Δημοσκόπηση: Άνω-κάτω οι Προεδρικές με υποψήφιο τον Πρύτανη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Την εικόνα μιας ιδιαίτερα ρευστής αναμέτρησης στις επερχόμενες Προεδρικές δίνει δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της ιστοσελίδας StockWatch.

 Την εικόνα μιας ιδιαίτερα ρευστής αναμέτρησης στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές δίνει δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της ιστοσελίδας StockWatch .

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των εκλογών ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει ποσοστό 27%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 16%, ο Σταύρος Μαλάς 13% και ο Γιώργος Λιλλήκας 3%.  Ποσοστό 19% δεν αποφάσισε ακόμη τι θα ψηφίσει ενώ 14% δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει. Έκπληξη προκαλούν τα ποσοστά που φαίνεται να λαμβάνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου σε περίπτωση που κατέλθει υποψήφιος. 

Αλλαγή σκηνικού με πολυσυλλεκτικό Πρύτανη

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση τα ποσοστά των ήδη υποψηφίων μειώνονται στην περίπτωση που ο Πρύτανης του Πανεπτημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης επιβεβαιώσει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες και αποφασίσει να κατέλθει ως υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2018. Σε αυτή την περίπτωση, και με βάσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό της τάξης του 9%.

Ισχυρό πλήγμα σε αυτή την περίπτωση θα δεχτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος με τον Κ. Χριστοφίδη υποψήφιο, χάνει 4 ποσοστιαίες μονάδες και πέφτει στο 23%. Μεγάλες απώλειες καταγράφει και ο Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος πέφτει στο 14% από το 16% που λαμβάνει χωρίς την υποψηφιότητα του Πρύτανη. Τέλος ο Σταύρος Μαλάς από 13% υποχωρεί στο 12% ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας υποχωρεί στο 2%.

Σημειώνεται ότι ποσοστό της τάξης του 21% δηλώνει αναποφάσιστων ενώ το 12% δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει.

Προβάδισμα Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο

Αναφορικά με τον δεύτερο γύρο των εκλογών, σε πιθανή αναμέτρηση μεταξύ Αναστασιάδη και Παπαδόπουλου, ο κ. Αναστασιάδης καταγράφει προβάδισμα με ποσοστό 36% έναντι 25% του κ. Παπαδόπουλου. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το σενάριο θα παίξουν οι ψηφόροι του ΑΚΕΛ οι οποίο είτε θα απέχουν είτε παρουσιάζονται αναποφάσιστοι.Σε πιθανή αναμέτρηση Αναστασιάδη- Μαλά, ο  Ν. Αναστασιάδης παρουσιάζει προβάδισμα 40% έναντι 21% του Σ. Μαλά. Στο λιγότερο πιθανό σενάριο αναμέτρησης Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Μαλά στον δεύτερο γύρο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ φαίνεται να έχει προβάδισμα 32% έναντι 25% που λαμβάνει ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ.

Η ταυτότητα της έρευνας

H έρευνα έγινε από τη CYMAR Market Research Ltd μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν μεταξύ 21/09/2017 και 27/09/2017. Το δείγμα ήταν 1006 άτομα άνω των 18 ετών και με δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.  Το στατιστικό λάθος στο σύνολο του δείγματος (με επίπεδο εμπιστοσύνης 95%) είναι +/-3,09%.

 


Επιστροφή
στην αρχή