Δημοσκόπηση Noverna για λογαριασμό του «Π»: Προσπέρασε ο Σταύρος Μαλάς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολύ εύκολη νίκη και στους 2 γύρους για Νίκο Αναστασιάδη. Οι σημαντικές διαρροές στο ΔΗΚΟ το μεγάλο πρόβλημα για Νικόλα Παπαδόπουλο.

 

Η αύξηση στη συσπείρωση του ΑΚΕΛ, σε συνδυασμό με τα προβλήματα αποσυσπείρωσης που αντιμετωπίζουν τα κόμματα που στηρίζουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο, φαίνεται να δίνουν ώθηση στον Σταύρο Μαλά στη μάχη για το δεύτερο εισιτήριο που οδηγεί στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Noverna για λογαριασμό του «Πολίτη». Μάλιστα, η έρευνα της Noverna είναι η πρώτη δημοσκόπηση που δείχνει τον κ. Μαλά, όχι απλώς να περνά μπροστά, αλλά να κτίζει και διαφορά από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Θυμίζουμε ότι προηγήθηκαν δημοσκοπήσεις άλλων εταιρειών που έδειξαν τον κ. Μαλά να κλείνει την ψαλίδα και να κάνει την αντεπίθεσή του, ενώ η δημοσκόπηση του ΡΙΚ έδειξε τους κυρίους Μαλά και Παπαδόπουλο να ισοψηφούν στο 13,5%.

Η δημοσκόπηση, κατά τα άλλα, επιβεβαιώνει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή ο Νίκος Αναστασιάδης είναι το απόλυτο φαβορί στη μάχη των προεδρικών εκλογών.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται με 30,4%, ενώ ο Σταύρος Μαλάς, με προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή τον πρώτο λόγο για το εισιτήριο του β’ γύρου. Ο κ. Μαλάς κινείται σύμφωνα με τη Noverna στο 17,8%, έναντι 13,8% του Νικόλα Παπαδόπουλου. Κατά τα άλλα, η έρευνα αποτυπώνει τη δυναμική της υποψηφιότητας του προέδρου του ΕΛΑΜ σε βάρος του Γιώργου Λιλλήκα, με τον Χρίστο Χρίστου να κινείται στο 3,3% και να δείχνει ικανός να ξεπεράσει τα ποσοστά που κατέγραψε το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές. Αντίθετα, στα ρηχά κινείται ο Γιώργος Λιλλήκας με 2,1%, ενώ στο 1,1% κινείται η υποψηφιότητα Μαυροβουνιώτη. Με δεδομένο ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων (15,9% δηλώνουν πως δεν αποφάσισαν, 8,1% ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, 5,8% κινούνται προς λευκό, ενώ 1,5% δεν απάντησαν), υπάρχουν ακόμη περιθώρια για ανατροπές.

Αν επιχειρηθεί αναγωγή των πιο πάνω ποσοστών με δεδομένο σενάριο ότι οι αναποφάσιστοι θα κινηθούν αναλογικά ως προς τα υφιστάμενα ποσοστά, τότε στον πρώτο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 44%, ο Σταύρος Μαλάς γύρω στο 25% και ο Νικόλας Παπαδόπουλος στο 20%.

 

Συσπειρώσεις

O ΔΗΣΥ παρουσιάζει τη δεδομένη χρονική στιγμή την υψηλότερη συσπείρωση με 79%. Οι πιο αξιοσημείωτες διαρροές είναι προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ύψους 6%, ενώ 4% διαρρέει προς Μαλά. Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος συσπειρώνει μόνο τους μισούς κομματικούς ψηφοφόρους (50%), με ένα ποσοστό 25% να δηλώνει ότι θα ψηφίσει Αναστασιάδη, 9% Μαλά και 4% Χρίστο Χρίστου. Ξεκάθαρα η κατάσταση εντός ΔΗΚΟ πληγώνει την υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος.

Το ΑΚΕΛ συσπειρώνεται γύρω από την υποψηφιότητα Μαλά σε ποσοστό 70%, ενώ τα πιο σοβαρά προβλήματα του ΑΚΕΛ είναι μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, σε ποσοστό 8%, ή είναι ακόμη αναποφάσιστοι, σε ποσοστό 14%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ακτινογραφία των ψηφοφόρων που στρέφονται προς το λευκό σε ό,τι αφορά τον πρώτο γύρο. Ποσοστό 13% προέρχεται από το ΑΚΕΛ, 2% από το ΔΗΚΟ, 8% από τον ΔΗΣΥ, 2% από την ΕΔΕΚ, 1% από ΕΛΑΜ, 1% από Οικολόγους και 1% από τη Συμμαχία, ενώ 12% απάντησαν άλλο. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που επιλέγουν λευκό σε ποσοστό 40% είναι μεταξύ 18 και 34 χρονών, 30% είναι μεταξύ 35-54, ενώ 30% είναι άνω των 55.

