Δήμαρχοι, δημαρχεία και δημαγωγία

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Ειδικά οι κατεχόμενοι δήμοι είναι ένα παράδοξο φαινόμενο από αυτά που μόνο σ’ αυτή την παράξενη χώρα μπορούσαν να συμβαίνουν

* Του Λουκά Γ. Χαραλάμπους 

Μέσα από όσα λέγονται και δημοσιεύονται για τους δήμους, τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια το τελευταίο διάστημα, με την ευκαιρία των δημοτικών εκλογών, έχει έλθει στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά το πρόβλημα του οικονομικού κόστους που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τη συντήρηση ενός τεράστιου αριθμού δήμων (39 συνολικά) από τους οποίους μάλιστα οι εννέα δεν υπάρχουν. Ακούεται αστείο να υπάρχουν 39 δήμοι σε πληθυσμό 800.000 τη στιγμή που στην Ευρώπη και αλλού πόλεις με εκατομμύρια πληθυσμό είναι οργανωμένες σε ένα μόνο δήμο.

Ειδικά οι κατεχόμενοι δήμοι είναι ένα παράδοξο φαινόμενο από αυτά που μόνο σ’ αυτή την παράξενη χώρα μπορούσαν να συμβαίνουν. Αν δεχτούμε πως για την Αμμόχωστο μπορεί να συγχωρηθεί μια εξαίρεση λόγω των ειδικών συνθηκών της, σίγουρα για τους υπόλοιπους «κατεχόμενους» δεν υπάρχει καμιά λογική και καμιά δικαιολογία. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν, διερωτάται κανείς τι εξυπηρετεί η συντήρηση για τόσα χρόνια τώρα δήμων όπως του Λευκονοίκου, της Ακανθούς, της Λύσης, της Κυθρέας κ.ο.κ. Πέρα από την εξυπηρέτηση και το βόλεμα κομματικών στελεχών ως εικονικών δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, καμιά άλλη λογική εξήγηση δεν υπάρχει σ’ αυτή την ιστορία. Διερωτάται κανείς με ποια θέματα ασχολούνται όταν συνεδριάζουν, π.χ. οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κυθρέας ή του Λευκονοίκου ή της Ακανθούς ή, ακόμη, της Μόρφου.

Όπως προαναφέρθηκε, το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα της διατήρησης και λειτουργίας, τουλάχιστον των λεγόμενων κατεχομένων δήμων, είναι το βόλεμα κάμποσων κομματικών στελεχών με τα χρήματα των φορολογουμένων. Μόνο για τους μισθούς των δημάρχων των εννέα κατεχόμενων δήμων ξοδεύεται ένα ποσό ύψους περίπου 280.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν στον «Πολίτη» στις 20 Νοεμβρίου. Για τον δήμαρχο Αμμοχώστου το ποσό αυτό είναι 42.168, τους δημάρχους Μόρφου και Κερύνειας 35.130, τους  δημάρχους Λαπήθου, Λευκονοίκου, Ακανθούς και Κυθρέας 28.164 κ.ο.κ. Γίνεται λόγος και για επιπρόσθετα ποσά ως έξοδα παραστάσεως, έξοδα ταξιδίων κ.λπ. Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθούν οι αμοιβές των δημοτικών συμβούλων, οι μισθοί και τα ωφελήματα των υπαλλήλων (που δεν είναι λίγοι), τα ενοίκια και έξοδα λειτουργίας των γραφείων, έξοδα ταξιδίων κ.ά. Και επανέρχεται εδώ το ερώτημα τι εξυπηρετεί, πέρα από το βόλεμα κομματικών στελεχών, η λειτουργία δήμων για χωριά που βρίσκονται στον βορρά, κάποια από τα οποία δεν έχουν καν κατοίκους. Φυσικά την ευθύνη για όλα αυτά την έχει και εδώ το πολιτικό μας κατεστημένο το οποίο μετά την εισβολή φρόντισε να διατηρήσει χωρίς κανένα σοβαρό λόγο όλη αυτή την παράδοξη και φυσικά αχρείαστη υποδομή με τα χρήματα των φορολογουμένων για τους σκοπούς που αναφέραμε.

Πέρα από αυτά, επιβάλλεται να υποδειχθεί και στην περίπτωση των δήμων, κατεχομένων και μη, το άλλο απεχθές φαινόμενο που κυριαρχεί στην υπόλοιπη πολιτική ζωή, ο «μαθουσαλισμός». Τόσο στις θέσεις των δημάρχων όσο και στις θέσεις των δημοτικών συμβούλων βλέπει κανείς να ανακυκλώνονται τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα για δεκαετίες τώρα. Κάποιοι μάλιστα είναι και συνταξιούχοι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Βλέπω διαφημιστικά φυλλάδια και μηνύματα δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που βρίσκονται στα αξιώματα τα οποία διεκδικούν εδώ και 20 ή 30 χρόνια. «Συνεχίζουμε», είναι η πιο συχνή λέξη που χρησιμοποιούν. Μα ακριβώς το ερώτημα είναι: Γιατί συνεχίζουν; Να κάμουν τι; Είκοσι ή τριάντα χρόνια ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Και καλοί να ήταν, πόση όρεξη και πόσες δυνάμεις (ακόμη και σωματικές) τους έχουν απομείνει; Χρειαζόμαστε νέους  ανθρώπους με όρεξη, με νέο πνεύμα και νέες ιδέες. Αλλά δυστυχώς τέτοιοι δεν προωθούνται από τους κομματικούς μηχανισμούς. Και εκεί που παρουσιάζονται μόνοι τους ως υποψήφιοι με φιλοδοξία να επιλεγούν και να προωθήσουν τις νέες ιδέες και τις προτάσεις τους, καταπολεμούνται από τα κομματικά κατεστημένα που προτιμούν τους Μαθουσάλες. Αυτή όμως η τακτική επιβεβαιώνει πως όσα λέγουν και υπόσχονται στους πολίτες για να πάρουν τις ψήφους τους είναι απλώς συνθήματα και φτηνή δημαγωγία.

    

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Πώς μπορείτε να μάθετε πού ψηφίζετε

Η πληροφόρηση αυτή είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα των εκλογών www.municipalelections2016.gov.cy και στην ιστοσελίδα wtv.elections.moi.gov.cy

05 / 13
Επιστροφή
στην αρχή