Δήμοι κινδυνεύουν με στάση πληρωμών προειδοποιεί ο Α. Βύρας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαναφορά της κρατικής χορηγίας στα επίπεδα που ίσχυαν πριν την οικονομική κρίση και μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης πριν τις προεδρικές.

Σήμα κινδύνου για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι δήμοι της Κύπρου εξέπεμψε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας, προειδοποιώντας μάλιστα πως κάποιοι εξ αυτών κινδυνεύουν με στάση πληρωμών.

«Στην πλειοψηφία των δήμων τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Μια στάση πληρωμών ή μερική στάση πληρωμών δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα για κάποιους δήμους. Ήδη κάποιοι δήμοι δεν μπορούν να εκπληρώσουν βασικές τους υποχρεώσεις λόγω αυτού του γεγονότος», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν δήμοι οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώνουν καν τις κοινωνικές ασφαλίσεις των υπαλλήλων τους.

Για αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία «βρίσκεται στο σημείο μηδέν», ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων ζητά την επαναφορά της κρατικής χορηγίας στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την οικονομική κρίση, καθώς και προώθηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για τη μεταρρύθμιση ο κ. Βύρας είπε πως αυτή θα επιτρέψει στην τοπική αυτοδιοίκηση να καταρτίσει ένα πιο μακροπρόθεσμο πλάνο, ώστε μέσα από συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών και καλύτερη διαχείριση, να επιτευχθούν περισσότερες οικονομίες κλίμακας αλλά και πιο αποτελεσματική διαχείριση των εξόδων.

Ζήτησε δε το νομοθετικό πλαίσιο προς αυτήν την κατεύθυνση να ψηφιστεί πριν τις προεδρικές εκλογές. Τα προβλήματα των δήμων δεν μπορούν να περιμένουν μετά τις εκλογές, ειδικότερα αφού στην Κύπρο κάθε ένα-δύο χρόνια γίνονται κάποιες εκλογές, υπέδειξε. Ο κ. Βύρας είπε ακόμα στο ΚΥΠΕ πως η νέα Εκτελεστική Γραμματεία της Ένωσης Δήμων ζήτησε ήδη συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως πρώτο και συγκεκριμένο αίτημα της Ένωσης είναι η επαναφορά της κρατικής χορηγίας στα επίπεδα προ κρίσεως ή επαναφορά μέρους των αποκοπών.

Όπως εξήγησε, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης οι κρατικές χορηγίες μειώθηκαν άνω του 45%, ενώ μειωμένα είναι και τα ίδια τα έσοδα των δήμων από άλλες πηγές. Όπως είπε ο κ. Βύρας, η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών νομιμοποιεί και τους δήμους να διεκδικήσουν πίσω κάποιες από τις αποκοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

 


Επιστροφή
στην αρχή