχος παραμένει η κατά προτεραιότητα εντατική συζήτηση των τριών νομοσχεδίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση τις επόμενες 6-8 εβδομάδες, ώστε περί τα τέλη Οκτωβρίου να προωθηθούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια για ψήφισή τους σε νόμους.
Επιθυμία της κοινοβουλευτικής επιτροπής, της Βουλής ευρύτερα, αλλά και του υπουργείου Εσωτερικών και των ενώσεων δήμων και κοινοτήτων είναι η ψήφιση του νομοθετικού πακέτου για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση πριν από τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, που είναι ορισμένες να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο.

Νέο σημείωμα
Η προσπάθεια των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών δεν είναι εύκολη, αν ληφθεί υπόψη ότι, πρώτον, στη μεγάλη πλειονότητά τους δεν συμμετείχαν στην επεξεργασία των νομοσχεδίων από την προηγούμενη Βουλή και, δεύτερον, εξακολουθούν, παρά τις μακρές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν, να υπάρχουν σοβαρά θέματα στα οποία δεν συγκλίνουν επί του παρόντος οι θέσεις εκτελεστικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν επίσης αρκετά κρίσιμα θέματα για τα οποία δήμοι και κοινότητες, αλλά και η Βουλή, αναμένουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο «Πολίτης» πληροφορείται ότι στο μεσοδιάστημα των θερινών διακοπών η Ένωση Δήμων επεξεργάστηκε εκ νέου τα κείμενα για τη μεταρρύθμιση και παρέδωσε στο υπουργείο Εσωτερικών νέο σημείωμα, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα σημεία τριβής και να γεφυρωθούν οι διαφορές σε κάποια ευαίσθητα θέματα. Απομένει τώρα να διευκρινιστεί αν βάσει αυτού του σημειώματος το υπουργείο θα προβεί σε κάποιες αλλαγές επί των νομοσχεδίων και θα αποστείλει αναθεωρημένα νομοσχέδια στη Βουλή, ή αν -το πιθανότερο- θα αναμένει να ενημερώσει διά ζώσης τα μέλη της επιτροπής κατά τη συνεδρία της 1ης Σεπτεμβρίου, η οποία θα αναλωθεί εξολοκλήρου με τη μεταρρύθμιση.

Συνάντηση
Την άτυπη ομάδα εργασίας που συνέστησε η Επιτροπή Εσωτερικών αποτελούν οι Ελένη Μαύρου, Νίκος Νουρής, Πανίκος Λεωνίδου και Κωστής Ευσταθίου. Η πρόεδρος της επιτροπής είχε κατά τις θερινές διακοπές κάποιες επαφές με τα μέλη της άτυπης ομάδας και αντάλλαξαν απόψεις και σημειώματα. Αυτή τη βδομάδα οι επαφές θα εντατικοποιηθούν και πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση όλων των μελών, ώστε να προετοιμαστούν τα θέματα (της μεταρρύθμισης) που θα συζητηθούν κατά προτεραιότητα, αρχής γενομένης την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι προτεραιότητες

Θεωρείται βέβαιο ότι η προσοχή της άτυπης ομάδας εργασίας και της ολομέλειας της Επιτροπής Εσωτερικών θα επικεντρωθεί στο αρχικό στάδιο στο νομοσχέδιο για τη σύσταση των επαρχιακών συμπλεγμάτων, τα οποία προορίζονται από την κυβέρνηση να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, τις οποίες θα αντλήσουν κυρίως από τις σημερινές αρμοδιότητες δήμων και κοινοτήτων και των συμβουλίων υδατοπρομήθειας και αποχετεύσεων, καθώς και των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων. Πολύ ευαίσθητο θέμα θεωρείται η πρόνοια του νομοσχεδίου για σύσταση ενιαίας αρχής αδειοδότησης αναπτύξεων (για παραχώρηση πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής), επί της οποίας οι δήμοι διατηρούν επιφυλάξεις και διεκδικούν διατήρηση, για κάποιο διάστημα, της εξουσίας έκδοσης αδειών οικοδομής. Η Ένωση Κοινοτήτων διεκδικεί τη διατήρηση των αρμοδιοτήτων για θέματα υδατοπρομήθειας στις κοινότητες.

Κρίσιμα ζητήματα (ιδιαίτερα μετά την κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας από το 2017) είναι επίσης η εξεύρεση οικονομικών πόρων που θα στηρίξουν τις αναβαθμισμένες αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, με παράλληλη μείωση της κρατικής χορηγίας, η ρύθμιση των χρεών των δήμων, η άντληση πρόσθετων αρμοδιοτήτων προς την τοπική αυτοδιοίκηση από κυβερνητικές υπηρεσίες και τμήματα και η κατάθεση από το υπουργείο Εσωτερικών της προαναγγελθείσας πρότασης για εξελικτική μείωση του αριθμού των δήμων στις ελεύθερες περιοχές, από 30 σε 22.


Επιστροφή
στην αρχή