 

Σενάρια β’ γύρου

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια του β’ γύρου, η μέτρηση δείχνει νίκη Αναστασιάδη με οποιονδήποτε αντίπαλο, με τους κ. Παπαδόπουλο και Μαλά να έχουν περίπου τις ίδιες επιδόσεις απέναντί του. Βεβαίως ο δεύτερος γύρος είναι μία νέα εκλογική διαδικασία που μπορεί να επιφυλάξει εκπλήξεις. Σύμφωνα, πάντως, με την έρευνα, ο Πρόεδρος με αντίπαλο τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ εξασφαλίζει 37,3%, έναντι 26,7% του Νικόλα Παπαδόπουλου, 10,6% επιλέγουν σε αυτό το σενάριο λευκό, 14% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 10,4% ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν και 1% αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Στο σενάριο αναμέτρησης Αναστασιάδη – Μαλά, ο Πρόεδρος τα πάει ελαφρώς καλύτερα, εξασφαλίζοντας 39,2%, έναντι 26,6% του κ. Μαλά, ποσοστό 9,9% επιλέγει λευκό, 14,4% δηλώνουν αναποφάσιστοι σε αυτό το σενάριο, 8,6% ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ 1,2% αρνήθηκε να απαντήσει.

Στο…απίστευτο σενάριο της αναμέτρησης Παπαδόπουλου – Μαλά, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναδεικνύεται νικητής με 30%, έναντι 25,7% του κ. Μαλά, με 13,5% να στρέφεται στο λευκό σε αυτό το σενάριο, 15,8% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 13,5% ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν και 1,5% αρνήθηκε να απαντήσει.

Οι ψηφοφόροι του Σταύρου Μαλά είναι οι πλέον βέβαιοι για την ψήφο τους, καθώς 73% αποκλείει να αλλάξει γνώμη, 19% δηλώνουν αρκετά σίγουροι, ενώ 8% δεν είναι ακόμη σίγουροι. Όσοι ψηφίζουν Νίκο Αναστασιάδη είναι απόλυτα σίγουροι σε ποσοστό 71%, αρκετά σίγουροι 19%, ενώ 10% δεν είναι ακόμα σίγουροι για την τελική τους επιλογή. Όσοι ψηφίζουν Νικόλα Παπαδόπουλο είναι απόλυτα σίγουροι σε ποσοστό 63%, αρκετά σίγουροι σε ποσοστό 22% και 15% δηλώνουν ότι δεν είναι ακόμη σίγουροι για την τελική τους επιλογή.

 

Κριτήριο επιλογής

Σε σχέση με τα κριτήρια των ψηφοφόρων, ποσοστό 78% δηλώνει ότι επιλέγει Σταύρο Μαλά γιατί είναι καλός για τον τόπο και 21% γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Για τον Νικόλα Παπαδόπουλο τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 67% και 28%, ενώ για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη 73% και 25%.

Στο ερώτημα αν θα λάβουν υπόψη αυτό που θα συστήσει ο δικός τους υποψήφιος για τον δεύτερο γύρο, σε περίπτωση που ο ίδιος δεν περάσει, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι ψηφοφόροι στην πλειοψηφία τους δηλώνουν ότι δεν θα λάβουν υπόψη τους υποψηφίους που υποστηρίζουν. Σε ό,τι αφορά το εκλογικό σώμα Μαλά, 27% δηλώνει ότι θα προσμετρήσει την υπόδειξή του, 4% ίσως το σκεφτεί, ενώ 65% δηλώνει ότι δεν θα λάβει υπόψη την προτροπή. Το εκλογικό σώμα Νικόλα 14% δηλώνει ότι θα λάβει υπόψη την προτροπή του, 13% ότι ίσως τη λάβει, ενώ 72% ότι δεν θα τη λάβει. Στο εκλογικό σώμα Αναστασιάδη 23% δηλώνει ότι θα λάβει υπόψη την προτροπή του, 7% ίσως και 67% ότι δεν θα τη λάβει υπόψη.

 

  • Αύριο στον «Πολίτη» το δεύτερο μέρος της έρευνας με πολύ ενδιαφέροντα ποιοτικά στοιχεία για όλους τους υποψηφίους. Ποιον οι πολίτες θεωρούν πιο τίμιο, ποιος είναι ο πιο εργατικός και ποιος ψηφίζεται ως ο πιο έξυπνος;

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

Ανάθεση

NOVERNA Analytics and Research, για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ

Μέθοδος συνεντεύξεων

Τηλεφωνική μέσω CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) από το τηλεφωνικό κέντρο της NOVERNA

Επιλογή δείγματος

Τυχαία

Δείγμα

805 άτομα.  Το δείγμα έχει σταθμιστεί κατά δημογραφικές παραμέτρους ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό του  πληθυσμού 18 χρονών και άνω.

Μέγιστο περιθώριο στατιστικού σφάλματος

+/- 3,4% σε επίπεδο εμπιστοσύνης 95%

Ημερομηνίες διεξαγωγής δείγματος

20 Νοεμβρίου – 5 Δεκεμβρίου 2017

 

 

 

 

 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή