Κερδίζει με άνεση ο Αναστασιάδης - Πρώτη ισοπαλία Νικόλα - Μαλά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δημοσκόπηση του ΡΙΚ βγάζει απόλυτη ισοπαλία μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Μαλά στη μάχη για το δεύτερο εισιτήριο του β’ γύρου

Σε ντέρμπι για τη δεύτερη θέση φαίνεται να εξελίσσεται η μάχη των προεδρικών εκλογών. Η δημοσκόπηση του ΡΙΚ βγάζει απόλυτη ισοπαλία μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Μαλά στη μάχη για το δεύτερο εισιτήριο του β’ γύρου, ενώ ενισχύει την εντύπωση ότι δύσκολα χάνει τις εκλογές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η έρευνα της Cymar για το ΡΙΚ, που διενεργήθηκε μεταξύ 14-18 Νοεμβρίου, για πρώτη φορά δείχνει τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου να ξεπερνά τον Γιώργο Λιλλήκα. Φαίνεται μάλιστα πιθανό με βάση τα δεδομένα που δίνουν οι μετρήσεις να ξεπεράσει ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ τα ποσοστά που κατέγραψε το κόμμα του στις εκλογές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μέτρηση ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται με 27% και ακολουθούν Νικόλας Παπαδόπουλος και Σταύρος Μαλάς με 13,5% έκαστος, ο Χρίστος Χρίστου εξασφαλίζει 4%, ο Γιώργος Λιλλήκας 2%, ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης 1%, ποσοστό 0,5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλον, 21,5% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 10% ότι θα τηρήσουν αποχή και 7% δεν απάντησαν. Στη βάση της διευκρινισμένης ψήφου τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Αναστασιάδης 44% (περιθώριο στατιστικού λάθους +/-4%), Νικόλας Παπαδόπουλος 22% (+/-3%) Σταύρος Μαλάς 22% (+/-3%), Χρίστος Χρίστου 7% (+/-2%) και Γιώργος Λιλλήκας 3% (+/-1%).

Στα σενάρια β’ γύρου ο Πρόεδρος κερδίζει κάθε αντίπαλο. Με μεγαλύτερη άνεση κερδίζει τον Σταύρο Μαλά. Σε αυτό το σενάριο συγκεντρώνει 42%, έναντι 13% του κ. Μαλά, με ποσοστό 13% να δηλώνουν αναποφάσιστοι, 6% κανέναν, λευκό 4%, άκυρο 2%, 7% ότι δεν θα ψηφίσουν και 5% δεν απαντούν. Με αντίπαλο τον Νικόλα Παπαδόπουλο ο Πρόεδρος εξασφαλίζει 40%, έναντι 25% του Νικόλα Παπαδόπουλου, 14% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 4% απαντούν κανέναν, 4% λευκό, 2% άκυρο, 6% ότι δεν θα ψηφίσουν και 6% δεν απάντησαν. Ο Νίκος Αναστασιάδης κερδίζει με άνεση και την παράσταση νίκης με 61%, ποσοστό 11% βλέπει νίκη του προέδρου του ΔΗΚΟ και μόλις 6% νίκη Μαλά. 

 

 

Σε περίπτωση που στον β’ γύρο αναμετρηθούν οι Νίκος Αναστασιάδης και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει 40% ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος 25%. Το 14% δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει σε αυτό το σενάριο.

 

 

 

Σε ό,τι αφορά τις... δεξαμενές των υποψηφίων, από τους αναποφάσιστους ποσοστό 9% προέρχονται από τον ΔΗΣΥ, 11% από το ΑΚΕΛ, 20% από το ΔΗΚΟ, 10% από την ΕΔΕΚ, 31% από τη Συμμαχία Πολιτών, 30% από την Αλληλεγγύη, 47% από τους Οικολόγους και 9% από το ΕΛΑΜ.


Επιστροφή
στην αρχή